Jump to content

БЯЛОТО И ЧЕРНОТО БРАТСТВО


Recommended Posts

БЯЛОТО И ЧЕРНОТО БРАТСТВО

Всички тези йерархии в тяхната целокупност образуват това, което наричаме Всемирно Бяло Братство, Глава на което е Христос. Бялото Братство в своята целокупност, е израз на Втория принцип, в който сам Бог пребъдва.

Редом с Бялото Братство съществува и така нареченото Черно Братство, което е израз и служител на Първия принцип, глава на което е Сатанаил или Луцифер.

Двете Братства първоначално да били едно, но впоследствие, когато е започнал да действа принципът на полярността, са се разделили — едните са тръгнали наляво и надолу и под влиянието на Първия принцип образуват т.нар. Черно Братство. Другите са тръгнали надясно и нагоре и образуват Бялото Братство. Защо и за какво са се разделили, това е дълбока тайна, но във всеки случаи това е станало, когато е започнал да действа принципът на полярността и са се появили двата Принципа, които нарекохме Първи и Втори. Бялото Братство работа в главата и дробовете на Космичния Човек, а Черното Братство работи в стомаха, червата и черния дроб на Космичния човек. Черното Братство работи от пъпа надолу в Космичния Човек, а Бялото Братство работи от пъпа нагоре. Но понеже Херметичната мъдрост, която е основа на всяко окултно познание и мъдрост, казва: „Туй, което е долу, е подобно на това, което е горе, и това, което е горе, е подобно на това, което е долу." Затова и в земния човек работят тези два Принципа, тези две Братства. Силите на Бялото Братство работят в главата и белите дробове на човека, а силите на Черното Братство работят в стомаха, червата и черния дроб. Черното Братство работи в по-гъстата материя, в корените на Живота, а Бялото Братство работи в по-рядката материя, в клоните на Дървото на Живота.

Това е вътрешното богомилско учение, което Учителя е изнесъл сега в една строго научна форма. В миналото то е било изнесено във форма на легенди, и понеже нямаме оригиналните легенди, затова се създават карикатурни образи на нещата — представят се такива, каквито не са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...