Jump to content

ОСВОБОЖДАВАНЕ - ПРИ ЗАМИНАВАНЕ ЗА ДРУГИЯ СВЯТ


mkitanov

Recommended Posts

ПРИ ЗАМИНАВАНЕ ЗА ДРУГИЯ СВЯТ

Всеки който заминава за другия свят неподготвен, страда. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том, изд. „Бяло Братство”, София, 2006 г. - 173)

Докато дойде часът за заминаване на оня свят, вие трябва да сте се отрекли от всичко земно. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - изд. 1942 г. София - 87)

Страшно е, когато човек умира и не може да скъса връзките си със Земята. Някой лежи на леглото си, минава за умрял, а той е вързан с хиляди нишки за Земята, не може да се освободи: той сам не иска да къса връзките си, окръжаващите не могат да ги разкъсат и го разпъват. Дойде ли часът на заминаване, добре е сами да сте скъсали всички връзки със земята. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ изд. 1941 г. София - 388)

Като влезете в гроба, ще видите как се живее. И там човек запазва съзнанието и докато се освободи от тялото си, минава през големи мъчнотии и страдания. Човек е свързан с този свят с една, с няколко или с хиляди здрави нишки - не е лесно да се освободи от тях. Праведният е свързан само с една нишка и лесно я скъсва; грешникът е свързан с много нишки, затова не може лесно да се освободи от връзките си. Тежко е положението на Духа и душата, докато се освободи от връзките на тялото. Кога се късат тези нишки? Само когато човек изпълнява Божията воля.. Всяка нишка представлява известен атом, който оказва действие върху материята и по този начин я обработва и преобразява - в този смисъл те са необходими. Ако не можете да поставите тези нишки в движение, за да въртят колелото на живота, вие приличате на фабрика, която отдавна е престанала да работи - всяка такава фабрика е осъдена на фалиране. Ако нишките, които действат в стомаха, престанат да работят, човек се намира пред голяма тревога - той веднага вика лекар, за да възстанови прекратената дейност на милионите нишки, които работят в стомаха му. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите, че целият свят е преплетен с нишки като паяжини. Това не е никаква паяжина, но пътища, по които Бог работи, и начини, по които човек може да изпълнява Божията воля. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том, изд. „Бяло Братство”, София. 2006 - 399)

Казвам му: „Братко, ти трябва да си заминеш вече, раздай си богатството!” Ами ти сигурен ли си? Да не ни лъжеш? Не, още тази вечер повикай нотариус и раздай всичко, че утре да не си закъснял; защо ще оставиш другите да дигат шум след тебе? Раздай всичко и си тръгни свободен! Ние чакаме другите да ни уреждат работите ни. Но нашите работи никой не може да ги уреди, освен ние самите. Богатият човек няма право да остава син или дъщеря да му урежда работите, да му оправят обърканите тефтери. Защото, ако остави другите да му оправят обърканите сметки, той ще остане между небето и земята и ще ходи немил - недраг. (СИЛА И ЖИВОТ - VII серия - 7 беседа - изд. „Мадцжиев” Русе - 25)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...