Jump to content

ДЕНЯТ НА ДОБРОТО


Recommended Posts

ДЕНЯТ НА ДОБРОТО

Всеки ден има свое предназначение. Но хората като не разбират това, не отдават истинския смисъл, които дните имат в човешкия живот. За пример, в първия ден Бог казал: „Да бъде виделина, и видял Бог, че виделината е добро. Станало вечер, и станало утро - ден първи. Това е неделния ден, денят на виделината ... А в седмия ден Бог си починал. Това подразбира, че седмия ден е ден на доброто, в който Бог е почнал да проявява Своята любов към човека. Затова го е поканил да участва в това велико Божествено дело на Божествения живот. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 277).

Хората не могат да разберат смисъла на съботата. Това е денят в който да знаеш как да промениш настроението на ума, на сърцето си и на духа си. Съвременните православни, католици и евангелисти празнуват неделя, а съботяните и евреите празнуват строго съботата. Евангелистите нищо не правят в неделя, а съботяните в събота, както и евреите. Евреинът счита за грях даже да си вакса обущата, да си накладе огъня или да направи някоя друга работа ... Това е разбиране буквата на съботата ... Казано е в Писанието: Буквата умъртвява, а духът оживотворява. Под думата „буква” всякога се разбира ограничение ... Турците празнуват петъка. Христос определи съботата като ден, в който е позволено човек да прави добро ... Аз наричам съботата ден за наука, в който човек трябва да работи и гради. През шестте дни човек ще се мъчи и труди, а през седмия ден ще работи. Работата е най-възвишеното, най-благородното, най-великото нещо в света. Тя е най-великата наука на бъдещето. Затова е дозволено да прави някой добро в съботен ден ... Човек трябва да прекара съботата само в добро.

Христос подразбира новата култура като казва: „Позволено е на онези хора, които ще дойдат в бъдеще, да правят добро в съботния ден”. В какъв смисъл е позволено? - Позволено е на опитния хирург да прави операции, но на неопитния, на глупавия не е позволено. Например, ти си религиозен човек и трябва да отидеш да утешиш някого. Позволено ти е да направиш това, ако знаеш как, но ако ти нарушиш мира му, кракът ти не трябва да стъпва там. Не мислете, че е лесно да правиш добро, това е велико изкуство. Ако дойда във вашата къща да ви проповядвам ново учение, с цел да ми станете последователи и после да ви обера, аз се ръководя от материални облаги, това не е добро дело, това е търговска сделка ... Това са хората на миналата култура. А хората на бъдещата култура, които ще имат за девиз да правят добро от любов в съботния ден, това са новите хора ... Техният поглед е дълбок, в него няма никакво раздвояване. В очите им има само една мисъл, а тя е любов и безкористие ... Позволено е на новите хора да правят добро, за да повдигнат човечеството. Съботата е ден Божествен, който ще ни повдигне и преобрази съвършено, а с това и ние ще преобразим света.

Аз турям съботата като емблема на Любовта. Ако правите добро в съботен ден, всички болести, всички нещастия ще изчезнат от вас. Това може да го знаете като нещо положително. Ако детето ти се разболее, прегледай коя събота не си направил добро. Поправи грешката си, търговията ти ще тръгне. Написал си някоя книга, не ти върви продажбата й, поправи грешката си, работата ще ти тръгне. Съботата ти бърка във всичките работи, затова бъди изправен към нея, всичко ще ти бъде добре.

И тъй, приложете съботата в живота си, по новия начин, опитайте това, което ви казвам. Доброто и Любовта трябва да бъдат празнични дни за човека. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 265 до 277).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...