Jump to content

ВЗАИМНОСТ В ОБИЧТА


Recommended Posts

ВЗАИМНОСТ В ОБИЧТА

Смисълът на живота се заключава в обичта - да обичаш и да те обичат. (ТРИТЕ ЖИВОТА -18)

Обичай ближния си, не както той иска, но обичай го както себе си обичаш. И от негова страна, ако той обича тебе както себе си, въпросът е разрешен. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. 1999 г. София - 611)

Като обичаш, ставаш силен; като те обичат, ставаш мек. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 147)

Не трябва да има взаимност едновременно. Ако двама души се обичат с еднаква сила, те ще се разрушат. Единият ще бъде активен, а другият ще бъде пасивен и после става обратното. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 147)

Като обичаш някого, ти си приел и проявяваш Божията Любов. Когато обичаш някой човек, то душата му те обича горе, макар физическото съзнание на този човек все още да не знае за това. Ако обичаш някой грешник, то душата му горе вече те обича и приема твоята любов и няма да се минат една-две години, и той ще те заобича и долу на Земята, ще се обърне, ще стане промяна в него. И тъй, щом обичаш някого, душата му горе те обича. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 145)

Винаги силният обича по-рано. Когато обичат някого, то в него става събиране на енергия и ако той не оценява любовта, тази енергия ще го стопи... Страданието, мъчението е една отплата, когато не сториш път на любовта да мине през теб. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 146)

Когато обичаш някого, той не ти обръща внимание, но станеш ли пасивен, тогава става активен и почва да те обича. Тъй че, когато единият е активен, другият е пасивен... Единият обича, а другият оценява любовта му. после ще се сменят. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 146)

За да се обичат двама души, единият трябва да даде половината от своето ядене на брата си. Така могат да се обичат хората. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 345)

Когато двама души се обичат, те трябва да бъдат много внимателни помежду си, да не предизвикват никаква експлозия. Най-малката обида или огорчение между тях произвежда голямо нещастие. Всяка погрешка е барут, който произвежда лоши последствия. Затова, и като любиш, и като те любят, ще бъдеш крайно внимателен, да не предизвикаш някакъв взрив. (ТРИТЕ ЖИВОТА – 181)

Да те обичат или да обичаш, в известно отношение това е опасно; ако нямаш будно съзнание, всякога можеш да бъдеш изненадан. Там, дето обичате или ви обичат, са най-големите богатства, там са и най-големите видими и невидими апаши на света, които не сте сънували. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 158)

Когато хората се обичат, душите им трябва да бъдат близо, а телата има - далеч. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. БЯЛО БРАТСТВО 2006 г. - 38)

Когато хората се обичат, могат да се преплетат техните етерни двойници. Там е всичката опасност, не в самата Любов. И като не знаят как да се разплетат, тогава се образуват неправилни връзки. Човек трябва да обича, без да преплита двойника си... Не струва човек да се връзва... Ще обичаш, без да се връзваш. Когато обичаш някого, не очаквай нищо от него, остави го свободен. Това е начинът да не се преплитат двойниците. Има и други методи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 158)

Стремете се да обичате, без да ограничавате; да обичате, без да очаквате някакво възнаграждение или отговор на любовта си. Като обичате безкористно, любовта ви сама по себе си ще събуди любовта на окръжаващите. Когато окръжаващите ви обичат, вие се готови да дадете всичко, каквото имате. Душата ви се отваря за тях и вие сте готови да услужвате на всички. Когато окръжаващите не ви обичат, вие се чувствате сам, изоставен и естествено пожелавате да напуснете земята. За да не заминавате преждевременно, вие трябва да работите, да отворите сърцата и умовете си за хората, да направите връзка с тях. Зад вас стои миналото ви, с което трябва да се справите. Пред вас стои бъдещето ви, за което трябва да се приготвите. Обаче вие сте в настоящето, което трябва разумно да използвате. Като живеете в настоящето, гледайте да печелите нови приятели, а старите да не губите. Няма по-голяма печалба от тази, да спечели човек един приятел. И няма по-голяма загуба за човека от тази, да изгуби един добър приятел. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд. 1941 г. София – 251)

Онези хора, които се обичат, те са като човешките крака. Веднъж единият отива напред и върху другия пада тежестта, после се сменят. Да се обичат, то е закон на съвместния живот. Да обичаш някого, значи в един момент да носиш тежестта, в следващия момент той да носи тежестта. Когато има правилна обмяна, тогава има любов. Когато го натовариш като кон, а пък ти вървиш без нищо да носиш, никаква любов няма. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София - 658)

Като обичаш злите, ти ги смекчаваш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 142)

Доколкото човек проявява любовта си, дотолкова може да бъде обичан от хората. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 165)

Обичайте, за да вършите волята Божия. Оставете и хората да ви обичат, за да вършат и те волята Божия. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 165)

Като обичате, вие се свързвате с цялото Битие и се радвате на пълнотата на живота... Всички трябва да обичате, за да бъдете извори, да участвате в работата на цялото Битие. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 165)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...