Jump to content

ВЗИМАНЕ - ДАВАНЕ


Recommended Posts

ВЗИМАНЕ - ДАВАНЕ

Мнозина казват, че благата са общи за всички и очакват на другите хора, от тях да получават, а те нищо да не дават. Това не е естествено положение. Правилно, нормално положение е, когато всички взимат и дават. Това е правилна обмяна между хората. Който мисли само да взима, без да дава, той пакости сам на себе си. Той проектира тази мисъл в пространството и по този начин заразява хората с нея. Обаче, ако дава и съзнава, че трябва да се дава, той проектира тази положителна мисъл в пространството и помага за развитието на щедростта между хората. (ЖИВА РЕЧ - 101)

Природата седи в следното: каквото, мисля, почувствам и правя за другите, същото става и за мене. Съгласно този закон, колкото и да даваш все ще се запъни даденото. (ИЗВОРЪТ НА ДОБРОТО - изд. 1992 г. Варна - 136).

Любовта дава и взема по закона на свободата, а не насила. Ти, когато даваш, не трябва да съжаляваш и когато вземаш, пак не трябва да съжаляваш. Всичко ще даваш и всичко ще вземаш, това е според великия Божествен Закон... А съвременните хора малко дават, всичко вземат. Това е моралът на съвременното човечество. Сега, като казвам „всичко”, аз разбирам живота във всичките му стадии. Детето, което върви по този закон на развитие, разбира го; и то взема всичко. И възрастните, като влязат в закона на Любовта, трябва да вземат всичко и да дават всичко. Ние не разбираме закона само в една форма, но във всичките форми. Всякога трябва да прилагаме закона според степента на нашето развитие. От стадията, в която се намираме, ще зависи как ще приложим закона. Трябва да даваме всичко и да вземаме всичко. Тъй, каквито сте сега, в туй положение, в туй разбиране, в тази еволюция, готови ли сте да давате всичко и да вземете всичко? (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - 25).

Истинският живот зависи от възприемането и предаването на онова, което човек е придобил и научил. За оня, който разбира, възприемането и предаването са два важни процеса. Някога даваме повече, някога взимаме повече. Ако взимаме повече, забогатяваме; ако даваме повече, обедняваме. (НОВОТО НАЧАЛО - 289)

Човек или дава, или взима. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 37)

Ако постоянно даваш, това е една крайност. Ако постоянно вземаш, това е друга крайност. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ- 371)

Човек отваря устата си, диша - поема въздух. Отваря устата си, издишва - дава нещо. Погледнеш един човек: или даваш, или взимаш. И той те погледне: или дава, или взима. Това е обмяна. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 37)

Добрият дава, лошият взима. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 37)

Лошият човек, като умивалника взима лошавината от хората... Той взима лошавината им и ги облекчава. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 37)

Днес всеки иска да взима, без да дава. Не, ще даваш! (НОВАТА МИСЪЛ – 13)

Ако хората ви обичат, а вие не отговаряте на тая Любов, знаете ли какво нещастие може да ви сполети? Вие мислите, че ще минете така, без да дадете нещо от себе си. Ако някой човек ви даде един подарък, вие трябва да му отговорите. Ако мислите, че като ви подаряват хората нещо, вие не се задължавате, а само те са длъжни - ще се намерите в трудно положение. За всяка добра черта, за всяко добро чувство, за всяко добро слово, вие непременно трябва да отговорите. Това е Божествено. И ако не отговорите, ще се спънете сами. (ЛЮБОВТА ДАВА ЖИВОТА – изд. 1999 г. - 329)

Да ви кажа защо е по-благословено да даваш, отколкото да вземаш. Знаете ли какъв е законът на даването и на вземането? Като даваш, винаги носиш светлина. Щом даваш, светлината идва в ума ти, щом вземаш, това винаги носи тъмнина... Всякога вземането носи тъмнина... Като вземаш, трябва да се молиш да го превърне Бог в светлина. Всички искат все да вземат. Имай в душата мисълта да даваш от себе си, защото така светлината ще дойде. Като дадеш, Бог се проявява, а като вземеш, вземай с мисълта и с желанието да дадеш условия на другите да се прояви Бог чрез тях. Да имаш една мисъл: Ако вземаш от някого, вземай, за да му дадеш възможност да ти направи услуга, за да се зарадва той, да се прояви Бог, но ако искаш да вземеш, за да забогатяваш, ти ще носиш тъмнината в себе си, това е една лъжлива идея. Оставяй на хората да ти дават, давай им условия само за да се прояви доброто в тях, не за да ти услужват - то да не бъде целта. Ако искаш като човек да вървиш напред, всякога имай в себе си мисълта да даваш. (КЪМ ИЗВОРА – 150)

Божията Любов дава, а човешката - взима. Даването и взимането представят две сили в Природата, които взаимно се уравновесяват. (ДА ВИ ДАДЕ - 106)

Писанието казва: „Давай и ще ти се даде”. (АКО ГОВОРЯ – І т. - 223)

Когато обичаш, даваш; Когато те обичат, взимаш. (НОВАТА МИСЪЛ - 142)

В обичта първо се взима, после се дава. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – І том - 119)

„Обичаш ме или за да ти дам или за да ми дадеш.” - му казвам аз... Единият трябва да взема, а другият трябва да дава. Който дава, той извършва Божията воля, а който взема, той оценява Божественото... Следователно, когато аз в себе си вземам Божието благо, аз се уча от него... После върша божията воля. (АКО ГОВОРЯ - І том - 256)

Всеки човек, когото обичаме, трябва да му дадем нещо от себе си и той да ни даде, да има една обмяна между и нас. Бог е, Който ни заставя да обичаме някого, и Бог е, Който го заставя той да възприеме Любовта. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 228)

Любовта подразбира правилна обмяна между душите. Когато единият иска нещо, другият трябва да дава. Любовта не позволява единият само да иска, а другият само да дава. Двамата ще дават и двамата ще взимат. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 336)

Знаеш, че Любовта дава и взима, а ти само взимаш, без да даваш. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 111)

Ние имаме в дишането онзи хармоничен живот на даването и вземането, и колкото вземеш отвън, толкова и даваш пак навън. (АКО ГОВОРЯ – I т. – 223)

Искате хляб от мен - не ви давам. Ако всеки ден идвате да искате хляб от мен, питам, какви ще бъдат нашите отношения? При един хлебар всякога ще искате, но ще носите разменна монета, ще дадете и ще вземете. (АКО ГОВОРЯ - ІІ т. – 99)

Който дава, той има право да взима; който взима, трябва да дава... Който не дава, плаща с лихвите. Някой мисли, че може да взима, без да дава. Нека се опита да взима така. Щом взимаш така, трябва да върнеш, каквото си взел. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том - 203)

Да искаш да те обичат, това значи да искаш да вземаш. А като обичаш, значи ти даваш. А нали е казано: „По-блажен е онзи, който дава, отколкото онзи, който взема.” (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 114)

Този, който само взима, без да дава, както и този, който само дава, без да взима, и двамата еднакво не ви обичат. (VII МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1929 г. - 20)

Всеки, който нищо не ви дава и нищо не взима, той не ви обича. (VII МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1929 г. - 20)

Да не обичате някого, това значи, че не можете да приемете това, което той ви дава... Не искате от някого нещо, защото не можете да се освободите от него. Той ходи подир вас като сянка. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 208)

Не взимай от човека онова, което Бог му е дал. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - IІ том - 218)

Всеки човек трябва да взима от ближния си толкова, колкото му е необходимо в дадения случай. Вземе ли повече, отколкото му трябва, обмяната между тях не е правилна, поради което те не могат да се обичат. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 104)

Не очаквайте от човека повече от това, което той в даден момент може да ви даде. Всеки човек е запалена свещ, която може да даде само толкова, колкото е светлината й. (БОЖИЯТ ГЛАС - 201)

Взимай правилно с приятност, но не с лакомия. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ – 304)

Отказването от известно благо е пак неправилно взимане. Природата наказва всеки, който не знае да взима. - Защо? - Защото с неправилното взимане човек нарушава законите на Природата. Когато яде, когато пие вода, когато диша, човек взима известни блага от Природата, в замяна, на което тя гради в него. Чрез разумно взимане човека доставя материали на Природата, да гради. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 164)

Да кажем, че ти имаш много ябълки и то доста хубави, но някой ти даде една малка и набръчкана ябълка. Приеми я, защото той е вложил в нея нещо ценно, което ще ти донесе голямо благословение. Ако откажеш, ти отхвърляш своето щастие. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 178)

Приемете с благодарност това, което ви се дава, и го приложете в живота си. (БОЖИЯТ ГЛАС - 201)

Ще благодариш и когато приемаш и когато даваш. (НОВОТО НАЧАЛО - 283)

Ако отидеш някъде на гости, не стой повече от три деня без работа, на четвъртия ден вземи участие в общата работа, за да покажеш, че си близък в този дом. Не изнудвай близките си, нито изпитвай търпението им. Само Бог и Христос имат право да изпитват хората. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 30)

Не е добре да взимате назад това, което веднъж сте дали. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том - 218)

Бъдете като изворите. Всички, които дават, вършат Волята Божия. Всички, които вземат, вършат своята воля. Всички, които дават, са щастливи. Всички, които вземат, са нещастни. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 172)

Бог изисква да бъдете носители на Неговите блага и да ги раздавате на другите. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 176)

Закон е: всяко благо, което получаваш трябва да го споделяш с другите. При вас може да дойде и някое животно да вземе нещо от вас. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 177)

Това, което си взел, не го задържай. „Даром сте взели, даром давайте”. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 177)

Даром давайте това, което даром ви е дадено, но не и вашето. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 127)

Не спирай в себе си Божественото, дай го, защото, ако го спираш, ще си причиниш нещастие. Не задържай излишните неща. Закон е да не лишаваме себе си от най-необходимото, а останалото да раздадем на другите, то ще се благослови. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 177)

Който мисли да живее, без да дава, не може. Човек не трябва да чака Бог да прати бирниците. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 177)

Давайте според Божествения закон... Ще даваш, колкото можеш най-много; ще взимаш, колкото можеш най-малко. Който постъпва по този закон, той приема Божието благословение. И тогава, малкото, което получава, расте, увеличава се и дава изобилно плод. (СЪБУЖДАНЕ - 101)

Голямо съзнание се изисква, както от онзи, който дава, така и от онзи, който взима. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 221)

Той идеше във вашия дом като на гостилница. Ако имаше приятелско отношение към вас, трябваше да донесе нещо от себе си. Брашното, маслото, сиренето трябваше да бъдат от него, а трудът от вас. Ще кажете, че новото учение изисква от човека щедрост. И двете страни трябва да бъдат щедри, а не само едната. (НОВОТО НАЧАЛО - 227)

Давай навреме и вземай навреме. Не давай не навреме и не взимай не навреме. Нищо не давай не навреме. В даването си има закони. (АКО ГОВОРЯ – І т. - 229)

Изпрати ти ли някой една хубава мисъл, отговори му с едно хубаво чувство. Твоето чувство трябва да отговаря на неговата мисъл. (НОВОТО НАЧАЛО - 273)

Сега някои от вас държат ръцете си затворени. Защо държите така ръцете си затворени - дясната хванала лявата. Значи сърцето да не дава повече, умът контролира да не даде повече. Онези, които държат с лявата ръка дясната, контролират ума да не даде повече. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - І том - 127)

В тебе трябва да има желание да дадеш най-първо и после да вземеш. Силен е онзи, който първо дава и после взема. А пък слаб е онзи, който първо взема, а после дава, помнете го това. И ако в ума си вие държите мисълта си всякога да вземате, вие сте от слабите характери. (СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ - 415)

Как трябва да живееш? - Ти ще станеш сутринта, ще имаш желание да дадеш нещо от себе си... Ти казваш: „Аз трябва да взема.” Животът с вземането се разваля, а с дава­нето се създава. Когато даването предшества вземането, животът е щастлив. Когато в живота вземането предшества даването, животът е нещастен. (СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ - 415)

Най-първо ще изореш нивата, ще я посееш и след туй ще искаш да ти платят. Тъй законът работи по най-правилен начин. (ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ - КЛАС НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ - 133)

Божията любов е извор, от който постоянно тече. Божията любов дава, а човешката - взима. Даването и взимането представят две сили в Природата, които взаимно се уравновесяват. Положителните сили дават, а отрицателните - вземат. Който не се научил правилно да взима той не може и правилно да дава. (ДА ВИ ДАДЕ - 107)

Някой иска да бъде по-щедър в раздаването. Всякога във взимането е по-щедър. Законът е такъв. Все така вие трябва да се научите да давате. Ако не си давал, не можеш и да взимаш. Ако не си взимал, не можеш и да даваш. Не е лошо, че взимаш и даваш. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София – 110)

Когато постоянно взимаш, а нищо не даваш, това е зло. Когато постоянно даваш и нищо не вземаш, това е добро. Тогава човек е съвършено чист. Ако в тебе от една страна се влива и постоянно даваш, твоето даване ще бъде чисто. Но ако постоянно взимаш, а нищо не даваш, това не е Божествено. И тогава ти не можеш да бъдеш чист. Значи изправянето на света става с правилното даване. Вие още не сте се научили съзнателно да давате. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София – 110)

Възприемаш нещата чрез обичта и ги предавате чрез Любовта; тогава и материята, плазмата на човешкия организъм, ще се обнови и реорганизира. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - III том - 467)

Доброто не седи в даването и злото не седи във взимането. Доброто седи в правилната обмяна. И злото седи в неправилната обмяна. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София – 110)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...