Jump to content

ЗА ВЛИЯНИЕТО, КОЕТО ОКАЗАЛО БОГОМИЛСТВОТО НА ЗАПАД


Recommended Posts

ЗА ВЛИЯНИЕТО, КОЕТО ОКАЗАЛО БОГОМИЛСТВОТО НА ЗАПАД

Знае се, че повечето мистични братства на Запад са произлезли по един или друг начин от Розенкройцерството, а понеже последното е произлязло от Богомилството, значи косвено и от Богомилството. От друга страна се знае, че розенкройцерите и другите окултни братства са играли много важна роля в историята на човечеството, понеже оттам са излезли, пряко или косвено, всички импулси, подтици, всички онези нови идеи, които са действали ползотворно за прогреса на човечеството.

Розенкройцерите със своите идеи са проникнали във всички области на живота и навсякъде са действали обикновено като са вдъхновявали различни философи и учени, поети и художници и общественици. За такъв вид дейност Морис Магр пише: „Християн Розенкройц беше по всяка вероятност тайнственият посетител на Жак Таулер /прочут мистик/. Последният беше най-значимият богослов по онова време. Ученият европейски свят отиваше да слуша неговите лекции в Страсбург. Веднъж го посетил един светски човек, чието име той никога не разкрил, който му разкрил една мистична философия, чийто идеал бил проникване на човека в Божествения живот, Той пази две години мълчание и после влиза в обществото Божиите приятели. Това общество било по характер като Албигойството."

Също така един непознат прави посещение на немския обущар Якоб Бьоме и се разговаря с него и от този момент той добил просветление по много въпроси и започнал да пише произведения, епохални в духовния живот на човечеството.

Много учени, философи и велики художници са били запознати с езотеричните идеи чрез богомилите и розенкройцерите. Така се знае, че Данте е бил запознат с езотеричната наука, което се вижда от неговото мистично съчинение Божествена комедия, която е построена на седморния ключ на Кабалата. Изследване в това отношение е направил френският окултист Папюс, което е изложил в своето съчинение Методично изложение на окултната наука. В друга глава споменах, че друг един френски изследовател на албигойството е изследвал Божествената комедия и намира в нея отразени и предадени Древните Мистерии.

Също така от ръкописите на Леонардо да Винчи и от неговите гениални творби се вижда, че той е бил запознат с окултната наука, с езотеричното учение на албигойците и на гностиците. Това личи между другото и от неговите загадъчни думи: „Аз отново ще се върна на тази земя."

Хелчицски, духовен баща на Чешките братя, за него Толстой казва, че той е учил това, което са учили богомилите. От обществото на Чешките братя излиза знаменитият педагог Коменски, който също е бил запознат с езотеричните идеи. За него по-подробно ще се спра, когато разглеждам Розенкройцерството, защото той е бил розенкройцер.

Лайбниц и Спиноза също са били под влияние на розенкройцерските идеи. И за тях също ще кажа повече, когато разглеждам Розенкройцерството.

Лесинг също е бил във връзка с розенкройцерите и в своето съчинение Възпитание на човечеството изнася идеите на розенкройцерите. Той по собствен логичен път е дошъл до идеята за прераждането. За всички тези творци на европейската култура ще говоря по-подробно, когато разглеждам Розенкройцерството. Сега само споменавам, за да се види как се е проявило богомилското влияние в развитието на европейската култура.

Чрез Розенкройцерството Богомилството простря своето влияние и в Англия, където е работил Роберт Флуд, виден розенкройцер. Той е същинският изобретател на барометъра. Писал е много книги върху окултната наука, специално върху Розенкройцерството. От него има астрология, геомантия и др. И за него по-подробно ще говоря при разглеждане на Розенкройцерството.

Уилям Максуел е ученик на Флуд и е работил през 17-ти век. Той е написал важната книга Магнетична медицина, в която в някои неща е изпреварил съвременната медицина с няколко века. С това си съчинение се явява като предшественик на Меснер по разбиране на жизнения магнетизъм.

Също така Франциск Бейкоън, който е работил през 17-ти век и който е внесъл индуктивния метод в науката, също е бил знаменит розенкройцер.

Клод дьо Сен Мартен във Франция, знаменит мистик и окултист, е бил пряко или косвено във връзка с албигойците и розенкройцерите. Може да кажем, че обществото на мартинистите е родено от Розенкройцерството, а понеже последното е родено от Богомилството, от това следва, че и в мартинизма трябва да виждаме влиянието на Богомилството. А се знае, че Мартинизмът е играл голяма роля в културното развитие на Европа.

Лафатер, прочут физиогномист и френолог в Германия, в края на 18-ти и началото на 19-ти век е бил във връзка с окултните братства. А се знае, че Гьоте е бил приятел на Лафатер, следователно, и той е бил запознат с окултните идеи.

За Гьоте се знае, че е бил запознат с окултната наука. Неговото съчинение Фауст има голяма мистична дълбочина. Приказката на Гьоте Приказка за зелената змия и бялата лилия също е с дълбока мистична основа.

Месмер е бил член на едно мистично окултно братство и е присъствал на един негов конгрес в Париж.

Кеплер, един от най-видните астрономи, също така е бил запознат с окултните идеи, Той казва някъде в своите съчинения: „Аз на времето изучавах астрология в Египет, а сега продължавам работата, която тогава напуснах." И в сегашното си прераждане като Кеплер той е бил голям астролог. И е предсказал Тридесетгодишната война по астрологичен път.

Гладстон също така е бил във връзка с окултно-мистичните движения на Запад. Рихард Вагнер и Паганини също са били във връзка с розенкройцерското движение.

Тези исторически сведения за разпространение на Богомилството и връзката му с различните окултни братства на Запад вземам от книгата на брат Боян Боев Мисията на Богомилството във връзка с мисията на славянството. На края на този разбор на книгата има едно писмо от едно мистично братство в Германия, което се явява като непосредствен наследник на Богомилството, затова ще предам това писмо. То е получено лично от брат Боев. Ето извадки от това писмо:

"Получихме по Божие нареждане адреса на вашето братство и някои съчинения относно вашето учение. Ние благодарим на Всемогъщия, че в тази страна, от която нашите предшественици са получили зова за духовна свобода чрез Никита / един от апостолите на Богомилството/, отново се явяват ученици на Богомилството. Нашето малко общество в Германия е единственото останало от стотиците и хиляди анабаптисти и розенкройцери, които загинаха при преследване от официалната църква.

Нашето общество има силно желание да получи сведения за вас — нашите братя в светлината на гносиса. Прилагаме тук един списък, който ни е предаден от нашите предшественици. Този списък показва по-добре, отколкото дългите изложения, близкия контакт, който е съществувал между богомилите в България и нашето общество в Германия.

17 октомври 1932 година"

В бележка към писмото се споменава, че Никита е починал в 1186 година. В тази бележка се изброяват много окултни движения на миналото. Те датират от времето на евангелист Йоан досега и са били във връзка едно с друго. В списъка се споменават: Богомилството, Албигойството, Розенкройцерството, Божиите приятели, Братята на Азия, Братята на Ефрат, Братята на свободния дух, Филаделфийци, Серафимски братя, езотерично общество и др.

Това те пишат по архивите, които са запазени у тях. Това още един път показва генетичната връзка между богомили и розенкройцери от една страна, а от друга страна — езотеричният и окултен характер на Богомилството.

От всичко гореказано се вижда, че всички възвишени духовни импулси в Западна Европа идват по линията на Богомилството, по линията на окултната наука на Бялото Братство, което ръководи човечеството. По-подробно на този въпрос ще се спра, когато говоря за розенкройцерите.

От всичко гореказано се вижда, че Богомилството произхожда от Третия клон на Бялото Братство, а не от някакви секти и религиозни групировки на миналото. От същия клон произхожда и Манихейството, което също представлява окултно движение със специална мисия. Но нито едното, нито другото са дуалистични учения, а са окултни учения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...