Jump to content

ДОБРО И ЗЛО


Recommended Posts

ДОБРО И ЗЛО

Доброто и злото са страни на едно цяло. Злото е външната страна на доброто; доброто е вътрешната страна на самото добро. Понеже външната страна на доброто някога се цапа, затова я наричат зло. (ЦАРСКИЯ ПЪТ НА ДУШАТА - 269).

Злото е привидно зло, докато човек разбере вътрешните закони, които действат. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 30).

Само по закона на доброто можеш да бъдеш щастлив. Само по закона на злото можеш да бъдеш нещастен. Пази пътя на доброто. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 96).

Злото е действие, което се върши безразборно, без оглед на другите. Когато правиш нещо, което е приятно само на тебе, това е зло; когато вършиш нещо, което е приятно и на другите, това е добро. Злото има предвид отделния човек; доброто има предвид всички хора, т. е. Цялото. И тъй, чрез злото вършиш това, което е угодно на тебе; чрез доброто - което е угодно на другите, а чрез Любовта - това, което е угодно на Бога. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 246).

Кое е добро и кое - зло. Всяко нещо, което отнема свободата на човека, е зло; това, което му дава свобода, е добро. Като прави добро, човек всякога дава нещо от себе си; като прави зло, той всякога взема. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 91).

Злото е един свят на закони. В злото за всяко нещо е предвидено какво и колко да правиш. За нищо не си свободен. Доброто е точно противоположно - без закон. Ще седиш колкото искаш, ще учиш колкото искаш, ще се радваш колкото искаш, навсякъде колкото искаш. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 93).

Щом отричате реалността, злото се явява. Злото е отглас на отричане на нещо съществено. Ако твърдиш, че реалността съществува ти си съгласен с доброто. Доброто гради. И тогава, ако искате да знаете дали сте на правата или кривата страна, виж съсипва ли се животът ти или се гради ... Ако животът ти се съсипва, ти отричаш реалността. Ако животът ти се гради, ти поддържаш съществуването й. Тогава, пази се да отричаш реалността, защото сам по себе си ще се съсипеш. Ако твърдиш нещо, което внася в тебе светлина, топлина и сила, дръж се за него ... Това е реалното. Онова, което подига човека, онова, което облагородява човека във всяко отношение, това е Божественото начало във света. Онова у нас, което ни уморява, което ни трови, което внася размирие, страх и безнадеждие, хвърлете го настрана, пазете си от него. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 318).

Какво нещо е злото? Аз не искам да определям злото. Само казвам, че методите на доброто и на злото коренно се различават. Дето и да те срещне злото, ще одере кожата ти, месото ти ще направи на пастърма, а най-после и костите ти ще използва. То използва всичко до конец ... Ако след това те срещне доброто и види одраната ти кожа, то знае вече как да постъпи. Каквото ти е взело злото, доброто ще ти го даде. Това, което връща взетите блага на човека, е добро. Това, което взима всичките блага на човека, е зло. Доброто дава Божиите блага, а злото ги отнема. Щом злото и доброто нямат еднакви отношения към Божиите блага, те представят сили от различен характер. (НОВОТО НАЧАЛО - 243).

Злото е не направено добро. (ООК - ІІІ г. - 24 беседа - 13).

Когато доброто е вътре във вас, а злото отвън, вие ще победите всички мъчнотии и противоречия. Ако злото е вътре, а доброто отвън, вие ще бъдете победени. (СМЕНИ В ПРИРОДАТА - 256).

Всяко нещо, направено без Любов, е зло. И обратно: всяко нещо, направено с Любов, е добро. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА·- 167).

Злото в света спомага, за да дойде доброто. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ·- ІІ том - 199).

Доброто и злото - това са слуги, които те упътват към Бога - и едното, и другото те упътва, те са живи същества - злото те упътва по един начин, доброто по друг начин. Те са служители, за да те отправят към вечното начало ... Павел казва: „Когато завършим своята еволюция, ще остане само Любота.” (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 364).

Те са два ключа с различни служби. Доброто е ключ, който отваря всички врати към чистия, светъл и възвишен живот ... Доброто внася светлина в човешкото съзнание, а злото води към тъмнина. Следователно, който не ходи в доброто и в истината, той е в тъмнина. Защо? Защото е изгубил ключа на светлината. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 10).

Светлината и доброто събуждат човешката активност, а злото и тъмнината правят човека пасивен. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 63).

Ако не разбираме доброто, то се превръща на зло. Ако разбираме злото, то се превръща на добро. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - І том - 85).

Казано е: „Побеждавайте злото с доброто, омразата с любовта. Когато злото влезе в съприкосновение с доброто, то приема от него това, което му липсва, и казва: „Намери се едно същество, което ме обича и разбира.” Омразата приема нещо от любовта, лъжата - от истината и т. н. Само по този начин злото може да се задоволи. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 343).

В момента, в който престане да действа законът на Любовта, идва злото. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 253).

Само доброто е реално, защото е подобно на извор, който постоянно дава. Злото е подобно на песъчлива почва, която само поглъща, без да дава нещо от себе си. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА·- изд. 1941 г. София - 293).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...