Jump to content

БОГОМИЛСКА КОСМОГОНИЯ


Recommended Posts

БОГОМИЛСКА КОСМОГОНИЯ

От краткото изложение на древните космогонии се вижда първо, че между всички има едно единство в разбирането за произхода на света, въпреки че са разделени по време с векове и хилядолетия и по пространство с големи разстояния. Това единство показва, че всички тези космогонични учения не са човешка измислица, а имат окултен произход, т.е. имат произхода си в окултната наука, която се изучавала в древните Храмове за Посвещение; и второ, всички без изключение учат, че светът е създаден от Логоса, който е изявление на Абсолютния Дух. Това също показва техния окултен произход. Значи, езотеричните учения на древността, раздалечени по време и пространство, имат едно и също разбиране за създаването на света, което не е заимствано, но навсякъде се явява в нова и оригинална форма.

И богомилите, като езотерично общество, не могат да правят изключение от това. И те, като окултна християнска школа, имат в основата на своята космогония учението, което е споделяно от всички езотерични школи на древността, а именно, че светът е създаден от Бога, от Логоса и чрез този Логос се проявява Абсолютният Бог на Битието. В следващите страници ще се опитам да покажа това. А че те са вмъкнали в своята космогония и идеята за Сатанаил, това показва тяхното дълбоко разбиране на закона на полярността.

Всяко тайно учение има в основата си една космогония, която изнася основните принципи за произхода и развитието на света. Според дълбокото езотерично разбиране, светът като цяло не се създава, защото той е тяло на Бога, Вечното Начало, и, като тяло на Бога, съществува вечно. Но светът се развива отвътре навън, като всеки един жив организъм. Тази идея има нужда от обяснение, което в следващото изложение ще изясня, доколкото ми е възможно.

И Богомилството, като тайно учение, има своя космогония, която е дадена в легендите на Боян. Тя изхожда от западното предание, което има за основа седемте принципа на Природата и езотеричното християнство, изнесено в Евангелието на Йоана и Посланията на апостол Павел. Изхождайки от тези основни положения, ще се опитам да възстановя богомилската космогония, а оттам и богомилското тайно учение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...