Jump to content

РАЗВОД


Recommended Posts

РАЗВОД

Новото учение изисква всички да прилагат Любовта, Разумността, Истината и Добродетелта и като женени, и като неженени. Ако жената се омъжи и мъжът и пречи да изпълнява Божията воля, по-добре е да остане сама, неомъжена. Ако мъжът се ожени и жена му пречи да следва Божия път, по-добре да остане сам, неженен. Ако нежененият мъж или жена, ако не могат сами да изпълняват Божията воля, по-добре да се оженят и двамата заедно да служат на Бога. Изучавайте нещата от гледището на възвишения живот - на живота на Духа, а не от физическо гледище, от гледището на плътта. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - изд. 1999 г. София - 207).

Когато кажат, че някой напуснал жена си, казвам: „Изхарчил е човекът всичко, което тя е донесла от баща си и понеже няма повече, той иска развод”. Защо не могат да живеят заедно? - Защото жената има голяма греда в окото си, иска да го обсеби, да не мисли за никоя друга жена... Като се оженила, тя започнала да иска това-онова, харчила безразборно. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -114, 115).

Сега на някоя жена е натегнал мъжът и си казва: „Учителят право говори, аз ще го напусна”. Не, не, аз не говоря за това. И някой мъж, като му дотегнала жената, и той иска да я напусне. Аз не поддържам това, а говоря по този въпрос принципиално, вътрешно. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание – 381).

В съвременния свят жените не трябва да плачат... - Как? - Не бива да сложи цигулката си долу и да плаче. Не бива да казва: „Защо се аз ожених за този мъж?” - Никой не те е вързал, ти сама се върза. Този мъж насила ли те взе? Ти обиколи света... заради него. Колко писма любовни си му писала: „Без тебе не мога да живея.” И застави го да се ожени за тебе, а после казваш: „Защо се ожених?” Ти си се свързала и хубаво си направила, че си се свързала. Сега ще научиш втория процес: разумно да се развържеш. Връзване, какво е връзване? - Когато аз туря пръста си на цигулката, то е любовта, след туй една малка пауза, пренасям един тон от една позиция в друга, следователно, мъдростта ще влезе да турне разлика между тоновете, да ги разедини, да ги тури в хармония. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 265).

Каже ли мъжът, че не може да търпи жена си и иска да я напусне, той ще направи голяма грешка, която мъчно може да се изправи. Защо? Защото има предвид друга жена. Той мисли, че втората жена ще бъде по-добра от първата. Всъщност, каквато е първата, такава е и втората. Друг е въпросът, ако той иска да напусне жена си, но не търси втора. По-добре е, като се е свързал веднъж, да не се развързва, докато не реши задачата си правилно. Ако човек се жени и развежда, без да мисли сериозно по този въпрос, той изпада в смешно положение. (ЦЕННАТА ДУМА - 69).

Ако си се оженил, ти си направил една погрешка, ако се разведеш, ще направиш две погрешки. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 462).

Аз съм много ясен в това. „Да напусна жена си”, казваш, не си доволен от нея, но - да и оставиш всичкото си имане, ще я осигуриш и ако спечелиш нещо, пак ще й го дадеш, за себе си нищо не задържай. Ще й кажеш: „Всичко ти давам, но само да ме оставиш свободен”. Сегашният мъж продаде имането си, тури парите в касата и отиде да служи на Бога. То е отлично „служене”! Казва: „тъй е рекъл духът!” Не, не, тъй никога не е рекъл духът. Па и жена, която иска да я осигурява мъжът й е последната изменница в света! Няма нищо по-скверно в света от това - жени, които се женят, да правят това с цел да ги гледат мъжете, да ги осигурят. Това ли е женитба? Следователно вие не уповавате на Бога, а сте направили от мъжа си един кумир да ви гледа. И затова се яви смъртта. Затова умират мъжете, които направиха жените си кумири на себе си, затова умират и жените. И когато идете при мъжа, гледате дали е оставил нещо. Това са търговски сделки, но защо не си направите договор тогава? „Тъй казал Господ” - не е казал това Господ, това са вашите названия. Трябва да различим Божественото от човешкото, ако искаме да имаме в бъдеще една култура не само на думи. И не само да кажат, че това учение е в облаците, а туй, за което аз говоря, може да се приложи в обществото, навсякъде. Има начини, има и методи, за да ме разберете право. Навсякъде трябва да се тури Правда. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание - 381).

Като не могат да живеят мъжете и жените добре, те искат да се развеждат и питат: „Трябва ли да се развеждаме.” Ако става за Божественото, казвам: С Божественото в себе си, не се развеждай, но с човешкото, можеш да се развеждаш. Божественото дръж, а с човешкото можеш да се развеждаш. Човек едва сега е почнал да прави опити да живее с Божественото. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - изд. 1999 г. София - 402).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...