Jump to content

ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА


mkitanov

Recommended Posts

ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА

Човек трябва да различава състоянията си, да знае, кои са негови и кои - чужди. Съвременните хора са слуги още, те изпълняват заповедите на своите господари. Господарят заповядва да ореш нивата, и ти отиваш да ореш. Ти си чиновник, отиваш на работа. Началникът заповядва да пишеш и ти пишеш. Професор си, заповядват ти да държиш лекция, и ти държиш. Майка си, заповядват ти да гледаш детето, и ти го гледаш. Мъж си, по заповед отиваш на работа. Кой човек работи по свобода, по свое желание? Всички съвременни хора работят по заповед, по закон, насила. Всички хора работят по закон, те още не са свободни. Когато изпълнят „закона”, те ще дойдат до пълна свобода. Според християнството, законът е път към познаване на любовта. Който изпълни закона, той ще влезе в любовта, в детинството. Детинството не е нищо друго, освен процес на освобождаване. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - изд. 1934 г. София - 70)

Жената иска да привлече един мъж на страната си, и мъжът иска да привлече една жена на страната си. Приятели, партии, общества, всички искат да привлекат хората на страната си, да ги направят обекти на своето учение. Това не е Божествено учение. Всеки човек трябва да остане да се развива естествено. Всеки извор трябва да се остави сам да тече. Почнем ли да се занимаваме с него, той се разваля. (СИЛА И ЖИВОТ VІІ серия – 13 беседа – Тесният път - 16)

Не изисквайте от приятеля си това, което не може да ви даде. Не му казвайте как трябва да постъпва, нито го коригирайте. Оставете го свободен да се проявява, както той разбира. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ, III том - изд. 1994 г. София - 76)

И тъй, всяко едно криво желание е една крива връзка, която свързва душата на материята, а всяка връзка ограничава човека. Желанията, които имате, всякога трябва да бъдат свободни, да не ви връзват. Имайте желания, но не се връзвайте! Никога не оставяйте да ви връзват други в живота. (КАЧЕСТВАТА НА УМА, СЪРЦЕТО И ВОЛЯТА - изд. Алфа-Дар - София - 292)

Щом имате обект в какъвто и да е смисъл, той ви ограничава. Обектът е стремеж към нещо материално. Вие се раждате на Земята, посвещавате целия си живот само да направите една къща (СИЛА И ЖИВОТ, VІІ серия – 13 беседа – Тесният път - 3)

Щом се извърши един акт на човешката воля, човек се ограничава… Докато човек започне нещо, той е свободен, но щом започне да се ограничава… При всяко едно действие Божествената воля ще те спре, ще срещнеш един възел. Понеже Бог не допуща никаква дисхармония, той веднага ще разгледа твоята постъпка, веднага ще ти въздаде подобаващото и после пак ще те пусне свободен. (ООК – ІІІ г., 9 беседа СВОБОДА, ЗНАНИЕ И МИР - 6)

Неврастеник си. Как е станал този човек неврастеник, от какво се разслабили нервите му? - По простата причина, че той си създал толкова много обекти (материални), които са запушили неговата нервна система. Много обекти има той в ума и сърцето си. И Христос, когато учел хората да се отрекат от себе си, ето какво подразбирал Той. Отричане от всички обекти, които спъват твоя живот! (СИЛА И ЖИВОТ VII серия – 13 беседа - Тесният път - 12)

Всяка една развратна жена, всеки един развратен мъж, това са други фокуси, това са хора на обекти. (СИЛА И ЖИВОТ VІІ серия – 13 беседа - Тесния път - 16)

От всинца се изисква да не ограничавате с нищо вашата свобода, нито тази на другите хора. Изобщо не ограничавайте хората в себе си. Не се бъркайте в Божиите мисли, в онова, което Бог е създал. Не критикувайте Бога в себе си... Това е новото схващане за вътрешната свобода. Стремете се да бъдете свободни, да не се измъчвате. Като направите нещо, вие казвате: „Това, което извърших днес не беше право.” Щом намерите, че постъпката ви не е била права, изправете я. (ПРАВО СИ ОТСЪДИЛ - изд. 1930 г. София – 16, 17)

Когато се говори за свобода, това подразбира: по отношение на духа ще работите със закона на свободата; по отношение на плътта ще приложите закона на вътрешното ограничение. Да се ограничава човек не значи, че трябва да се измъчва. (УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - изд. 1930 г. - 59)

Оня, който ограничава, не е Бог. Злото ограничава, а не доброто. Свободен си да правиш зло, но сам се ограничаваш. Доброто освобождава. Направиш една лоша постъпка - ограничаваш се, направиш една добра постъпка - освобождаваш се. Любовта освобождава, безлюбието ограничава. Какво носи любовта? Пълен живот, истинско знание и абсолютна свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – старо издание - 102)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...