Jump to content

ЗАЩО ДА ПРОЯВИМ ДОБРОТО


Recommended Posts

ЗАЩО ДА ПРОЯВИМ ДОБРОТО

Щом мислите, дали трябва да се прави добро или не, вие сте от низка култура. В небето няма двусмислие за доброто. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 267).

Думата „добро” определя качествата на всички наши действия, то е плодът, а Христос казва: „По плодовете ще ги познаете”. не може да има добро в човешкия живот, ако няма плод. Следователно добродетелта не е нещо отвлечено, а реално, то е есенцията на човешкия живот. Смисълът на човешкия живот е доброто. Правдата, Истината, Мъдростта, Любовта са силите, които работят за доброто, за да се реализира то в човешкия живота, както плодовете определят качествата на дървото, така и доброто определя качеството на човека, за да обичаме плодните дървета ние се ръководим от качеството на техните плодове. Онази ябълка, която, която дава най-доброкачествени плодове, се ползва от нашите най-големи грижи или от най-голямо внимание и обич ... Както плодните дървета са необходими за човешкия живот, така и човешките добродетели са необходими за ангелите, защото чрез тях те се хранят. (СИЛА И живот·- ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 267).

Светлината отпечатва красивите образи на доброто. - Де се крият тези образи? - В миналото. Срещаш един човек, приятен ти е, искаш да му направиш едно добро. Защо искаш да му направиш добро? - Защото в миналото той ти е помогнал нещо и ти искаш да му благодариш ... Всеки, който ти е направил добро, заслужава внимание. Не се отказвай да услужиш на оня, който ти е направил някакво добро. Всякога да благодарим за доброто, което ни е направено, и да сме готови да отговаряме по същия начин. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 224).

Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 48).

Като има будно съзнание, човек разбира защо върши едно или друго. Ако върши добро, ще знае защо го върши и каква полза ще принесе на онзи, на когото го прави. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 159).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...