Jump to content

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ


Recommended Posts

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Ако хората знаеха законите на действието на цветовете, те можеха до известна степен да се възпитават чрез тях. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 78).

Всеки цвят на светлината има специфичен език ... Който не разбира тия езици, той не може да се ползва от тях, вследствие на което няма никакви постижения. (Е3ИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 333).

Ние можем да трансформираме известна енергия, да отстраняваме известни цветове, други да превръщаме и да приемаме само онези цветове, които помагат за развитието ни. (МОК - ІІІ г. - 9 беседа - 159).

Ефектът на цветовете зависи от техните вибрации. Колкото са по-висши вибрациите на даден цвят, толкова и резултатът е по-добър. Правете опити, за да чувствате вибрациите. Когато сте разгневен, когато имате отрицателни мисли, вдълбочете се в себе си, във вашата аура, и ще видите в този пояс около вас широки, червени резки. Тогава казвате: „Колко съм черен!” Човек може да вижда в аурата си трептенията на разните цветове. Висшите трептения, които идват от висшите светове, влизат в аурата ви и създават една приятна гледка, приятна картина, а тия, които идват от нисшите светове, създават нисши настроения и придават тъмен цвят на аурата ви. Когато сте неразположен, трябва да знаете отде иде това неразположение и в кой цвят се намирате. Много пъти вие сте в дисхармония с тия висши, живи цветове. Ако сърцето ви не чувства правилно, вие сте в дисхармония с червения цвят. Ако сте в дисхармония с мислите си, жълтият цвят не може да ви изпрати своите висши трептения. Ако черният ви дроб е разстроен, вие не можете да възприемете трептенията на зеления цвят. Много окултни ученици страдат по тази причина именно че не могат да се хармонират с цветовете. (МОК - ІІІ г. - 5 беседа - 72).

Цветовете предизвикват движение, живот. Те са енергии, които оказват различно влияние върху човека. Човек трябва да мине през всички цветове, през всички тонове на цветната гама. При това, определено е по колко време трябва да прекара във всеки цвят, във всеки тон на гамата. Ако в даден цвят прекара повече от определеното време, в него ще стане известно втръсване. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 50).

Иска ли да се самовъзпитава, човек трябва да си служи с различните цветове на спектъра. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 106).

Може да се изучава възпитателното значение на цветовете, като се култивират в градината цветя с разни краски. Може да се види какво възпитателно влияние оказват червените цветя, сините, тъмносините и пр. Ако хората знаеха законите на действието на цветовете, те можеха до известна степен да се възпитават чрез тях. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Когато говорите за Любовта, като носителка на живота, вие обличате думите си с червен цвят. Червеният цвят символизира живота. Но Любовта не носи само живот. Тя носи и растене за човешката душа. Значи тя обхваща и зеления цвят. В Любовта има и разумност, и вярност, и чистота. Затова именно когато говори за Любовта или когато живее в нея, човек ще я прекара през всичките цветове, съответни на нейните качества, и по тях ще познава в коя степен на любовта се намира. Така той ще знае дали неговата любов е червена, жълта, зелена, синя, портокалена или виолетова. Както любовта минава през всички тонове, през всички цветове на гамата, така също мислите, чувствата и постъпките на човека минават през всичките цветове на спектъра ... За да мисли, човек трябва да е минал през всички тонове на цветната гама и да знае как да минава през тях. Всички цветове на човешката мисъл трябва да са събудени! (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО -51).

Силата на писателя седи в това, какъв цвят произвежда във вътрешния мир на читателя. Онези писатели, които произвеждат у хората по-чисти цветове, наричаме добри. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 78).

Всеки от вас трябва да създава в себе си ... За тази цел той трябва да има тези основни цветове в себе си. червения, жълтия и синия. Сутрин трябва да започне с червения, на обяд - с жълтия, а вечер - със синия цвят. Това е гамата на физическото поле. Човек, който иска да бъде здрав. със ставането си още от сън трябва да си представи червения цвят. Ще мислиш за чувствата, за всичко онова хубаво и красиво, което дава мир на човека. Това именно е червеният цвят. Ако нямаме хубави мисли, червеният цвят ще създаде у нас онова състояние, в което сега се намираме. Когато не разбират червения цвят, хората се бият. Когато разберат червения цвят, те се примиряват. Когато разберат синя цвят, те прилагат червения и жълтия цвят, т. е. своите мисли и чувства, в реализиране своите стремежи. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ· 626).

Като говорим за разумността в живота, имаме пред вид отношението на светлината към живота. Животът е благо, за проявата и развитието, на което са нужни три цвята: червен, жълт и син. Разумността специално произтича от жълтия цвят. Жълтият цвят има отношение към знанието, към опитностите на човека. Червеният цвят не може да се прояви, ако жълтият не му дойде на помощ. Значи, човек не може да оцени благата на живота, докато не е разумен. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 110).

Деветте блаженства представят девет метода за възприемане на Божествената светлина, която повдига човешкия ум, сърцето и душата. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 227).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...