Jump to content

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ В БРАКА


Recommended Posts

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ В БРАКА

Засега семейният живот представя институт, основан на ред закони и правила, които трябва да се изучават. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - 42).

Тези две сродни души са двата полюса, дето се ражда животът. Само когато намериш душа, сродна на твоята, която да съставлява противоположния полюс на твоя живот, само тогава ще има растене и ще започне истинската еволюция. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - 277).

Човек трябва да бъде виртуоз, за да живее добре в семейството си. За това се изисква голямо знание. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 148).

Каква е задачата на жената? Да повдига първо себе си, а после - мъжа. Добрата и красива жена представлява идеал за мъжа. - тя внася подтик в него към възвишеното, заставя го да мисли, а същевременно внася мир и спокойствие в душата му. Задачата на мъжа е да повдигне първо себе си, а после - жената. Той трябва да прояви силата на своя ум, за да застави жената да работи. Каквото каже тя, мъжът трябва да го изпълни; ако днес обещае нещо, а утре не го изпълнява, той е подобен на баба, която на всяка стъпка спира и не може да върви напред... Каже ли мъжът на някой мома, че я обича, той трябва да докаже истинността на своите думи. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 500).

Моето най-голямо желание е навсякъде по домовете да има отношения, каквито са между учителите и господарите. Децата да бъдат и добри ученици, и добри слуги. Учениците да слушат учителите си, а слугите - господаря си. Научиш ли на това нещо децата си, внесеш ли между тях тази идея, дъщерята ще слуша майка си, а синът ще слуша баща си. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 191).

Ти казваш, мъжът е глава и той трябва да заповядва. Не. Един час, една минута трябва да заповядва мъжът, и после - жената. После пак мъжът и тъй нататък. Десният крак - стъпвам аз и турям всичката си тежест на жената. Мъжът на левия крак се подчинява отзад. Следващия миг жената е отпред, а мъжът отзад, е слуга. Единият е положителен, а другият е отрицателен. Единият носи товар, а другият почива... Някой път ще заповядваш, а някой път ще се подчиняваш. Няма да ходиш все с левия или с десния крак напред. Това значи - няма да бъде само господар, а другият само слуга. Тогава човек само куца, няма онова свободно движение. Ако ти не си свободен да се изказваш както трябва, ти не си свободен, ти си инвалид. И ако ти не можеш до мислиш както трябва, ти си инвалид. И ако ти не можеш да чувстваш както трябва, ти си инвалид. И ако не можеш да пристъпваш както трябва, ти си инвалид. (АКО ГОВОРЯ – 1 том - 79).

Като се съберат мъж и жена да живеят заедно, единият от тях трябва да бъде учител, а другият - ученик. Но вие ще започнете да се борите за първенство. Ако мъжът ви има тези вибрации, които могат да повдигнат вашия ум, дайте нему място на учител. Жената ще каже в този случай: Аз не обичам да се подчинявам. - Знаете ли какво значи думата „подчинение”? - Да се подчиняваш, значи да възприемеш енергията и да я обработваш. То е култура. Това значи да изработваш известен предмет. (СИЛА И ЖИВОТ - III т. - 182).

Ако си женен, в тебе живее жена ти, която те обича. В жената живее мъжът й, който я обича. Следователно мъжът прави това, което жената в него прави, жената прави това, което мъжът в нея прави. Мъжът мисли, че е господар на себе си, че той се проявява. И жената мисли същото. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 12).

Една жена като започне да измъчва мъжа си, ще го изгуби... И един мъж ще изгуби жената, ако я измъчва, (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 249).

Когато се оплаква мъжът от жена си, че хапе, Господ какво ще направи? Ще я чукне, тя ще умре, и той ще се освободи. Когато жена се оплаква от мъжа си, Господ какво ще прави? Ще го чукне и мъжът умира. Не се ли познавате, не се женете. Не познаваш ли мъжа си, не се жени; не познаваш ли жена си, не се жени. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 227).

За да живеят добре, жената трябва да счита мъжа си даровит, гениален човек, но и мъжът трябва да счита жена си за гениална. Престанат ли да се считат гении, техният живот се разваля. (ЛЪЧИТЕ НА ЖИВОТА - 265).

Сродни души са ония, които всеки момент повдигат и облагородяват характера си. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 22).

Ако ти се ожениш за една жена и й се начумериш един път само и я изгълчиш, бракът е опорочен, опозорен. То не е брак, свършва се вече. Тогава, като се жениш, ще знаеш: по отношение към жена си в твоята душа, в твоя ум и в твоето сърце няма да влезе нито една горчива мисъл, нито едно горчиво чувство, нито една горчива дума. Ти в своя ум ще имаш мисли за нея като за едно божество. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 301).

Някой момък се оженва за една добра, нежна, деликатна мома, но след няколко години той изважда брадвата си и започва да я точи върху нейното корито; точи брадвата и нарежда: „ти не трябва да бъдеш внимателна, деликатна, нежна към хората.” Днес точи брадвата си, утре я точи, докато най-после възлюбената му се развали и огрубее - как да не се развали, когато на гърба й постоянно точи брадви. Същото става и с момъка. (СИЛА И ЖИВОТ - том - изд. 2006 г. - 456).

Възлюбената страда от своя възлюбен, но не доброволно. Тя пъшка, мъчи се, търси начин да се освободи от него. За предпочитане е възлюбената да напусне къщата на своя възлюбен, отколкото цял живот да се карат и да се гледат накриво. Друг е въпросът, ако тя може доброволно, с любов да остане при него, да делят скърбите и мъчнотиите си в живота. Тя седи при него и си мисли, че ще го възпита, ще го облагороди. Лъже се. Невъзможно е да възпиташ един човек, ако той сам не желае да се възпита. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 231).

Един изпаднал руски княз се оженил по любов за една млада, красива мома от високо произхождение. В първите дни след сватбата той често целувал своята възлюбена, но тя огладняла, пожелала да яде - хляб искала. „Не поцелуем ся!” - казал й той. „Гладна съм!” - възразила възлюбената. "Ну целуем ся!" Днес да се целунем, утре да се целунем - тя изгубила разположението си към своя възлюбен, любовта й изстинала. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 - 476).

Някои млади се вземат по любов, отиват на църква, свещеникът им чете молитва, всички ги целуват. След един месец те се разделят – „тигърът” им взел невестата или младоженеца. Ако стане развод между тях, те са обезсолели (нямат достатъчно прана) и такива хора не трябва да се събират на едно място Тези хора са обезсолели. (СИЛА И ЖИВОТ - II серия - изд. - 2006 г. - 330).

Не си поставяйте за задача да възпитавате един мъж или една жена. Единственото нещо, което не може да се възпитава, това е жената; единственото нещо, което не може да се възпитава, това е мъжът. Тъй, щото, дойдете ли до мъжа и до жената, не ги възпитавайте, оставете ги такива, каквито Господ ги е създал. Ако искате да ви е мирна главата, не ги възпитавайте. Нека мъжът се проявява такъв, какъвто си е; нека жената се проявява такава, каквато си е. Ако искате да възпитавате мъжа и жената по нов начин, да ги измените, те ще станат два пъти по-лоши, отколкото са сега. (божественият и човешкият свят - 261).

Мъжът обича жена си, но я ревнува (това е типично българско) само ако погледне към друг, той ще й каже: „Ти защо го поглеждаш?” Жената обича мъжа си, но и тя го ревнува и ако поглежда към други жени, тя го пита: „Ти защо я погледна?”... Злото не е в поглеждането, а в пожелаването, което се явява... Следователно, докато нямаме доказателства, не трябва да се боим от нищо. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 124).

Някоя жена не обича мъжа си и обиква друг мъж; или мъжът не обича жена си, обиква друга жена. Оня, който се счита изоставен, намира, че това е грешно, неправилно. Добре е, наистина, и двамата да се обичат, но Любовта не се подчинява на човешки закони. Добре е жената да обича мъжа си, но как да го обича, ако той я бие всеки ден? (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 160).

Някоя мома иска да се ожени и казва: „Ще се оженя за този момък, ще родя няколко деца, ще ги възпитам добре, ще се отнасям добре с мъжа си и т. н.” Добре мисли момата, теорията й е права, но логиката й е крива - момъкът за когото мисли да се ожени, е развален човек, тя не може да го изправи... Това не е за обезсърчение, но трябва да знаете, че кривият човек не може да се оправи... Досега никоя мома не е оправила един крив мъж, нито един момък не е оправил една крива жена. Единственото същество, което може да оправя кривите мъже и жени, момци и моми, това е майката... Кога майката може да направи това? Не след като роди детето си, нито като бременна, а най-малко сто години преди да стане майка. (СИЛА И ЖИВОТ - II г. - изд. 2006 г. - 439, 440).

Жениш се за една жена. За колко години ти е дадена? - Може да ти е дадена за една година, може да ти е дадена за пет години, за 20 години или най-много за 120 години. След това тя трябва да се освободи от тебе. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ т. - 222).

За да се издържи изпита, не се допуща абсолютно никакво колебание. Когато жената срещне красив мъж, окото й не трябва да трепне. Тя трябва да остане девствена, нищо да не я съблазнява. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 139).

Когато мъжът срещне жена, сърцето му трябва да се изпълни със свещен трепет, да вижда Бога в нейното лице. И когато жената срещне мъж, умът й трябва да се изпълни със светлина, да вижда Бога в него. Светът ще се оправи, когато мъжът и жената бъдат брат и сестра, когато станат истински приятели. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 310).

Да бягаме от живота, да бягаме от жените, това е калугерство. Ако бягаш от жените, какво търсиш при майка си? Какво търсиш при сестра си? Няма защо да бягаш от жената. Ще я приемеш такава, каквато е. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 51).

Само в истинската Любов, във Виделината ще има разбиране между мъжа и жената. Жените трябва да знаят да казват: „Като моя мъж няма друг мъж”; и мъжът да казва същото за жена си - то е правилно схващане. (ВЕРИГАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ - 461).

С нашия морал сме смешни: чисти отвън, а нечисти отвътре... Безбрачието е на черната ложа - да ядат и пият, без да дават плод. (A3 ВИ ИЗБРАХ - изд. 1995 г. - 191).

Ако момъкът се ожени и може цял живот да издържа жена и деца, защо да не поддържа една мома, като своя сестра, без да се жени за нея? Той ще живее на единия край на света, тя - на другия, но ще й помага. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 308).

Може един момък да помага, да издържа една мома - сестра духовна, да поеме грижата за нейното образование, възпитание, и ето той е свързал сърцето си с тази сестра. Венчавката, кръщавката е от попа, а животът е от нас. Человек трябва да се освободи от закона, от догмата. (АЗ ВИ ИЗБРАХ - 191 - изд. 1995 г. София).

Светът се нуждае от идейни хора, които да живеят в чистота. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 308).

Отношенията между мъже и жени ще бъдат прави. Аз наричам „жена” тази, която като има един мъж, да се не съблазни в него никога, да не му изневери никога. Аз наричам мъж онзи, който никога не изневерява на жена си. Като ме слушате, казвате: „Тъй, тъй е”. Да, но като е тъй, сега не може, отначало трябва да започнете. Трябва да турите Любовта като основа и да приемете тази великата светлина на Божествената Мъдрост. Силата на една жена седи в това, като срещне един мъж, да го подигне, а не да го понижи. Една жена понижава ли един мъж, зная какъв е нейният характер. А всяка жена, която като срещне един мъж и тури в него един благороден импулс, зная каква е тя. Всеки мъж, който като срещне една жена, тури в нея един благороден подтик, този мъж е добър. У нас има грехове, наследени от миналото. Ние трябва да се освободим от тези грехове, и можем да се освободим. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 468).

Аз наричам мъж онзи, който може да застане на страната на слабите... И тъй, мъжът всякога трябва да застане на страната на слабия, на онеправдания. Това е мъж! Това е благородство. Аз наричам жена само онази, която може да превързва раните на страдущите. А всички жени трябва да се заемат да превързват не само тези обикновените рани, но и необикновените. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 243).

Ще кажете: Може ли човек да живее сам, неженен? - Едно трябва да знаете: и като женен, и като неженен, човек всякога е сам. Чрез женитбата човек губи и онази малка свобода, с която по-рано е разполагал. Ние не сме против женитбата, но имаме предвид истинската женитба, която подразбира разумно съчетание на души, а не сливане на полюси. Двата пола, мъжки и женски, представят два полюса, между които животът се проявява. Полюсите на живота не трябва да се сливат, нито да се сближават, но да стоят на разстояние, за да могат силите на живота правилно да се проявяват. Благодарение на сближаване на полюсите се явяват неестествени болезнени състояния и страдания между хората. Понеже мъжкият принцип е активен, той е внесъл в живота много енергия, много капитал, който няма условия да се използва. Мекият елемент, т. е. женският принцип, отсъства днес в света, вследствие на което се проявяват повече грубите сили или енергии. Ако хората продължават да живеят по стария начин, те ще се раждат и умират, без да внасят в света голямо подобрение. Нов живот трябва да се внесе между хората. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 308).

Светът ще се оправи, когато мъжът и жената бъдат брат и сестра, когато станат истински приятели. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 310).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...