Jump to content

ЗАЩО СЕ ЖЕНИМ


Recommended Posts

ЗАЩО СЕ ЖЕНИМ

Някой казва: „Аз няма да се женя”. Не, ще минеш през женитбата, тя е врата за Великия живот. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 300).

Животът на съвременните хора е живот на последствия. Каквото са сели някога, това жънат. За да разберат последствията, те трябва да знаят причините на нещата. Някой момък иска да се ожени за една мома, само за това, че я обичал. Обичта е последствие на някаква причина. Ако знаеше причината за обичта си към момата, той не би се оженил за нея. Щом се ожени любовта му ще изчезне. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 108).

„И направи Бог человека по образ и подобие свое; мъжки и женски пол ги създаде.” Това е първата женитба, първото съчетание, което Бог е направил още в райската градина. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 49).

Днес хората трябва да си сътрудничат... Когато се говори за полов живот между мъже и жени (не сексуален), ние имаме предвид сътрудничеството им. Това, което жената носи в своя ум, мъжът не го носи. И това, което мъжът носи в своя ум, жената не го носи. Това, което жената носи в своята дихателна система, мъжът не го носи. И това, което мъжът носи в своята дихателна система, жената не го носи. Това, което жената носи със своята симпатична нервна система, мъжът не го носи. И това, което мъжът носи със своята симпатична нервна система, жената не го носи. Това са разграниченията, които всички хора трябва да имат предвид. (ЛЮБОВТА ДАВА ЖИВОТ - 455).

Младият иска да се жени. Защо? В къщи го ограничават. Той мисли, че като се ожени ще стане самостоятелен. (НОВАТА МИСЪЛ - 74).

Щом напусне майка си младият момък веднага започва да търси някоя млада майка. Защо? - Не може да живее без майка. Младите момци търсят младата си майка, а младите моми търсят младите си бащи. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 240).

За сега човек не е свободен. И като се жени, не е свободен, и като ражда, пак не е свободен. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 София-108).

Щом се оженят, те ще изгубят свободата си. Ама срещнали се. - Това нищо не значи. Като дойдат в близко съприкосновение, те се сблъскват; щом се сблъскат, изгубват също свободата си. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 109).

Днес лесно се казва: „Да оженим младите.” Човек трябва да се жени съзнателно, да стане проводник на Божественото, за повдигане на човешкия род. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 146).

А туй, което хората наричат женитба, е особен род посвещение, но не от Бога, а от змията... Всеки минава не през едно посвещение, но през няколко... Човек трябва да мине най-малко през четири посвещения. Всяко посвещение има за цел да увеличи, да разшири знанията на човека. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 49).

Какво представлява посвещението? Който не е минал през приятелство, свързано с интерес, през женитба, през бащинство и майчинство и най-после през смъртта, той не знае какво нещо е посвещението... Като минава през страданията и изпитанията на света, човек е минал вече през ред посвещения. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 50).

Всички души, които са излезли първоначално от небитието и са влезли в битието, са били все двойки. Две души са били те и тези души сега се търсят. Всички стремежи на хората, дето се любят, дето се женят, дето деца раждат, подразбира това, че всеки търси своята душа. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - 275).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...