Jump to content

КАЧЕСТВА НА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

КАЧЕСТВА НА ЛЮБОВТА

Най-първо, когато говорим за любовта, трябва да знаем нейните качества: Любовта не дава благородство на човека, любовта не дава сила, тя не му дава и знания, не му дава и свобода. Любовта носи живот, носи нежност, деликатност, привлекателност, всички тия качества, които осмислят вътрешния живот. Туй, което някой път искаме от любовта, то се отнася към друга област - знанието. Туй носи мъдростта. Но ако не дойде любовта да внесе тези качества, да донесе живот, на каква основа ще посадите тези знания на мъдростта? Любовта носи изобилен живот. Единственото нещо, което изхвърля страданията, скърбите, болестите, това е любовта. Дойде ли любовта, страданията, скърбите, болестите, отчаянието, меланхолията, всичко туй избягва. Най-първо тя внася едно съзнателно доволство вътре в живота, а това е основата на живота. Сега някои казват: „Той има любов, но не е доволен”. Щом не е доволен, това не е любов в него. Първото нещо: Любовта прави човек доволен. Това е Божествено. Любовта още сега можете да я имате. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 93)

Първото нейно качество е дълго-търпението... То е основния стълб на живота. Имате ли търпение можете да постигнете всичко; нямате ли търпение, нищо няма да постигнете в живота. Човек с търпение е като кораб с котва; човек без търпение е като кораб без кормило. (СИЛА И ЖИВОТ – І том – 60 - изд. 1924 г.)

Не онова търпение да понасяш обиди; то още не е търпение; тайната на търпението е, когато човек ви обиди, да намерите в обидата добрата страна и да я използвате. (СИЛА И ЖИВОТ – І том – 63 - изд. 1924 г.)

Търпението е велико качество и в човешкия характер няма по-благородна черта от него. Търпението не се ражда с човека, трябва да се добие. Любовта може да ни дойде даром, но търпението трябва да се придобие. (СИЛА И ЖИВОТ – І том – 60 - изд. 1924 г.)

За да търпим, трябва да сме заквасени с три основни качества: мъдрост, истина и добродетел. (СИЛА И ЖИВОТ – І том – 60 - изд. 1924 г.)

Търпението е пътят, по който може да дойде любовта в човешкото сърце... Без търпение любовта не може да дойде у вас. То е първото основно качество - авангардът на нейното идване. (СИЛА И ЖИВОТ - I том - 61 - изд. 1924 г.)

Дълготърпението създава условия да се прояви любовта. (сила и живот – І том – 61 - изд. 1924 г.)

Някой не може да се справи със съседите си, не може да ги търпи; ако е без Любовта на Бога, не може да търпи никого. Какво струва на човека да изпълни Божия закон и да каже: „С Бога всичко мога да направя” - това значи: „С Любовта всичко мога да понеса.” (СИЛА И ЖИВОТ- II том - изд.2006 г. - 498)

Благосклонността е положителната, активната страна на любовта, когато дълготърпението е пасивно, съхранителната страна, при която имате да издържате известен товар; благосклонността е любов готова да твори, да гради, да направи услуга някому. (СИЛА И ЖИВОТ - І том - 61)

Трябва да бъдете търпеливи и благосклонни. (СИЛА И ЖИВОТ - І том - 63)

Любовта не завижда; на неправдата не отговаря с неправда; на злото не отвръща със зло, всичко претърпява. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - 64 - изд. 1924 г.)

Физическата страна на любовта е правдата. За да се изяви любовта на физическото поле, за да имате любов, непременно трябва да имате правда. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание - 324)

Щом се яви любовта у тебе, идва един подтик за добро. Любовта всякога се отбелязва с подтик към доброто. (СИЛА И ЖИВОТ - VI серия - изд. „Фотинов” София - 54)

Едно особено качество на любовта е, че тя не приема чужди съвети. Тя върши всичко, както отвътре й се диктува... Всички синове и дъщери, на които родителите са правили опити да ги съветват в любовта им, по-скоро са се настройвали срещу тях, отколкото да са ги послушали. За предпочитане е да се оставят младите да пострадат малко в любовта си, отколкото да се подпуши в тях този извор. Извор е любовта. Тя не може да се подпушва. Задачата на родителите е само да направляват течението на този извор, но не и да го подпушват. Като говоря за любовта, аз нямам предвид човешките чувства и страсти, но онова съзнателно чувство, което носи светлина на ума и разширение на сърцето... Всяко влюбване, което не носи радост и светлина, не е проява на истинска любов. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - 137)

Онзи, който люби, той трябва да обича, да иска да придобие мъдростта в себе си, да стане мъдър. Не желае ли това, любовта не действа. Любовта се проявява само при едно силно, интензивно желание да бъдеш мъдър. Туй е качество на любовта. Първото качество на любовта е една велика жажда да учиш. Всичко туй не е алчност, такъв човек не е нехаен, но изучава всичко, каквото види в света. А качеството на мъдростта е точно обратното. Пък у мъдрия човек има желание най-малкото същество, което види, да обикне, има желание да му направи една услуга. Той като види, че една мравка се мъчи, ще се спре, ще й направи услуга. Като види, че едно цветенце е затиснато, ще се спре, ще го разрови, ще му направи една услуга. Не му е приятно това. Само мъдрият човек може да направи туй. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 178)

Кое е основното качество на Любовта?" Да желаеш доброто на другите толкова, колкото на себе си. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 160)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...