Jump to content

ВОДАТА ЗА ВЪНШНА УПОТРЕБА - БАНИ


Recommended Posts

БАНИ

Целта на къпането е да се отворят порите на тялото, дишането да става чрез кожата. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 345).

Животът, който сега се заражда във водата, се изразява в нови форми. Причината дето днес се къпем, се дължи на необходимостта да бъдем във връзка с тия нови форми. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС·- V г. 26 беседа·- 33).

В здравия човек постоянно става изтичане на електричество и магнетизъм, става едно трептение. Когато туй трептение е нормално, от порите на тялото излизат струи, които изхвърлят всичката кир навън. Такъв човек е праведен, затова на праведните хора тялото е чисто, у тях става постоянно изчистване, постоянно изхвърляне отвътре навън. Не е водата, която ги чисти. Трептението в тях ги чисти, и по този начин не става никакво задръстване в порите на тялото им. Само такива хора могат да бъдат здрави ... Когато умът и сърцето работят нормално, тялото всякога е чисто. (НАРЯД И УПЪТВАНИЯ - 1925 г. - 26).

Когато човек прави бани, той трябва да има пред вид и разположението на духа си. Той трябва да е абсолютно свободен и разположен по дух, да забрави всички мъчнотии и грижи; така направена банята, тя доставя голямо удоволствие на човека и благодарност от топлата вода. Такава баня представя най-голямо благо за човека. (ЛЮБОВ към БОГА - 116).

В сухото тяло винаги се произвежда един особен сърбеж. Лекарите ще кажат, че това е признак на бъбречна болест. Аз пък казвам, че всички бъбречни болести се държат на недостатък на живата вода в организма, която е необходима за неговото пречистване. Следователно, сухо ли ти е тялото, ти трябва да внесеш малко от живата вода в него. Как ще приемеш тази жива вода? Ще влезеш в банята, ще се съблечеш, ще пуснеш горещия душ колкото можеш да търпиш и през всичкото време, докато водата пада върху тебе, ще четеш „Отче наш”. Като правиш това няколко пъти, тази вода ще проникне в порите ти и болестта ще изчезне, всякакъв сърбеж ще излезе навън ... Тъй, щото, къпеш ли се, прочети „Отче наш”, плавно, спокойно, съзнателно. Ще прочетеш един път за ума си, един път за сърцето си и един път за тялото си. Като прочетеш молитвата три пъти, няма да влезе всичката вода у вас, но само толкова, колкото е потребно за тебе. Порите ще се отворят и ще приемат само част от тази вода, която ще влезе в тялото ти и ще внесе новия живот във вас. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 345).

Лятно време топлете вода на Слънцето и се измивайте със слънчева вода. Мийте се всякога сами ... Всеки да се мие отделно, не с други. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 207).

Ще правите най-много по две-три бани на седмица. Частично може да се миете всеки ден. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 207).

Във водата трябва да се седи най-много от 5 ÷ 15 минути - не повече. Който иска да седи повече във водата, риба да стане, както е бил по-рано. Някой иска да седи дълго време във водата. Питам го: след като седя толкова време във водата, когато беше риба, какво особено придоби? - Нищо. - Тогава беше напълно безгласен. За да проговориш, трябваше да излезеш от водата. Да живееш дълго време във водата, това значи да се връщаш към старото. (МЛАДЕЖКИ OКУЛТEH КЛАС - V г. - 26 беседа - 33).

Сега се срещат много хора обезсърчени, отчаяни, които казват: Болен съм ... Нужно е тези хора да направят през лятото най-малко 60 ÷ 70 водни бани, да се изпотят, да се пречисти тялото им, за да добият необходимото за тях здраве и сила ... Казвам: Ако вие не използвате топлото време и не употребите малко усилие за тия бани, за да изхвърлите из организма си, всички утайки, които са се наслоили в него, Природата сама ще ви застави да направите тия упражнения ... Тя ще ви тури на легло, да лежите най-малко 5 ÷ 6 месеца. (ЗАКОН НА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 128).

Добре е да се правят частични измивания на тялото. Понякога те са за препоръчване пред целите бани. Германският лекар Луи Куне е схванал този закон и затова на слаби, на болни хора той препоръчва седящи, бани, т. е. да се измива само едната половина на тялото, а другата да остава суха. За пример, ако един ден човек измие горната част на тялото си, до кръста, другата част ще остане суха. Или ако сутрин, мие лицето си, на обяд да намокри малко главата си отзад. По този начин се предизвиква правилна обмяна на тялото. Който знае как да измие ръцете си, тяхното измиване ще се отрази добре върху краката. И обратно: краката измити правилно, това се отразява и върху ръцете. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 114).

На всички, а особено на тия, които са чиновници, препоръчвам и следното измиване: като се върнете на обяд, съблечете си горните дрехи, вземете стомничката с вода, която сте донесли още от сутринта, или от предишния ден, и залейте се с нея от главата до краката. След това, леко се изтрийте. Ще облечете чисти сухи дрехи. Тъй измити и преоблечени, ще отправите благодарствена молитва на Бога, за водата, която ви е дал и тогава ще се нахраните. Така ще се почувствате освежени и бодри. След това ще отидете на работа. Всеки, които изпълнява тия съвети, всякога здрав и бодър ще бъде. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 463).

Тялото си не търкайте много, понеже ще се ожулите, оставете го да се очисти само. Сипи на тялото си една кана вода и не го пипай с ръката си. Една кофа на главата си, една кофа на тялото си, и всичко това е достатъчно. (НАРЯД И УПЪТВАНИЯ - 1925 г.).

Някой правят студени бани, други топли. Студените бани са за героите, обаче за предпочитане са топлите бани. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 145).

Ако слабият си позволи студени бани и душове, скъпо ще плати. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 116).

Като се къпете, не трябва да се страхувате от простуда. Някой се къпе с топла вода, но се страхува да не се простуди, да заболее от хрема или кашлица. Който пристъпва към къпането с топла вода без страх и със съзнание, той не може да се простуди ... За да не се простуди, човек трябва да се огражда. Това се постига: чрез концентриране на мисълта и чрез молитва. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 345).

Често хората се повреждат от баните, понеже не знаят как да ги използват. За пример, някой направи една топла баня, а след това отиде на студен душ. Тези резки промени върху тялото не са за обикновения човек, те са само за боговете. (ЛЮБОВ КЬМ БОГА - 114).

В духовния свят има баня, топли и студени душове, както и на Земята. Съществата от духовния свят знаят как и кога да се ползуват от душовете. Те не минават рязко от горещи в студени душове и обратно - от студени в горещи, защото знаят законите за преминаване от едно състояние в друго. Като не познават тези закони, някои хора отиват на баня и се обливат ту със студени, ту с горещи душове и, в края на краищата, заболяват от ревматизъм или друга някаква болест. След това търсят причината вън от себе си. Невежият не може и не трябва да се движи в контрастите на живота. Това може да го правят само възвишените същества. Само БОГ, Който стои нависоко и знае законите на слизането, може изведнъж да слиза и да се качва. Само онзи, който има криле, т. е., който има знания, може изведнъж да слиза и да се качва. Който няма криле, който не разполага със знания, да не прави такива опити. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 116).

Който не е кален, той трябва да прави топли бани, като оставя енергиите на топлината да действат върху организма. Студените душове, които срещате в Природата, са добри, но само при известни условия. Някой казва: аз правя студени бани, да се каля. Докато човек се кали, тези резки промени ще предизвикат най-различни реакции на втвърдяване на тялото, вследствие на което в организма ще се натрупа повече електричество, с което той мъчно ще се справи. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 114).

Като говоря за студени душове, аз имам предвид такава вода, температурата, на която да бъде винаги над нула градуса, но по никакъв начин под нулата. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 185).

Когато е крайно нервен, възбуден, човек може да си помогне, като направи един студен душ. Студената вода предизвиква такава реакция в организма, че всякакво неразположение изчезва. Водата е проводник на добри сили. Тя освобождава човека от излишната енергия в организма му. Ако мъжът или жената са готови да се карат с домашните си, преди да се изяви, нека направи един студен душ ... За гневния човек температурата на водата трябва да бъде над 10 градуса. За да се справи с гнева си, човек трябва да направи поне шест студени душа през годината. Така той ще уравновеси силите на своя организъм, ще дойде до онова естествено състояние, при което става господар на себе си. (ЕЗИКЬТ НА ЛЮБОВТА - 185).

Искам да обърна внимание на баните, които правите в езерата (Рилските). Ако искате да направите студена баня, потопете се във водата и бързо излезте вън. Не стойте много време в студената вода. Можете и десет пъти наред да се гмурнете във водата, но веднага да излизате на брега. Какъв смисъл има в това, да влезете в студената вода, да стоите там известно време и после да излезете цял замръзнал и разтреперан? При това човек трябва да се къпе в определени часове през деня, когато атмосферата има топли, хармонични течения, които правят и водата такава. Ако се потопите в такава вода, ще изпитате известна приятност, ще се почувствате бодър, весел и разположен. Такова къпане вече има смисъл. Когато се къпете в студена вода, наблюдавайте, дали още с приближаването си към нея, тя ви привлича или не. Ако ви привлича влезте във водата. Следователно, има известни условия при къпането в студена вода, които трябва да се спазват. Трябва да се спазва времето, атмосферните течения и ред още условия. Спазват ли се тия условия, човек се чувства доволен, разположен, че е направил една студена баня. Иначе, той ще остане недоволен, ще усеща тръпки по тялото си и ще мисли, че се е простудил. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА -215).

Ако е въпрос за студени бани, аз бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много до половината на август. Дъждовните капки през тези месеци са топли и пълни с електричество и магнетизъм. Дъждовни бани през останалите месеци не препоръчвам ... Добре е дъждовните бани да не правите направо на тялото, но през някаква тънка дреха. Така правени баните, дъждовните капки развиват особена енергия, която се отразява върху организма благотворно. (ЛЮБОВ към БОГА - 115).

Желателно е всички да направите тази задача. Тя се състои в следното: от месеците май, до половината на месец юли, всеки ден, когато вали дъжд, ще се излагате на дъжда, докато добре ви намокри. Които от вас са чиновници, те ще използват дъжда през онези часове, когато не са на работа. Щом завали дъжд, те могат да излязат на двора, и да отидат до някой дюкян (магазин), под предлог, че трябва да свършат някаква работа. Ще вървят полека, за да може дъждът да ги намокри добре. След това ще се върнат дома си, ще изтрият тялото си с чиста, суха кърпа, ще се преоблекат със сухи дрехи, ще изпият една-две чаши гореща вода и ще отидат на работа. Онези пък, които не са свободни, нека използват дъжда на всяко време, като правят тия бани така, че никой да не забележи: ще отидат до някой свой познат, или ще работят нещо в градината си ... При това, когато се излагате на дъжда, добре е вътрешно да пеете. В този случай, пеенето подмладява човека. Благословение е дъждът. Дъждовните бани, които ще направите в продължение на десет месеца, струват повече от всякакви минерални бани. Голяма енергия се крие в дъждовните капки. Те се отразяват благотворно върху нервната система и върху много хронични болести в човешкия организъм. Аз наричам дъждовните бани „бани на ангелите” Като правите баните си, ще се молите на Бога да ви очисти чрез тях и ще благодарите за благословението, което Той ви изпраща от небето. Както дъждовните капки измиват човека отвън, така божието благословение изчиства сърцето и ума му, като внася в него живот, сила и здраве. Който умее правилно да възприема енергията на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили. Като правите тези бани, ще видите какъв здрав сън ще имате ... И тъй, от първи май ще започнете упражнението и ще си запишете, кой ден сте започнали и в колко часа. При всяка последователна баня ще отбелязвате деня и часа. Ще седите на дъжда около 15 ÷ 20 минути, а може и повече, според силата на дъжда. Що отнася до простуда, да нямате абсолютно никакъв страх. Невъзможно е човек да се простуди през май, юни и юли. През тези месеци Природата е пълна с живот. Който не иска да прави упражнението, той може да бъде свободен, но ще остане хилав, слаб. Дъждът ще внесе свежест, преснота в организма. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 210).

Изобщо, всеки трябва да изпълни задачата внимателно, без шум, без много говорене, за да види, какви резултати ще има. Когато опитате доброто въздействие на дъжда върху организма си, можете да разправяте и на ближните си, да им препоръчвате дъжда като метод за лекуване ... Изобщо човек трябва да прави много упражнения, за да отвори порите на тялото си и да диша не само с дробовете си, но и чрез цялата кожата. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 210).

Когато не можете да правите дъждовни бани, добре е да правите бани с вода, която е нагрята най-много до 35° - 40°, близо до естествената топлина на тялото, такива са и много от естествените извори. Над тази температура водата вече има разтегателна сила, която не е приятна за тялото. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 115).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...