Jump to content

ПРОЯВЯВАНЕ НА ДОБРОТО


Recommended Posts

ПРОЯВЯВАНЕ НА ДОБРОТО

Да проявиш доброто, това подразбира да раздаваш онзи текущ живот, който изтича от тебе по такъв начин, както Бог е раздал на хората всичко, което е сътворил. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 331).

Доброто е свързано със закона на Любовта. Когато милосърдието и Любовта действат в човека, той е готов вече да прояви любовта, да прави добри дела. Вън от милосърдието и Любовта, доброто не съществува т. е. не може да се прояви. Няма човек в света, който може да прояви доброто без добра мисъл и добро желание в себе си. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 47).

Прояви своята доброта навреме! Доброто е заложено у вас. Като проявите доброто, вие сте във връзка със съзнанието на Природата и всички хора в света. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 336).

Всякога и навсякъде може да се прави добро. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 56).

Ако ... всеки човек може да прави каквото иска, хората ще станат животни. В Божествения морал доброто, което аз правя, трябва да ползва всички останали. Една мисъл е права, когато засяга доброто на цялото човечество и тогава при всяко нещо, което правиш, Бог те благославя. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 32).

Душата се стреми към доброто и възвишеното. Щом е така, дайте път на всяка добра и възвишена мисъл, колкото и да е малка. Дойде ли в ума ви една добра мисъл, а в сърцето ви едно добро чувство, каквато работа и да имате, прекратете я. Дайте ход на добрата мисъл и на доброто чувство в себе си. Щом реализирате доброто, вие ще се повдигнете и укрепнете. Следователно, искате ли да растете, да укрепвате и да се повдигате, реализирайте доброто в себе си. Това растене е малко, но крие в себе си грамадна енергия. Малките придобивки на физическия свят представят грамадни енергии в разумния свят. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 91).

Всеки ден човек трябва да направи поне най-малкото добро, изразено в мисъл, чувство или действие. Това добро може да бъде направено на някой извор, на някое растение, на някоя мушица или на някой човек. Колкото малко да е това добро, то трябва да се направи. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 177).

Човек е силен дотолкова, доколкото дава условия на доброто и на любовта в себе си, да се проявят. Иска ли да запази силата си, той никога не трябва да се отказва да прави добро. Никога не отлагайте времето за правене на добро ... Правете добро с Любов и не се страхувайте. Богатият се страхува да прави добро, за да не осиромашее. Няма случай в живота, някой да прави добро и да е осиромашал. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 166).

Добро с пари не се прави. Добро се прави с хляб. Ако искаш добро на човека, хляб ще му дадеш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 340).

Само онзи може да раздаде имането си, който е готов да прояви добро, което е вложено в него. Доброто в човека е неговото имане. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 47).

Бъдете всеки момент да проявите добро и услуги на ближните си, за да ви отговорят един ден и те със същото ... Осъдиш ли някого, че не е готов да направи добро, ти бъди готов да направиш доброто вместо него ... Всяка разумна услуга, която човек прави, носи в себе си доброто. (БОЖИЯТ ГЛАС - 183).

Не мислете, че животът може да се подобри изведнъж. Физическият живот се подобрява постепенно. Според степента на това, което става вътре във вас, и толкова, доколкото искате да бъдете добър, ставате по-разположен и условията вече се изменят. Като бъде човек добър, той ще се избави от много нещастия. Малко ще боледува, няма да пада, няма да си чупи главата, няма да губи жена си, децата му няма да умират и приятелите му ще бъдат верни. Доброто носи всичко със себе си. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 64).

За да се реализира едно добро, изискват се 2500 години. Това показва, че ти не можеш да реализираш едно добро нито в първото, нито във второто, нито в третото, нито в четвъртото поколение, а се изискват най-малко хиляда поколения. Значи и след хиляда рода, все пак ти се отдава случай да направиш едно добро. Та виждате колко широка е възможността да се направи едно добро. Като говоря за доброто, не разбирам обективно добро, но идейно добро. Например, ти искаш да направиш едно добро някому, да се пожертваш за някого, или да посветиш живота си за някого. Ако не успееш да направиш това добро още в първото поколение, ще можеш да го направиш във второто или в третото, или в четвъртото поколение, или най-после след хиляда поколения все ще имаш възможност да реализираш това добро. Голям е срокът, през който ще имаш възможност да направиш това добро. Значи, замисленото от тебе добро е валидно през всичкото време от хиляда поколения. (МОК - IV г. - 13 лекция - 58).

Важно е човек да прояви доброто за подкрепата на науката, на изкуствата, на отношенията между хората - на целия живот. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 25).

Днес, от всички хора се иска приложение на доброто в живота като нов начин за подмладяване, за усилване на способностите, за закрепване на здравето. Правенето на добро е един от новите методи за самовъзпитание. Ако човек не проявява доброто. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 25).

Доброто, което правите, никога не се споменава, защото доброто, което сте направили някому, е написано както на вашия, така и на неговия гръб. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 66).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...