Jump to content

ЧИСТЕНЕ НА ДУШАТА


Recommended Posts

ЧИСТЕНЕ НА ДУШАТА

В Бога се крият вътрешните методи за пречистване на човешките души. Тези методи представляват Божествения огън, в който Бог постоянно ни туря. Този огън е Божествената Любов. И често между народа се чуват думите: „Той ме изгори.” Да, ако си дърво, ще изгориш, но ако си гърне, ще се опечеш и хубава форма от теб ще се извая... Този огън произлиза от степента на съзнателната Божествена Любов, която се проявява в човека. Ако нямаш този свещен огън в себе си, нищо не можеш да постигнеш. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. – 134, 135).

Изкушенията са изпити, чрез които човек се чисти и освобождава от своите слабости. Изкушението е отрицателен метод за пречистване на човешката душа. Така човек се освобождава и от заблужденията си. Мислиш, че имаш някаква добродетел. Веднага те подлагат на изкушение, да видят ще издържиш ли изпита си. Ако не издържиш, това показва, че добродетелта ти е слаба, трябва да се усилва още. (абсолютна истина – 82).

ЧИСТЕНЕ НА СЪЗНАНИЕТО

Всичко се крие в съзнанието на човека, затова именно, оттам трябва да започнете работата върху себе си. (двата пътя - 139).

Човек трябва да се очисти, да бъде като дете, съзнанието му да се освободи от всичко нечисто. (акордиране на човешката душа - 444).

Съществената мисъл, върху която човек трябва да работи, е да намери начин за чистене на съзнанието си. (нашето място - 52).

Всяка външна погрешка е преди всичко погрешка в съзнанието на човека. (двата пътя - 139).

Време е вече хората да освободят съзнанието си от всички наслоявания на миналото. На тези наслоявания се дължат всички болести, всички неразположения на хората. (нашето място - 57).

Който иска да живее добре, трябва да прояви своята разумност, доброта и вътрешна сила. Само така човек може да постигне своя идеал, да очисти живота си от всички утайки на миналото. (събуждане - 92).

Искате ли неприятелят да не ви обстрелва, работете усилено и съзнателно върху чистене, върху освобождаване на съзнанието от всички утайки и наслоявания на миналото. (нашето място - 57).

От какво трябва да се освободи човек? - От всичко, което се е наслоило в съзнанието му от далечното минало. Това става не само с обикновените хора, но и със светии, с хора, които посветили живота си на служене. Срещате някой свят, благочестив човек, който служи на Бога от сърце, но се оплаква, че преживява известни изкушения. Моли се, пости, работи, но изкушението го дебне от една и друга страна. Защо? То иде от съзнанието му, в което се е наслоило миналото. Много животи са нужни, за да се изчисти съзнанието на човека. - Аз живея чист живот. - От колко време? - От 20 ÷ 30 години. Това не е достатъчно. Огън е нужен, за да изгори нечистото. Иде огънят, който ще пречисти съзнанието на обикновения човек и на праведния. Всеки трябва да бъде готов да издържи на този огън. (ценната дума - 285).

Ако съзнанието ви се помрачава, ще знаете, че имате известни пукнатини, през които влизат понякога прах, нечистотии. Запълни тези празнини. Ако стомната ти е спукана, и водата изтича навън, трябва ли да си служиш с нея? Хвърли счупената стомна и си купи нова. Всички стари вярвания, всички стари възгледи, които имат свойствата на счупената стомна, трябва да се изхвърлят и да се заместят с нови, здрави, които държат мирото чисто и свежо. Новите възгледи представят мирото на мировареца, което никога не се разваля. (ценната дума - 273).

Съзнанието на човека трябва да се пречисти. Хората са потънали в кал, от която трябва да се освободят. (сеятелят - 157).

Остаряването е натрупване на излишни мисли и желания в човешкото съзнание. Тоя излишък оставя утайки, от които човек трябва да чисти ума, сърцето и съзнанието си. (вечно подмладяване - 75).

Когато се казва, че човек трябва да чисти съзнанието си, това значи да се освобождава от всички низши мисли, чувства и желания, остатъци от миналото. (СВЕТОТО МЯСТО - 67).

Освободете съзнанието си от мухлясалото, от нечистото, от непотребното. (СЪБУЖДАНЕ - 183).

Съвременните хора се нуждаят от чистота. За тази цел те трябва да освободят съзнанието си от всички нечисти образи, да създадат в ума си чисти образи, за момата и за момъка, за брака и безбрачието, за любовта, за вечния живот, за детето и т. н. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА – изд. 1939 г. - 28).

Ако сте направили вече някаква погрешка, гледайте да я изправите. (добри навици - 145).

Чрез проявите на съзнанието си човек може да изправи всички свои погрешки. Защо? Защото съзнанието се преражда на всеки седем години. Следователно, ако в първата проява на съзнанието си, вие сте пропуснали момента, т. е. направили сте някакво опущение по отношение на времето, при следващото пробуждане или прераждане на съзнанието, след седем години, вие имате възможност да изправите погрешката си. Значи, на 7-та, на 14-та, на 21-та, на 28- та, на 35-та, на 42-та, на 49-та и т. н. годишна възраст, човек има възможност да изправи всички свои погрешки. (добри навици - 161).

Всякога бъдете будни, за да не огорчавате Божия Дух в себе си. Кажете ли една дума не на място, веднага се коригирайте. Направите ли една погрешка, веднага я изправете. Ако в сърцето ви проникне едно лошо чувство, трансформирайте го веднага. Каквото изкушение и да ви сполети, стремете се да устоите срещу него. За да се справите с противоречията и изкушенията в света, сърцето, умът, душата и духът ви трябва да бъдат будни. (лъчи на живота - 150).

Искате ли да се освободите от противоречия, дигнете се в свръхсъзнанието си и разглеждайте въпросите оттам. (божественият и човешкият свят - 175).

Истинската наука седи в разтоваряне на човешкото съзнание. Човек трябва да знае как да разтоваря съзнанието си от ненужния багаж, който иде от три места: от неговия личен живот, от обществото, от хората, с които е заобиколен и от Природата. (нашето място - 15).

Главната задача, която ви е дадена: да освободите, да очистите съзнанието си от ненужния товар на миналото, да се освободите от излишъците на вашия личен живот; да се освободите от излишъците, останали от обществото, от хората, които ви заобикалят, и най-после да се освободите от излишъците или от неестествените, нехармонични прояви в природата. (нашето място - 17).

Сега ще ви дам няколко от най-малките правила на духовната наука по отношение на чистене на съзнанието. Те са следните. Не желай това, което не ти е потребно! Никога не мисли за утрешния ден! Не взимай миналото за идеал на своя живот! Не мисли, че бъдещето включва всичко в себе си! Държи ли човек за тия положения, те са посоки, които го подтикват нагоре, напред. Те трябва да бъдат истинските посоки на съзнанието. (нашето място - 18).

Искате ли да работите върху себе си, винаги трябва да имате предвид закона за чистене на съзнанието. (нашето място - 29).

Сега, всеки човек трябва да чисти съзнанието си, да го освободи от всичко непотребно. (нашето място - 29).

Ако искате да знаете как се чисти съзнанието, посетете някой търговец, който продава плодове и вижте какво прави. Той всеки ден преглежда плодовете си, вади гнилите и ги хвърля настрана, а в кошниците или сандъците оставя само здравите. Ако не отдели гнилите от здравите, и последните ще загният. Приложете същия метод и при чистене на съзнанието. Всяка сутрин, като станете, преглеждайте състоянието на съзнанието си и колкото гнили плодове намерите, изхвърлете ги вън от него. (нашето място - 29).

Нуждите и недъзите, които човек има, товарят съзнанието му с непотребен баласт, който го отдалечава от истинската цел на живота. (нашето място – 66).

Искате ли неприятелят да не ви обстрелва, работете усилено и съзнателно върху чистене, освобождаване на съзнанието от всички утайки и наслоявания от миналото. (нашето място - 57).

Който разбира законите, той ще изправи погрешките си чрез трансформиране на съзнанието. (двата пътя – 139).

Чистене на съзнанието - тази е задачата на ученика. За тази цел са посочени два главни метода: чрез филтриране и чрез дестилация. Да чистите съзнанието си, това значи да трансформирате съзнанието си, да мине от по-ниско в по-високо състояние. (двата пътя - 138).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...