Jump to content

Лечебно гладуване


Recommended Posts

ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ

Много от сегашните хора умират от изобилие на блага, както пчелите, когато попадат в собствения си мед. Те стават жертва на лакомството си. Не кацват накрая и оттам да смучат, но влизат в средата, в голямото изобилие. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ·- 56).

Човек яде повече, отколкото трябва. Следователно, стомахът му не е в състояние да смели приетата храната и той повече губи, отколкото печели. Тогава човек изпитва едно неразположение. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 33).

Понякога стомахът приема повече храна, но причината за това е желанието за ядене, което се крие в един център, който се намира около слепите очи. Миризмата на някое вкусно ядене възбужда този център, у човека се поражда желание повече да яде, и тогава стомахът приема тази храна и се претоварва. По този начин, именно, чрез силно желание за ядене, човек разваля стомаха си. Това е крайност, но ако стомахът приема по-малко храна, отколкото може, това е друга крайност. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 442).

Физиологически, ако вие приемете известна храна, която не може да се асимилира от вашия стомах, набират се такива енергии, които раждат болести, и Природата трябва да ни лекува. Болестите в света са един метод на Природата за лекуване на тия излишни енергии. Природата не търпи абсолютно никакъв излишък. Там дето има излишък, всякога се заражда едно лошо състояние. Сега, за пример, съвременните хора, като ядат много, страдат. Само една микроскопическа част от храната се асимилира, а другата е излишък. Този излишък трябва да се изхвърли навън. И всички болести днес се дължат на този излишък. (ВИСОКИЯТ ИДЕАЛ - 6 беседа - 5).

Клетките в човешкия организъм нямат хамбар, в който да складират излишъка от храната. Ако клетките си на правят хамбар, веднага в Тялото на Човека започва да се развива някакъв тумор. Образува ли се Някъде из тялото на Човека такъв хамбар, той вече е кандидат за онзи свят ... Докато в Тялото на Човека няма хамбари, той е здрав и млад. (ТИХИЯТ ГЛАС - 135).

Съвременната наука е открила начин за приготвяне на ястия, но не е открила още онези процеси, които стават при храносмилането, за да се отстранят Всички утайки. При известни условия на храненето остават отлагания на утайки в организма. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 75).

Съвременните лекари отдават много от неразположенията на човека на утайките, които се намират в неговото тяло. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 185).

Поради неправилните си прояви в човешкия организъм става нeeстeствено натрупване на материя и сила. Като не издържа тези излишъци, организмът заболява. Натрупването става в нервната система, в мозъка, в мускулите и там се явяват заболявания ... Правилният живот се заключава в това - да знаеш какво количество материя трябва да се складира във всеки орган. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 11).

В човешкия организъм има и въздухообразни, и течни, и твърди тела, но понякога става накопление на тия вещества, което се отразява по един или друг начин върху човека. Обаче разумната Природа не позволява да се престъпват законите й, т. е. тя не търпи никакви житници, никакви хамбари в тялото на човека. Всеки ден човек има право да взима от нейните складове само толкова, колкото му е нужно за деня. За другия ден - добър е Господ! Той пак ще даде. Но вследствие отдалечаването на човека от разумните закони на Природата, у него се заражда желание да се осигури, и той всеки ден живее с мисълта да трупа, да събира, колкото може повече. Това негово желание се предава и на самите клетки, в които постепенно става отлагане, натрупване на излишни неоползотворени от организъма мaтeриали. Този човек започва да надебелява, да затлъстява и в последствие в него се зараждат различни болести. (МОК - V г. - 5).

Знайте обаче, че ако се натрупа у вас повече въглерод например, отколкото от другите елементи, у вас ще се яви един вид болест. Ако се натрупа повече азот, ще се яви друг вид болест. От натрупването на известни вредни вещества в човешкия организъм се раждат хиляди болести. Следователно никакъв излишък не трябва да остава във вашия организъм. (OOK – IV г. – 3 беседа - 34).

Неестествените желания, според теорията на германския учен Луи-Куне, представляват натрупана полуорганическа материя в организма на човека. От натрупването на тия полуорганически вещества в организма на човека, тялото му започва да затлъстява, да надебелява: лицето, вратът, коремът му надебеляват. От натрупването на тази излишна материя по тялото, човек започва да се задушава, трудно се движи, запотява се лесно и казва: „Тежък, лош е моят живот.” ... Неестествените натрупвания, наслоявания са причина за много от нещастията на неговия живот. Човешкият ум може да се натрупа; човешкото сърце може да се натрупа; човешката воля може да се натрупа. С какво? С неестествени желания, които не могат да се реализират. Защо не могат да се реализират? Защото тази материя, която се натрупва в организъма, е полуорганическа и не може да се използва от него. От такива натрупвания, именно, се създава болестта „атеросклероза”, която се явява повече във възрастните хора. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ·- 5 беседа·- 6).

Когато в организъма на човека се съберат твърди, органически вещества повече, отколкото са нужни, човек трябва по някакъв начин да ги изхвърли навън. Излишъкът ще изхвърли, а ще остави само толкова, колкото му са нужни. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 221).

Пълнотата още не показва здраве. (ЧОВЕШКИЯТ ДУХ - 12).

Ако имате повече материя във вас, отколкото ви е потребна, ще заболеете; ако мускулите ви станат по-силни, отколкото е необходимо, ако вашата нервна система се развие повече, отколкото трябва, непременно идва болезнено състояние. (КРОТОСТТА И СМИРЕНИЕТО - 33).

Възрастният човек има много мазнини, които са причина за различните болести. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 100).

Ако някой много яде и не работи, ще затлъстее много, и скоро викат лекар. Затлъстяването е един признак, че мислите и чувствата не са правилни. Същият закон е и за сухите хора. (ТРИТЕ ОСНОВИ НА ЖИВОТА - 42).

Неразбраните мисли и чувства произвеждат натрупване на чужда, мъртва материя върху ума и сърцето на човека. Коя материя наричаме „мъртва”? Която не взима участие в строежа на човешкия организъм. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ·- 89).

Има една мярка, която определя колко пълен може да бъде човек. Аз измервам височината и дебелината на човека и от тези мерки определям колко време може да живее той. Ако е висок 165 см, а широчината на врата е над 40 см, той ще умре от апоплексия (мозъчен кръвоизлив). И обратно, ако е висок над 180 см, а вратът му няма даже 30 см широчина, той ще заболее от туберкулоза. Обаче, разумният човек, като работи върху себе си, може да намали или увеличи широчината на врата, според нормалната мярка ... Ето защо, когато вратът ви изтънява или надебелява повече, отколкото трябва, нужно е да бъдете будни. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА·- 278).

Ще пости ли, диета ли ще пази, не е важно - вратът трябва да стане по-тънък. Вратът на човек, който има височина 165 см, трябва да бъде най-много 35 см широк. Ако се намали широчината и стигне до 29 ÷ 30 см, той е изложен на друга опасност. Трябва да се храни по-добре, да увеличи дебелината на врата си. Който може да увеличи или намали широчината на врата си, той може да се лекува. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ·- 95).

Кръстът или талията на човека, по мярка, трябва да бъде два пъти по-дебела от врата; вратът трябва да бъде два пъти по дебел от ръката (китката). (ЧОВЕШКИЯТ ДУХ·- 12).

След като си целувал и прегръщал, след като си ял и пил, казваш: Не искам вече нито едното, нито другото. Ръцете ми отслабнаха, не мога да си отварям устата. Стомахът ми се разстрои от ядене. Какво да правя сега? - Ще постиш три деня, нищо няма да ядеш. - После? - Ще започнеш да изучаваш Евклидовата геометрия. Ще гледаш към небето ... Ще наблюдаваш небето и ще размишляваш. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - 70).

Когато човек боледува, Природата му казва, че трябва да погладува няколко време, докато се възвърне естественото състояние на силите, които функционират в човешкия организъм. Но ако човек престъпи тия прости правила в Природата и се наяде в това болезнено състояние, непременно ще настъпят лоши резултати. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА·- 30).

Човек трябва да се чисти. - Как? - Чрез пост. Ще пости, докато дъхът му се очисти. Ако пости, и дъхът му продължава да мирише, това не е никакъв пост. Ще постиш не да отслабнеш, да станеш жълт, като светия, и да изчезнеш от Земята, но да се пречистиш, да не мирише дъхът ти. (ПЕТИМАТА БРАТЯ·- 206).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...