Jump to content

ХОРА НА СВЕТЛИНАТА


Recommended Posts

ХОРА НА СВЕТЛИНАТА
Всички велики хора, които са живели и които живеят в света, имат развито в себе си едно шесто чувство, чрез което те виждат човека не тъй, както го виждаме външно, но като светеща свещ, от която излиза една мека, приятна светлина. Всички добри хора са светещи, а всички лоши хора, всички, които са изгубили смисъла на живота, са тъмни. От тях излиза една едва мъжделеюща светлинка... Щом човек се разболее... светлината му се изгубва.
(ЧИСТ И СВЕТЪЛ
-
5 беседа - извънредна от 05.04.1926 г.).
Степента на развитие на всички същества зависи от качеството и количеството на светлината, която присъства в даден момент... Всички хора се различават по степента на светлината: до колкото те са способни да я възприемат и проявяват. Можем да твърдим и друго: че и самият характер, самата духовна проява на човека зависи от качеството и количеството на тази светлина.
(В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 73/.
По какво се отличава културният човек? - По своята светлина. По какво се отличава ученият? - Пак по светлината на своето знание. По какво се отличава философът? - По светлината на своя разум, който му разкрива дълбокия смисъл на Битието... По какво се отличава духовният и свят човек? - По силата на светлината, която прониква в неговия живот и му дава възможност да изследва Битието на всички същества и да споделя техните радости и скърби, колкото малки и да са те. По какво трябва, най-сетне, да се отличава държавникът и политическият деец? - По светлината, която трябва да прониква в него, за да бъде прозорлив и да вижда отдалеч направлението, в което насочва колата на своя народ, да види, дали тоя път е изходен или не, и къде трябва да се поправи, дали всички спирни станции са запасени с достатъчно храна за пътниците.
(В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 81).
Първото нещо, което се изисква от човека, е да познава законите на светлината.
(ВЕЧНОТО БЛАГО - 346).
Всеки трябва да знае как да възприема светлината и как да я предава.
(ВЕЧНОТО БЛАГО - 346).
Велико изкуство е да знаеш, как да се превърнеш на светлина. Това е учението на ангелите. Те са същества, които се превръщат на светлина и влизат през очите на хората, да ги възпитават.
(СЪБУЖДАНЕ - 51).
Както има светещи елементи в химията, така съществуват и светещи хора, които излъчват от себе си светлина.
(
СЪБУЖДАНЕ
- 51).
Какво по-велико благо можете да очаквате от това, да излъчва тялото ви светлина и отдалеч да светите.
(
СЪБУЖДАНЕ
- 51).
Новият човек трябва да носи светлина в себе си.
(БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 257).
Съвършеният човек представя запалена свещ, която гори с бяла светлина, без дим и сажди.
(ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 136).
Истински учен е онзи, който има светлина в ума си и топлина в сърцето си... Щом имате светлина, вие сте учен, разполагате със знания. Следователно дръжте се за великото Слънце на живота, да приемате от него светлина и топлина, да бъдете добри и разумни.
(ЗАКОНИ НА
ДОБРОТО - 328).
Възможно ли е човек да се превърне в светлина? - Възможно е, разбира се.
(СЪБУЖДАНЕ - 53).
Как ще си обясните радостното състояние, което сте придобили при светлината на някой човек? Вървите по улицата замислен, съсредоточен в нещо; срещате един човек, който не ви казва нищо, само се разминавате с него. Обаче, веднага се изпълвате с радост, чувствате се разположен, готов на всякакви услуги. - Коя е причината за това? - Човекът, когото сте срещнали, ви обича и, без да знаете, той прониква във вас като светлина. Щом възприемете неговата светлина, вие се изпълвате с радост, сърцето ви се разширява, умът ви се пробужда и лесно решавате въпросите си. Значи, дето е Любовта, там е и светлината.
(
СЪБУЖДАНЕ
- 53).
Човек едва е започнал да мисли за изкуството да се превръща в светлина. Придобие ли това изкуство, той ще може да приложи Любовта по нов начин, ще си създаде нови, правилни отношения с хората.
(
СЪБУЖДАНЕ
- 53).
Човешката любов е светлина... Значи, човек създава светлината.
(ЖИВИЯТ ГОСПОД - 129).
Който има любов в себе си, той може да се превърне на светлина... да мине през очите... на онези, които люби и които го любят. Който няма любов, не може да се превръща на светлина. (
СЪБУЖДАНЕ
- 50).
Без Любов човек се намира в положението на слепец. Щом придобие любовта, той пак прогледва и вижда нещата по нов начин, с нова светлина.
(БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 169).
От очите ви трябва да излизат дълги, неприривни лъчи от светлина, които да отиват до обекта или до вашия приятел. Тази светлина трябва да бъде хармонична, приятна и не само да отива до вашия приятел, но и да се връща, да прави един кръг. Движението на тази светлина трябва да бъде кръгообразно.
(МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 9 лекция - 163).
Светлината на човека е резултат на неговите мисли.
Истинската интелигентност подразбира едновременно и външна, и вътрешна светлина. Човек трябва да бъде като Слънцето, отвън и отвътре светъл. Много учени, които са оставили имената си в науката: в химията, в математиката, в астрономията и в ред още науки, са светели и отвън, и от вътре... Каквото са направили, всичко са оставили в полза на човечеството. Те не са имали предвид свои лични интереси.
(ПОСОКА НА РАСТЕНЕ- 106).
Когато ученият ви говори и разкрива пред вас известна истина, той ви учи, поучава, хвърля светлина в ума ви върху далечен предмет и вие виждате ясно това, което по-рано не сте виждали.
(ЦЕННАТА ДУМА -107)
Мъдростта свети.
(ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 183).
Разумността произвежда светлината.
(МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 4).
Вие трябва да дойдете до онази мисъл, която произвежда светлина. - Коя мисъл произвежда светлина? - Правата мисъл.
(БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ- 186).
Добрият носи в себе си светлина.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 314).
Ако влезе в салона между вас, ще донесе светлина.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК -161).
Добрите мисли, добрите чувства и желания са лъчи на светлината, които носят храна за живота и за душата.
(ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 75).
Добрите постъпки са лъчи, цветове на светлината, които носят живият хляб за душата.
(ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 75).
Кротките и смирените хора носят светлина, с която земята се обработва.
(МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 06.09.93)
Старият има повече светлина. Благодарение на младостта си, старият е придобил светлина. Той се стреми да я увеличи и предаде на другите.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 105).
Има светии, на които тялото е светещо. Те са прекарали с години в гори и планини, в съзнателна работа върху себе си, докато са придобили изкуството да се превръщат на светлина, т. е. да светят. И обикновеният човек трябва да усили светлината на своя ум, да свети вечер.
(СЪБУЖДАНЕ - 51).
Всички велики идеи, възвишени чувства и дела, се проявяват при най-изобилна светлина, не външна, но вътрешна. Че това е така, вижда се от обстоятелството, че най-възвишените индивиди в човечеството, които са добили туй велико свое развитие, наричаме светии, т. е., че те светят, станали са хора на светлината.
(В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 78).
Казват, че светиите имали ореол около главата си. Те имат ореол, но имат и цяла дреха, изтъкана от лъчите на светлината. Дрехата на светията, както и ореолът му са образувани от цветовете на спектъра. Жълтият цвят на ореола на светията показва неговата мъдрост, зеленият - неговото растене, червеният - възвишеният живот, който се влива в него, синият - неговата вяра. Докато ореолът на човешката глава свети, човек е здрав и вярва в живота и в любовта. Щом изгуби ореола си, човек заболява.
(БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 309).
Много адепти, които живеят по високите планински върхове, минават без лампи. От техните мозъци излиза светлина, която осветява пътя им. Щом напрегнат мисълта си, от мозъка им веднага излиза светлина; престанат ли да мислят интензивно и лампата изгасва.
(УСЛОВИЯ ЗА
РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 89).
И тъй, новото, към което се стреми човешкият дух, е да придобие изкуството да свети.
(СЪБУЖДАНЕ - 51).
От лъковете на бъдещите музиканти и от перото на бъдещите поети и писатели ще излиза светлина, която ще осветява цялото пространство. Днес е векът на електричеството; бъдещето е векът на човешкото сърце. Енергията, която ще излиза от човешкото сърце, ще осветява и отоплява света. Божествената Правда, която иде сега в света, тя ще стопли човешките сърца. Само така можете да се повдигнете. Само така можете да постигнете истинското знание. Това е идеалът на човешката душа.
(ПРАВЕДНИЯТ - 23).
Ако великите хора са носители на светлина за човешките умове, стремете се всеки от вас да бъде поне малка свещ, да осветява своя път. Щом можете да осветявате своя път, ще помогнете и на ближния си. Радвайте се, че сте малка свещ, която носи светлина в света. Малките свещи събрани на едно място, дават силна светлина, която разпръсва големия мрак.
(БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 171).
Когато всички хора добият това състояние - да бъдат светещи - когато самите общества и народи придобият тия способности, само тогава ще имаме една възвишена култура.
(В ЦАРСТВОТО НА
ЖИВАТА ПРИРОДА - 78).
Всички предмети на Земята, всички растения, животни и форми на хората не са нищо друго, освен светлина, видоизменена в своите най-разнообразни прояви. С една реч, всичко е светлина. От всичко туй следва, че светлината, за която говорим, не е мъртва, не се състои само от трептения, както общо се твърди, но тя съдържа нещо повече.
(В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 79).
Започнете да правите малки, микроскопически опити... За пример, вземете два предмета в ръцете си и ги насочете един срещу друг. Концентрирайте мисълта си в точката, дето тези предмети се допират и след време ще видите, че на това място се явява малка искрица. Ако не успеете от първия път, направете опита още два, три, десет, до 99 пъти и на стотния път непременно ще имате резултат. Колкото по-бързо произведете искрата, толкова мисълта ви е по-силно концентрирана. После направете следния опит: насочете двата си показалеца един срещу друг, без да се допират, и концентрирайте мисълта си върху тях. След известно време ще видите, че от това място излиза светлинка. Направете този опит вечер, за да се забележи светлинката. Като видите тази светлинка, не трябва да се плашите, нито пък да се хвалите, че сте видели светлина от пръстите си. Този малък успех е малко цветенце, което едва е напъпило. Пазете го внимателно да цъфне, да завърже, да узрее, да даде своя плод, и при този завършен процес вече вие можете да извикате някои от своите приятели и да им покажете опита.
(УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 89).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...