Jump to content

Основната мисъл в живота на ученика


Recommended Posts

151 Основната мисъл в живота на ученика.

Мислите и чувствата на човека са като плодове, които имат семена. Самият плод лесно се разваля, но семената издържат повече. Искате ли да възстановите една мисъл, едно чувство, една постъпка, посейте ги в земята. Това наричаме опресняване на мислите, чувствата и постъпките. За да се извърши процесът правилно, за всяка мисъл, чувство и постъпка е нужна съответна почва. И когато мисълта като плод почне да зрее, трябва да се остави докрай да узрее. Не късайте преждевременно плодовете на своите идеи, но и не ги оставяйте да презреят и изгният.

Ако искате да познаете човека, опитайте неговите плодове – неговите мисли, чувства и постъпки. Както външната форма на плода се определя от неговите семена, така и външният живот на човека и външната му форма се определят от семената на неговите мисли, чувства и постъпки. Мислите и чувствата на човека оформяват неговото лице. Колкото по-възвишени са те, толкова по-красиво е то.

Човек трябва да има поне една основна мисъл, която да оформи очите, носа, устата и ушите му. Без основна мисъл той пак ще има тези органи, но неоформени. Същото се отнася и до оформяването на духовните органи. Основната мисъл дава една основна черта в характера, една основна линия във физиономията, които са неизменни.

Ако искате да се самовъзпитавате, трябва да търсите образци за подражание в Живота и Природата. Без образци Божественото учение не може да се приеме и приложи.

Най-малкото нарушение в законите на мисълта и чувствата нарушава и хармонията на силите в организма.

Като ученици стремете се всеки ден да имате поне по една основна мисъл, която да реализирате. Още със ставането си от сън турете в ума си една основна мисъл, върху която да работите. Щом поставите в ума си една основна мисъл, и чувствата ви трябва да вземат участие в реализирането й. Както мислите вземат участие в чувствата, така и чувствата трябва да вземат участие в мислите.

Влезете ли в тази Школа, трябва да имате поне няколко основни мисли, чувства и желания, около които да се групират всички останали. Те представят капитал, с който човек гради. Капиталът на човека е Истината, която е вложена в него. Малцина съзнават това и търсят Истината вън от себе си. Човек трябва да прояви Истината, която е вложена в него. Важно е също как ще я проявите: при изгрев слънце, на зенита или при залез. Ако я проявите при изгрев на Слънцето, ще имате най-добрите условия за развитието си. Числото 123 подразбира онези хора, които са проявили Истината при изгрев.

Днес от всички хора се иска да си отговорят защо са дошли на Земята и какъв е смисълът на Живота. За да се осмисли Животът, всички процеси, които стават в него, трябва да се съчетаят в едно цяло.

Дайте път на Любовта в сърцата и умовете си, за да ги пречисти. Няма по-велико нещо от това да очисти човек сърцето си. Само Бог може да очисти човешкото сърце. Казано е в Писанието: “Сине мой, дай ми сърцето си”. Бог иска сърцето на човека да го очисти, да влее в него ново съдържание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...