Jump to content

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО


Recommended Posts

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се вряла вода почти до горе и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно си излива от термоса само житната вода и се изпива на гладно, половин един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житна вода да се задържа малко в устата, като се „дъвче”, а не да се изпива на едри глътки, защото водата е изключително силна и концентрирана храна. Житната вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, който искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим (10 дни) да продължат да пият житната вода. Горепосочената житна вода има тази лечебна сила сама в случая, а житото е ГРУХАНО. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. Искам изрично да почертая, че Учителят е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта бяло жито, а не сурово и покълнало такова. Това трябва да се има предвид от всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, която обаче не се отнася за житния режим през февруари.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно, след отсипване на съответната част, останалите части да останат в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато, ако то се отсипе сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи своята хранителност. При всяко от яденетата се изяжда съответна част от житото, една ябълка и 3 ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне 2 чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житната вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара трудно. Затова пийте вода колкото може повече, но само преварена такава и никога студена, непреварена.

Тук искам да спомена, че когато бях с готвачката на Учителя, първоначално аз слагах малко мед във водата и така го пиех разтворен. Забелязвайки това, тя ми направи забележка: „Учителя не правеше така”, но как, запитах аз, нали науката препоръчва медът да се разтвори, а не да се приема концентрирано. Тогава тя ми обясни, че Учителя е взимал с малка чаена лъжичка мед и го е слагал в устата на горното небце. След това е отпивал от водата, в която капвал по няколко капки лимон. Водата е задържал достатъчно дълго в устата си и я е „дъвкал”. По този начин тя е разтваряла меда в устата и така я е поглъщал. Но защо е правил така, попитах аз? Първоначално и аз не знаех, каза тя и затова го запитах и той ми обясни, че най-висшите духовни центрове в мозъка на човека се хранят само от веществата, които се приемат чрез устата и че соковете в стомаха са много груби за тях. Освен това, каза тя, Учителя веднъж ме запита: „Сестра, вие колко пъти дъвчете житото преди да го глътнете?” Аз сконфузено отговорих: „Учителю, нали знаете, аз съм бързичка и така... набързо, набързо”. „А не, поклати глава Учителя, трябва да се дъвче 99 пъти”. Той винаги подчертаваше, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави. Тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си, казваше той, не могат наистина да бъдат духовни хора, защото техните духовни центрове гладуват. Преди да изядем ябълката е необходимо да я подържим в ръката, да я разгледаме внимателно, да се свържем с нейната аура да й се порадваме, да благодарим на дървото, на Слънцето и т. н. При ядене трябва да спазваме даденото ни от Учителя правила: „Хранете се с любов и благодарност!”

Тук е мястото да споделя един интересен случай, който ми разказа с. Йорданка. „На петия ден на обяд, след като си изядохме житото, Учителя каза „Рекох, идат.” Аз веднага погледнах през прозореца, мислейки, че някой ни идва на гости. Учителят се засмя и каза: „Не, рекох, новите клетки идват”. Житният режим е даден за обновяване на клетките на организма, и както се вижда това става на петия ден. Именно на това се дължи тази лекота и хубаво чувство, което ние придобиваме от петия ден нататък и ни става значително по-леко и приятно.

По време на житния режим не се употребява никаква сол, а лимонът да бъде максимум един на ден. Медът е по вкус и няма ограничение. Добре е семената на ябълките да се посадят на подходящо място, като с това ние ще изразим нашата благодарност за тяхната саможертва.

Нека сега разгледаме един изключително важен аспект на житния режим. За да го илюстрирам, искам да разкажа една много стара история, която някога сподели с мен една възрастна сестра: „Бях много болна и с всеки месец ставах по-зле. Лекарите не ми помогнаха и само влошаваха положението ми. Накрая реших да се обърна към Учителя за помощ. Споделих с Него за болестта си, и след като ме изслуша внимателно, Той каза: „Вие сте болна, защото ядете свински пържоли”. Но, моля ви Учителю, възразих аз, от 17 години съм вегетарианка и не съм опитвала и хапка месо. „Да, каза Учителя, но аз имам предвид не физическата храна, а вашите мисли и чувства.”

Този случай много добре показва, че истинското, пълното вегетарианство, както и постът, са наистина такива и ще допринесат полза само ако са в трите свята, т. е. физически, духовния и Божествения. С други думи ние трябва да спазим закона за абсолютната чистота, не само относно физическата храна, но също да имаме само светли мисли, чисти чувства и добри и благородни постъпки, затова е абсолютно необходимо през тези 10 дни да станем СЛЪНЧЕВИ ХОРА и да не допускаме в себе си никакви отрицателни мисли и чувства и съзнателно да правим добри и благородни постъпки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...