Jump to content

ВИДЕЛИНА - ВЪТРЕШНА СВЕТЛИНА


Recommended Posts

ВИДЕЛИНА - ВЪТРЕШНА СВЕТЛИНА

Външната светлина не е истинска светлина. (СЕЯТЕЛЯТ - 286).

Светлината, с която светът си служи, не носи живот. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 5).

Тя разкрива само външно света, очертава неговата външна форма, без да прониква в дълбините на тези форми. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 5).

Светлината води към едно по-висше състояние - Виделината. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 155).

Съвременните хора се нуждаят от светлина, която да освети пътя им. Без тази вътрешна светлина, те нищо не могат да направят. (ПОСОКА НА PACTEHE - 158).

Има една светлина в света, която разрешава всички мъчнотии. Докато тази светлина не проникне в умовете на хората, те ще живеят в тъмнина. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 258).

Тази светлина, именно, ни възраства и подкрепва. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 283).

Очите възприемат енергията, а мозъкът я преработва и превръща в светлина. Тогава какво представлява външната светлина? Тя не е истинска светлина. Истинската светлина е вътре в човека. Тя се казва духовна светлина... Даден човек, при мъчнотиите в живота казва: Тъмно ми е пред очите. Всъщност той е вън, изложен на Слънце, а говори за тъмнина. (СЕЯТЕЛЯТ- 296).

Думата „разумност” е съставена главно от сричките „ра”, което на египетски означава светлина и "ом" - Божествени качества. Значи "раз-ом" означава свет­лина, която съдържа Божествени качества в себе си. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 158).

Дойде ли въпрос до светлината на съзнанието, ние разбираме онази светлина, за която Христос е казал: „Аз съм виделината на живота”... Който е опитал помрачение на съзнанието си, той разбира, какво нещо представя тази светлина. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ- 5).

Не е достатъчно само да вижда човек нещата, но той трябва още и да ги разбира. По същия начин той трябва не само да възприема светлината, но още и да я разбира... Думата „виделина” означава Знание. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 6).

Знанието е светлина на ума. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН 'КЛАС - III г. - 2 беседа - 27).

Когато говорим за виделина, разбираме процес, в който човешкият ум се разширява и придобива вътрешно самосъзнание. (КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 31).

Виделината именно прояснява. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 14).

В български език думата „виделина” заместват със „светлина”. Това е неразбиране... Например намираш се на планината и отдалеч гледаш предметите. Казваш: Смътно ми е, не виждам ясно предметите. - Светлина ти е нужна. Щом се приближиш към предметите, те стават ясни. Виделина имаш, проникваш в тях. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - 129).

Светлината е отражение на виделината. (СИЛА и ЖИВОТ - III серия - 13).

Светлината изявява нещата, а виделината ги осмисля. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - 129).

Човешката любов е светлина, а Божията - виделина. Значи, човек създава светлината, а Бог - виделината. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - 129).

Виделината създава човешката мисъл, желанията, тя е проводник в духовния свят и съществува във вид на съвременния етер; тя е обвивка на човешкия дух, на човешкия ум, и без нея никой не може да мисли и да чувства. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 14).

Тя е съединение на онзи Божествен елемент, който се отнася вече към човешкия ум, сир, който ни прави да разсъждаваме разумно, да имаме логика, съдържание и смисъл в нашата мисъл. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 14).

Тази виделина иде отвътре, а не отвън. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 19).

Вътрешната светлина в човека не е нищо друго, освен Божественото начало, което чака времето на своето пробуждане. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 158).

Колкото повече имаме от тази светлина, толкова повече съзнанието ни се разширява. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 5).

Когато приема повече светлина, човек работи повече в умствения свят. Казваме, че тоя човек повече мисли. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 4).

За всяко нещо се иска ум, светлина и знание. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 73).

Дето е светлината, там е и Мъдростта. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 57).

Под „светлина” разбирам откриване нови пътища за човешкия ум. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 106).

Без светлината на мъдростта никъде не можеш да отидеш. Само светлината дава свобода на човека да пътува от едно Слънце на друго. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 72).

Ние казваме: Повече светлина на човешкия ум, повече светлина на човешкия дух! (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 97)

Виделината е един разумен елемент. Тя е един живот на Божествена хармо­ния и само човек, у когото има тази хар­мония, може да изпита величието на виделината. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 17).

Виделината въздига и възраства нещата, сир. всички мисли и желания растат във виделината и се развиват по-правилно. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 14).

Нея можем да чувстваме с душата си, със сърцето си, с волята си. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 22).

Виделината е едно от необходимите условия на нашия живот, за да можем правилно да го разберем и използваме. (ЗА ТОВА СЕ РОДИХ - 300).

Виделината съставя една отлична наука за вътрешния живот на човека. Когато изучава основните закони на Природата, човек се домогва до същественото знание, което е потребно за сегашния живот на човека... Виделината е потребна за всички. В Природата и в живото ни може да стане никаква промяна без законите на виделината. Тя има две прояви, две страни. Едната страна е като изгряването на Слънцето, което, като изгрява, ни дава нещо, без сами да знаем това. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - 373).

Човек, който живее във виделината е като плодно дърво, което расте на плодна почва, в него всички плодове узряват. (СИЛА И ЖИВОТ- III серия - 14).

За да опитате, дали имате виделина, проверете дали вашите мисли ще завържат, ще хванат корени. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 15).

Когато сте разположени, имате тази виделина. (СИЛА И ЖИВОТ- III серия - 24).

Съвременните окултисти казват, че който има тази виделина, той има магнетизъм. Такъв човек е мек, отстъпчив, у него има любов и той скоро прощава. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 19).

Когато влезе виделината във вашата душа, лицето ви ще бъде красиво, очите блестящи, от ръцете ви ще излиза една приятна топлина, ще изпущате хубава миризма. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 21).

Ако може да се развие у нас тази виделина ние ще можем да избегнем 90 % от тези злини, които сега стават. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 20).

Виделината е това, което крепи човешкия дух и му дава сила и мощ. В същото време, тъмнината е онова, което дава сила на човешкото тяло. Ако на Земята би настанала вечна виделина, нашето тяло не би било в състояние да издържи на този напор на виделината, вследствие на което ще ви сполетят по-големи нещастия. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - 375).

Един ден и пред вас ще се открие един велик свят, в който виделината съществува. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 19).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...