Jump to content

ЖЕНЕНЕ


Recommended Posts

ЖЕНЕНЕ

Има ли някой от вас, който да не е женен?... Които сте се женили във всички подбуждения, и казвате, че не сте женени. Кой от вас няма понятие за женитбата? Че отде ви е пръкнала мисълта да се жените? Женили сте се много пъти. Ти казваш: „Искам да се женя пак.” Гледай като се ожениш, да се ожениш на свят, та иначе да се неразженваш. Женитбата в научен смисъл на думата съществува при това: две същества с две разнородни естества от високо напрежение, от които едното дава на другото, и от високо напрежение, което взима, ще се съберат и тогава ще протече Божественият живот. (АКО ГОВОРЯ - I том - 87).

Съществуват три вида съчетания: първото съчетание е онова, което Бог прави - то е истинското и здраво съчетание; второто съчетание сам човек го прави, а третото - онова, което хората правят. Всичките мъчнотии, противоречия и страдания произтичат от последните две съчетания. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 452).

Казвате: „Ти няма ли да се жениш?” Ще се ожениш, когото Бог иска да те жени, а не когато хората искат да те женят. Когато дяволът иска де те жени, трябва да се пазиш и когато хората искат да те женят, трябва да се пазиш, и пък, когато Бог те жени, ти давай внимание. Когато хората те женят, стой настрана... Има хора, които дяволът ги оженил и целият ден се бият. Има хора, които хората са ги оженили, и спор има между тях, кой да бъде първи, кой да заповядва вкъщи, кой е по-учен, чий баща е от по-добро семейство... Тя казва: „Аз едно време те взех и те направих човек. Ти беше слуга при баща ми.”... А пък тези, които Бог ги оженил, те са като двете ръце, хващат се, те са като краката, вървят заедно, те са както ушите, как трябва да се ожениш? Както ръцете са се оженили, както краката са се оженили, както ушите, както очите са се оженили. Трябва да имаш един идеал. Аз сега ви говоря за онова вътрешно разбиране, за да не дойде едно вътрешно разкаяние, та да кажеш: „Защо ми трябваше да се оженя? Що ми трябваше по дяволски да се женя, що ми трябваше по човешки да се женя?” А пък о Бог те ожени, ще кажеш: „Много, добре стана, че се ожених.” (ПЕТТЕ ВРАТИ - изд. 2002 г. София - 95).

Три вида женитби има: Едни, които се извършват на Небето, други - на Земята, и трети - в ада; едни извършени от Бога, други от хората, а трети - от дявола. Всеки брак установен от Бога, ще донесе любов, мир и радост в дома; между мъжа и жената винаги ще има съгласие, лоша дума няма да се чуе; те ще прекарат блажен живот. Всеки брак, установен от хората, има за цел тяхното усъвършенстване; помежду им ще има търкане, докато се изгладят, защото два остри камъка брашно не мелят. Тази женитба не е Божие творение, а човешко; според ума на човека, ще бъде и работата му. Когато Господ създава нещо, като всемъдър. Той всичко добре нарежда; когато хората нареждат нещо, те ще го наредят така, че все ще има търкане между тях, което е необходимо за самоусъвършенстване, за изглаждане на характерите им, когато пък дяволът жени хората, тогава в къщи има раздор, разврат - всичко най-лошо. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА- изд. 1933 г. Пловдив - 98).

Някой момък не иска да се жени, но близките му го залъгват по някакъв начин и го заставят да се ожени - след това той съжалява, че се е поддал на чужди съвети. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 322).

Никой не се жени по свобода. Или майка му ще го жени, или баща му, или приятелите му или обществото. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 108).

Много моми и момци са станали нещастни по единствената причина, че родителите им са се противопоставяли на техния избор - оставете всеки сам да си избере мома или момък, който да отговаря на сърцето му. Ако направят някаква погрешка, те ще страдат и сами ще изправят погрешката си - поне от Любов. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 367).

И ние, умните хора, които сме свършили университет, не сме научили този основен закон, че не сме ние, които решаваме въпросите, а казваме на синовете си и дъщерите си: „Ти така ще направиш, иначе ще направиш”. Защо грешат майките? Една майка, която е родила син и дъщеря, трябва на две неща да ги научи - да каже на дъщеря си: „Дъще, аз се ожених за баща ти заради тебе, но ти ще любиш Бога, няма да жертваш живота си за никого другиго, освен за Бога. Ако не искаш да постъпиш тъй, аз нямам нищо общо с тебе”. После, ще извика сина си и ще му каже: „Синко, аз те родих, но ти няма да бъдеш вагабонт, да се продаваш. Трябва да обичаш Бога!” А сега как постъпват? Израсне дъщерята и майката казва: „Ха да те нагласим добре, да можеш да се харесаш, че да те наредим добре в живота!” И започват да канят момците. Дойде един, майката казва: „Аз не харесвам този”. Като че тя ще се жени! Момата казва: „Аз пък искам него”. Бащата иска друг. И най-после, момъкът казва: „Те не ме искат, но и аз тях не искам”. След туй майката урежда работата със сина си. Той дига шум, тази иска, онази не иска. Един ден и снахата казва: „Баща ти, майка ти не ме искаха, но сега пък и аз не ги искам!” И тъй, уредиха работите. Във всяка една къща днес тъй се уреждат работите. И после хората питат: „Защо Господ е наредил така?” - „Е, съдба, тъй решил Господ!” Не е съдба това. Ти трябва да се научиш, като носиш туй дете в утробата си, да му кажеш: „На Бога ще служиш!” А сега служим на кого? - Служим на църквата, на държавата, а на когото трябва да служим, не служим. Аз казвам: Най-първо трябва да служим на Бога на Любовта! (ДВАТА ПРИРОДНА МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 463).

Вие казвате: Нашият Учител казва, че не трябва да се женим. Ако ще продаваш ума на твоята жена, сърцето, волята, душата й, не се жени, кракът ти да не стъпи в нейната къща. И ако ти, като жена, ще постъпиш така, не се жени. Но ако ти, като герой или героиня, идеш да я освободиш, ожени се за нея, ожени се без сватове, без попове, без ничия друга сила, освен само едната Божествена Сила, Божествена Любов, която те прониква. Туй трябва да бъде новото схващане за брака. (СИЛА И ЖИВОТ– 5 серия - старо издание - 381).

Бог е предвидил отначало съдбата на човека. За всяка душа Той е определил другар или другарка, да живеят в радост и веселие. Чакай времето да срещнеш своята другарка. „Кога ще дойде тази душа?” Може да дойде днес, може да дойде и утре. Чакай тази душа и с нищо друго не се лъжи. Ако се ожениш за друга жена, ще нарушиш Божия план. Не бързай за разрешението на този въпрос. Като срещнеш определената за тебе душа, пред тебе ще се открие нов свят. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 19).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...