Jump to content

ОБХОДА


Recommended Posts

ОБХОДАОБХОДА

Ние се спрем и казваме:

Да имаме морал!

Какъв морал?

Като си легна вечерно време,

трябва да се изправя пред Бога

и да прекарам през ума си

всички хора, с които съм се

срещал през деня,

да видя сторил ли съм това,

което трябва да направя.

Това е морал!

Ще знаеш с всеки един човек как да се обхождаш.

(АКО ГОВОРЯ – ІІ т. - 91).

Обхода значи да се обхождаш разумно със себе си, с ближните си и с Природата. Разумната обхода подразбира живот. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - издание 2004 г. - 309).

Ти преди да си се проявил, можеш да правиш, каквото искаш, а щом станеш видим, тогава ти вече трябва да имаш правилни отношения. Та това е една максима, която трябва да имате в ума си, при сегашните наши условия, тъй както сте, какво трябва да правите. Трябва ви едно познание да сведете живота си до ония елементарни потреби, които имате. (пътят на ДОБРОТО - 506).

Като се вглеждате в живота, виждате, че една велика Разумност определя движенията на частите и отношенията им към себе си и към Цялото. Тези движения и отношения наричаме с общо име „обхода”. Следователно, когато казваме, че човек трябва да има правилна обхода, разбираме правилно отношение към частите на Цялото и към самото Цяло. Дето има правилна обхода, там съществува разумност в отношенията или съгласуване на частите с Великата Разумност на живота. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 133).

Като ни срещне човек, в обходата ни, в движенията ни, от нас да лъха светлина, да имаме добрите навици. (ФРАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - І том - 50).

Търсите ли добра, правилна обхода, идете между разумните хора. Между глупавите обходата не е правилна. Защо? Защото нямат нищо; те не носят благата. (новото начало - 310).

В обходата ти трябва да знаеш какво трябва да дадеш от себе си всякому и това, което даваш, всеки да е доволен от него. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - издание 2004 г. - 359).

За да имаш обхода към човека, представи си, че познаваш неговата душа. Това значи да видиш изгрева на неговото слънце. Само така ще познаете Божественото в човека... Ако не видите Божественото в човека, не може да обхода към него. (великата разумност - издание 1949 г. - 318).

Да можем да се обхождаме с един човек тъй, както Бога. Този човек трябва да го обичаме както себе си. (свеЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II т. - 87).

Казвате: „В какво седи Новото?” Ако не знаете как да се усмихнете, ако не знаете как да гледате, ако не знаете как да слушате, ако не знаете как да говорите, ако не знаете как да пеете, тогава в какво седи Новото? (факти, закони, ПРИНЦИПИ - I том - 177).

Не казвай: „Защо някой не се обхожда добре с мене?”, но благодари на краката си и бягай. Не се разправяй с вълка. Не търси правата си от него, но бягай. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - I том - 99).

Лошите работи се дължат на хората неразумност, не знаят как да постъпят, вършат прегрешения, грехове. (ФАКТИ, ЗАКОНИ. ПРИНЦИПИ - I том - 213).

Не можеш да бъдеш свободен, ако нямаш правилна обхода. (трите посоки – 90).

Искаш някога да знаеш, дали даден човек има добра външна обхода. Много просто, виж ушите му. Който има красиво ухо, той се обхожда добре, постъпките му са правилни. (работа на природата – 99).

Обходната е необходима за самия човек, за неговите близки и за славата Божия. Бог изисква от всички негови чада добра обхода. Да се оправдаваш, че не си постъпил добре, това не те извинява. Да туряш вината върху другите..., това не те спасява. (трите посоки - 92).

Не прави друг път това, което не искаш и на тебе да правят. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІІ серия - 24).

Велико нещо е обходата! Не е достатъчно човек да има само външна обхода. Той трябва да има и вътрешна обхода т. е. да обича всяко живо същество, да постъпва към него така, както към себе си. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 121).

Всяко недоволство, всяко неразположение на човека се дължи на нарушаване закона на обходата и на обезценяване на малките неща. (царският път НА ДУШАТА - 121).

Който няма правилна външна и вътрешна обхода, той влиза в стълкновение с волята Божия. (царският път на ДУШАТА - 121).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...