Jump to content

ЧИСТЕНЕ


Recommended Posts

ЧИСТЕНЕ

Човек трябва да работи върху себе си, да се освободи от нечистото и да остане в него само Божественото. (БОЖИЯТ ГЛАС - 58)

Започне ли с чистотата, човек е направил вече крачка напред в живота. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1939 г. - 26)

Всеки от вас трябва да се отличава със силен стремеж към чистота (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1939 г. - 31)

Да се чисти човек, това е една от главните задачи на неговия живот. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 114)

Да се чисти човек, това значи да придобива онова здравословно състояние на организма си, при което всички мрачни мисли, отрицателни чувства се утаяват на дъното и се изхвърлят навън. Само при това състояние, човек може да работи добре и плодотворно. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 172)

Вие трябва да се изчистите от външната нечистота. После ще се изчистите и от вътрешната си нечистота. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 295)

За да живеем добре ние трябва да пречистим своята плът, да я изтъчем от чиста, фина материя, за да възприема светли и възвишени мисли. (СЕЯТЕЛЯТ - 156)

Докато е жив, човек трябва да се чисти. Ще изчистиш първо устата и стомаха си, отдето иде миризмата. Същевременно ще развиваш обонянието си, сам да разбереш доколко си се изчистил. Ако дъхът ти мирише, а ти говориш на хората за Бога, мислиш ли, че ще те слушат? Щом си отвориш устата, те ще избягат, да бъдат далеч от тебе. Ще се молите, ще работите върху себе си, да се пречистите. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 206)

Неврастенията, недоволството, болестите в човека се дължат все на нечиста материя, на нечиста кръв в организма му. Тази материя, тази кръв трябва да се пречисти. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 70)

На всеки човек, като на химик, е дадена известно количество материя, която той трябва да пречисти и обработи. Когато пречисти и обработи материята, която му е дадена, само тогава човек може да мисли, чувства и действа правилно. Тъй, щото, запитате ли се какво трябва да правите на Земята, ще си отговорите: Аз съм дошъл на Земята да пречистя и обработя известно количество материя, т. е. да я организирам. Щом свърша задачата си, свободен съм да напусна Земята, когато пожелая. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 46)

Всеки човек, който е дошъл на Земята, се е облякъл с материя, взета от неговия народ. Като българи, вие носите дреха, т. е. плът, изтъкана от българска материя. Следователно, като българи, вие трябва да работите върху себе си, да се освободите от ония недъзи, свойствени на българската материя или почва. Като човеци пък всички хора имат общи задачи, да преодоляват в себе си някои общочовешки качества. За пример, като човек, никой не трябва да лъже. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 45)

Чистенето подразбира организиране на материята. Какво нещо е неорганизирана и какво - организирана материя? Неорганизираната материя е неустойчива и гниеща; организираната материя е устойчива, чиста... Ние сме пратени на Земята да пречистим материята, да я организираме и приготвим като материал за духовния свят. (СЪБУЖДАНЕ - 187)

В целокупния живот на човека изразен в семейството, в обществото, в религията и в науката, има остатъци от миналото, които днес, за новия живот са непотребни. Той трябва да се освободи от тях и от всякакъв атавизъм. За пример, в религиозния живот на хората има много атавистически прояви, било в молитвите, в обредите, във формите на служенето, от които той трябва да се освободи. Някои от тях са полезни, някои са остарели вече и трябва да се подновят или съвършено да се изхвърлят. Много от убежденията и вярванията на хората са също така стари дрехи, които трябва да се заместят с нови. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 217)

Ако не работи върху себе си, сам да се чисти, Природата ще го застави насила да направи това. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 97)

Радвайте се на чистенето! (ВЕЛИКОТО В ЖИВОТА - 21)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...