Jump to content

ЧОВЕКЪТ И ТОПЛИНАТА


Recommended Posts

ЧОВЕКЪТ И ТОПЛИНАТА

За да бъдеш здрав, не трябва да губиш нито физическата, нито психическата си топлина. (СЕЯТЕЛЯТ - 88).

На физическия свят човек трябва да пази нормалната топлина на организма си. От нея зависи здравето му. (ТРИТА РОДОСЛОВИЯ - 140).

Щом топлината на човека се намали, той постепенно изстива. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 73).

Когато приема повече топлина, човек е по-разположен и работи повече в областта на чувствата. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 4).

Значи, количеството на светлината и на топлината, които човек възприема, показват докъде е дошъл той в развитието си. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 322).

Като говорим за влиянието на светлината и на топлината върху човека, ние имаме предвид какво количество светлина и топлина приема той. Това зависи от устройството на главата, нейната дължина и широчина. От светлината и топлината, които приема човешкият организъм, зависи и устройството на цялото тяло. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 325).

Топлината иде от горната част на главата. Космите са израснали под влиянието на топлината. Започне ли главата да оголява, хората губят топлината си - настанала е голяма суша, която изгорила всичко. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 92).

Добротата на човека се определя от количеството на топлината, която чувствата му произвеждат. (ДА ВЪЗЛЮБИШ - 57).

Има хора, които са любимци на средата, в която се движат... Защо? - Имат топлина в чувствата си. Студеният човек не може да бъде обичан. Топлината предразполага хората. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 324).

Приятно е да усещаш уханието на топлото сърце, на Божествения пламък. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 9).

Който може да използва топлината на сърцето си за облагородяване на своите чувства, той минава за сърдечен човек. С други думи казано: колкото по-голямо количество калории от топлината на сърцето си можете да използвате, толкова по-голямо е благословението, което ви се дава. И тъй, искате ли да бъдете здрави, а чувствата ви нормални, вие трябва да изучавате законите на топлината. (ДА ВЪЗЛЮБИШ - 57).

Как ще познаете сърдечния човек? - По това, че и в най-студения зимен ден той излъчва топлина. Само той може да бъде по риза, без да усеща студ. Той прилича на вечна пролет, в която всичко цъфти... По интензивността на светлината и топлината съдим за разумността и сърдечността на човека. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 11).

Човек е твърд, не е добър, защото топлината на Любовта не го е засегнала още... Виждате, че той е корав човек и трябва да омекне. Много лесно може да стане това. Как? - Ако имате нужната топлина в себе си. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 160).

Отворете сърцата си за топлината, да се разтопи твърдото и кораво вещество от тях и да изтече навън. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 245).

Задачата на всеки човек е да създаде сърце, което да бъде добър проводник на топлината. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 132).

Защо боледува сърцето? – Топлина няма. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 73).

Чувството се смекчава от топлината. (НОВИЯТ СВЯТ - 246).

Знаете ли колко градуса се изискват, за да се опекат вашите чувства? - Изисква се най-малко 50 000 градуса топлина. Знаете ли колко градуса се изискват, за да се опече едно ваше душевно желание? Най-малко 100 милиона градуса. Тази топлина от 100 милиона градуса не е онази топлина, която изгаря, която унищожава, но тя е топлина, която внася оня велик Божествен живот. При тази топлина се образуват ония висши трептения в човека, които дават подтик към най-възвишеното и благородното. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - Основи на знанието - 37).

Гръдоболът се дължи на недоимък на топлина в чувствата. Тогава човек стана топъл отвън, а студен отвътре. Всъщност, той трябва да бъде вътрешно топъл, в чувствата си, а външно студен. Когато чувствата на човека са топли, краката, ръцете и цялото му тяло са топли, вследствие на което той се чувства разположен. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 89).

Като увеличите топлината на чувстват си гръдоболът изчезва. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 90).

Ако лишите човека от топлина, чувствата му се атрофират. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 322).

Щом се повиши температурата на мозъка, може и на една стотна част от градуса, то това се отразява върху човека. Каква е нормалната топлина? („Тридесет и шест и половина градуса.” Ако тая топлина в мозъка се повиши, и само с една десета от градуса, или стане 37 градуса, тя вече не е нормална. (ПЕТТЕ ВРАТИ - 239).

Топлината на мозъка трябва да бъде постоянна. Няма по-опасно нещо от това да се повиши топлината на човешкия мозък... Щом се повиши топлината му, явяват се различни болезнени състояния, които медицината нарича с общо име „мозъчни разстройства”. Най-малкото повишаване на тази топлина се отразява болезнено върху стомаха, дробовете, жлезите и други органи. Това се отразява вредно върху целия организъм, върху нервната система... Когато в мозъка става известно триене, тогава топлината се повишава. Триенето се дължи на несбъднати желания. Колкото повече настоява човек да реализира известно желание, толкова по-голямо триене става между мозъчните частици. Как може да се справи човек с повишената топлина на мозъка? - Чрез мисълта. Като мисли право, той постепенно понижава температурата на мозъка си и така я нормализира. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 16).

Този човек е дошъл до голяма самозабрава. Коя е причината за тази разсеяност?... Причината за разсеяността у човека седи в това, че у него топлината се развива повече, отколкото светлината. Този факт произвежда анормалност в чувствата. И затова много от болестите се изразяват чрез горение. Лекарите, като знаят това нещо, при лекуването на болестите, прилагат известни методи за намаляване на това горение. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 87).

Препоръчва се водата, като добро средство за лекуване, понеже тя е голяма любителка на топлината - отнема излишната топлина и възстановява равновесието в организма. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 87).

Повече от половин час не дръжте краката си във вода. Тя ще отнеме топлината на тялото ви и ще се простудиш. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 101).

Паметта у някои хора е съвсем осакатена. Те забравят всичко... Причината за тая разсеяност у човека седи в това, че у него топлината се развила повече, отколкото светлината. Този факт произвежда анормалност в чувствата. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА – 86, 87).

Мнозина се оплакват от изстиване на крайниците. Те търсят начин да си помогнат. Много начини могат да се приложат: миене на краката с гореща вода, бързи движения, но това са външни методи... Изстиването на крайниците се дължи на нечиста кръв в организма. Нечистата кръв произвежда електричество в организма, а чистата - магнетизъм. Електричеството произвежда студ, а магнетизмът - топлина. Следователно, за да не изстиват ръцете и краката ви, трябва да внесете в организма си повече топлина. Това става, когато човек даде ход на Божественото в себе си. При това положение той няма да се страхува нито от студ, нито от безпаричие, нито от болести. Той ще гледа на живота, както факирите. Излезе ли вън на студа, той ще бъде тих и спокоен, няма да се плаши от простуда. Това значи да се уравновесят силите на човешкия организъм. Щом силите му се уравновесят, той придобива естествена, нормална топлина на своя организъм. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 159).

С обикновен термометър се измерва топлината на човешкото тяло. Но има психически термометър, с който се измерва, дали даден човек е добър или лош. Ако топлината се увеличава и добродетелта му се увеличава; ако топлината се намалява и добродетелта му се намалява... Повишаването на топлината в духовния свят (светът на чувствата и желанията) е признак, че животът се увеличава. Колкото повече топлината се намалява, толкова повече и животът се намалява. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 7).

Да се обезсърчи, това показва, че температурата му е спаднала. Какво трябва да направи? Той трябва да се облече с по-дебела дреха, да повдигне температурата си. Всяко понижаване на температурата означава обезсърчаване, а повишаването – насърчаване. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 157).

Коприната е лош проводник на топлината. Така бубата запазва своята вътрешна топлина и не се поддава на външния студ. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 64).

Вложете милосърдието, справедливостта, доброто в себе си, за да се ползвате от топлината на живота. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 312).

Който може да превръща топлината в светлина, той може да каже като Христа: „Аз съм виделина”... Нямате ли това знание, нищо не можете да направите. (ДА ВЪЗЛЮБИШ - 57).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...