Jump to content

Качествата на ученика на Бялото Братство


Recommended Posts

217 Качествата на ученика на Бялото Братство.

Всеки недъг може да се изправи, когато се възстанови връзката между човешката душа и Бога. Този закон е на Все-мирното Бяло Братство. Тази връзка още не е възстановена. Когато се възстанови връзката между човешката душа и Бога, няма да има мъчнотия, която да не може да се преодолее. Първото нещо, което се изисква за създаването на тази връзка, е смирението. Това е един от законите на Всемирното Бяло Братство. Смирението е първото качество, което се иска от ученика. При Бога ще отидете не праведен, не учен, но смирен. В Божествения живот ще влезем такива, каквито сме. Който е смирен, той е положил основния камък на връзката с Бога. И Христос казва: “Елате при Мене всички трудещи се и обременени, защото Аз Съм смирен по сърце”. Имате ли смирение, Божията Любов може да дойде във вас. В Духовния свят смирението дава пластичност на човешката душа, за да възприема благата, които Божественият Дух носи в себе си. Към това именно се стреми човешката душа. Само при това състояние ние можем да възприемаме.

Въпросът за служенето на Бога не изисква да напуснете сегашния си живот и да отидете в горите. Връзката между вас и Бога може да стане при условията, при които сега живеете. Вие може да сте при най-ниски или при най-високи условия на живота, в ада или в Рая, но пак може да направите връзка с Бога. Това не зависи от външните условия. Разумният всякога може да използува условията. Но преди всичко той трябва да направи връзка с Бога и да разреши въпроса със служенето при условията, дадени му от Бялото Братство. Мъчнотиите в Живота показват, че Божественият Дух съизволява във вас и ви поощрява. С други думи казано, колкото повече мъчнотии имате, толкова повече Възвишените братя от другия свят се интересуват от вас. Понеже сега нямате връзка с тези Братя, т. е. с Възвишения свят, духовните ви чувства са в спящо състояние. Следователно енергиите, които идват от висшите светове, остават в низшето ви естество, без да се проявяват. Щом направите връзка с Бога, обмяната е правилна, енергиите се използват разумно и мъчнотиите се разрешават лесно.

Така че първото нещо, което се иска от ученика, е смирението. Да ходите с наведена глава, това още не е смирение. Смирението подразбира такова състояние на душата, при което човек възприема Великото, Божественото, което осмисля Живота. Смиреният се приспособява на всички условия. Всички Велики Учители са минали през смирението. Ако Великият Учител Христос казва, че е смирен по сърце, колко повече вие, които искате да станете ученици на Бялото Братство, трябва да придобиете смирението. Понеже отваряме широко Школата, смирението на ученика се познава по неговото поведение.

Между учениците трябва да има взаимно почитание. Освен смирението, нужни са още четири качества: абсолютна честност – каквото каже човек да го изпълни, честността е качество на човешкото Аз; да бъдете добри – добродетелта прави човека устойчив, Доброто е морално качество, което принадлежи на Божествения свят; след това ученикът трябва да бъде крайно интелигентен – неговият ум да е гъвкав, да схваща моментално всички тънкости, да не се лъже; ученикът трябва да бъде още великодушен и благороден. Значи честност, доброта, интелигентност и благородство – това са четирите качества, присъщи на ученика. Ученикът трябва да се стреми да изработи тези качества в себе си.

Честният се познава по това, че върви изправен, строен, мускулест, с отворено лице. Всяко изкривяване се дължи на нарушаване на този закон на честността. Доброто пък дава стабилност на човека. Той има тяло, което издържа и на най-високата температура. Добродетелта изменя тялото на човека. Тя го прекарва през вода и Дух. Водата е елемент на Новия живот, а Духът е силата, която сглобява отделните части и образува Духовното тяло на човека. От лицето и очите му излиза светлина, която го води в Правия път. Като приемете Божествената светлина, вие ще дадете ход на благородството на вашата душа, ще чувствате благоволението на Бога и разположението на всички добри хора. Без тази Светлина каквито усилия и да правите, всичко ще бъде напразно.

Без смирение, честност, доброта, интелигентност и благородство ученикът не може да намери своя Учител. Щом придобие тези качества, Учителят ще извика ученика по име, ще го благослови и просвети. Който го види, ще разбере, че в него е станала известна промяна. Не може да намериш Учителя си и да не осмислиш живота си. Преди да намери Учителя си, ученикът е яйце, което се търкаля. А щом го намери, изправя се на краката си и започва да ходи. Който се е измътил, той се превръща в пиле, което има условия да расте и да се развива. Той постепенно се осъзнава, влиза в Божествения живот и се освобождава от връзките на плътта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...