Jump to content

Форми в Природата


Recommended Posts

104 Форми в Природата.

Всички форми, които съществуват в Природата, са азбука на една велика книга, която човек трябва да чете, за да осмисли живота си. Дълги години трябва да я изучава човек и колкото повече я изучава, толкова повече се разширява областта на изучаването.

И човек ще види и ще разбере, че освен външните форми, които наблюдава в Природата, и мислите, и чувствата, и всички душевни прояви имат свои форми. Тогава той ще разбере, че всяка форма е израз на една идея, на една сила.

Но за да се възпитава и развива човек в духовно от-ношение, той трябва да се стреми да наблюдава и съзерцава красивите форми, защото те са израз на Божествени сили и идеи. А всяка уродлива форма е носител на нисши сили. И когато човек носи в ума си известна форма, с това той се свързва със силите и идеите, които стоят зад тях, и тогава те неизбежно му влияят според своя характер. Затова съзнанието на човека трябва да бъде изпълнено със светли и хармонични образи, които са носители на възвишени Божествени сили и идеи. Тогава тези сили строят неговия духовен организъм, неговото Духовно тяло и изработват съответни органи в него. Това е великият окултен закон за значението на формата, който човек трябва да спазва.

За тази цел човек трябва да подбира мислите и чувствата, на които дава път в себе си, защото всяка мисъл и чувство се изявява в известна форма, а тази форма вече е фокус на енергии, които творят или разрушават според характера си. Също и от външния свят човек трябва да спира вниманието си на красиви и хармонични образи и явления в живота и в Природата и да отбягва уродливите и дисхармоничните, защото само по такъв начин той ще привлече Божествените сили, които ще градят в него.

Затова голямо е значението и влиянието на естетичните чувства при духовното развитие на човека. Човек с развито естетично чувство никога не спира вниманието си на дисхармонични образи. И ако се натъкне на такива образи в Живота, той се стреми да намери нещо красиво и хармонично в тях. Тук е голямото възпитателно и окултно значение на изкуството, което трябва да бъде израз на Божествените идеи и да въплъщава в себе си само красиви и хармонични образи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...