Jump to content

ЧИСТОТА И ЛЮБОВ


Recommended Posts

ЧИСТОТА И ЛЮБОВ

Най-чистото нещо на света е Любовта. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 148).

Чистият живот излиза само от Любовта. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 136).

Чистотата, това е едно произведение, един продукт, или мога да кажа, един атрибут на Любовта. Само Любовта носи чистотата и затуй без Любов не можете да бъдете чисти. (беседи, Обяснения и упътвания – 1022 г. – 84).

Когато работите стават с любов, те всякога са чисти. Няма ли любов във всяка работа, тя е продиктувана от интерес, от някакво користолюбие. (любов КЪМ БОГА - 210).

Аз говоря за чистотата, като закон на Любовта. Тя изисква абсолютна чистота. Когото обичаш, трябва да бъде образ на абсолютна чистота. Това е закон за всички светове: физическия, духовния и умствения. (ликвидация на века - 234).

Чистотата, това е резултат на Любовта. Ако Любовта мине през вас в другите хора, тази Любов ще внесе чистота и тази чистота ще произведе Любов. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 87).

Ако пазиш чистотата си, всички ще те обичат... Нечистото не се обича. (новият светилник - 235).

Човек може да бъде обичан, докато е чист. Влезе ли в него един елемент на нечистота, всички се отказват от него, всички оттеглят любовта си. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА – изд. 1939 г. - 18).

В детето има нещо чисто, което е проява на Любовта. На тази проява, именно, майката и бащата, които са генерали на физическия свят, са готови всякога да се подчиняват. Щом детето изгуби чистотата си, родителите вече не му се подчиняват, не изпълняват неговите заповеди. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 196).

ЧИСТО СЪРЦЕ

Човек трябва да има чисто сърце... Да има човек чисто сърце, това значи, да се намира в здравословно състояние на своя организъм... Чистото сърце е извор: колкото повече дава, толкова повече изтича от него. (определени движения - 177).

Абсолютна чистота на сърцето. Тази чистота трябва да бъде жива, тъй както е жива чистотата на онзи извор, който постоянно блика и сам се чисти. (беседи и напътвания - 1920 г. - 55).

Чистотата, за която ви говоря, тя е необикновена чистота, необикновена чистота на сърцето. Когато тази чистота влезе вътре в сърцето, лицето ви добива друг оттенък, други черти, които украсяват човешкото лице. (беседи обяснения и упътвания 1922 г. – 87).

Пазете чистотата на своето сърце! (затова се родих - 88).

ЧИСТ УМ

Чистота на ума, това е едно условие за развиване на разума. (двата природни метода - 30).

Човешкият ум представя една от тръбите на Божествената канализация, вследствие на което той трябва да бъде абсолютно чист, без никакви подпушвания, без никаква кал, без никакви заблуждения. Всяко странично желание, всяка нечиста мисъл, всяка крива постъпка са кал, която запушва ума и сър­цето на човека. Те са кал, която същевременно ограничава всички благородни пориви на човешката воля. (ценното из книгата на великия живот - 4).

Когато в ума на човека се натрупват много излишни, непотребни мисли, те създават известно подпушване и мисълта не може правилно да се проявява. Тогава човек не може да вади правилни заключения за причините и последствията на нещата. (по бога направени – 109).

Необходимо условие за ученика е пълно самообладание на ума и сърцето, т. е. да владее ума и мислите си, да владее сърцето и желанията си. (беседи и НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 55).

Ако искате да развиете ума си, непременно трябва да имате чистота (мок - ІV г. – 11 лекция - 36).

Когато умът на човека е чист, от лицето му излиза приятна, мека светлина. Ако умът на човека е нечист, той прилича на замъждял огън, който пуши толкова много, че никой не може да се приближи до него, да се стопли. (любов към бога - 207).

Пазете чистотата на своя ум! (затова се родих - 96).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...