Jump to content

Значението и ролята на човешката мисъл


Recommended Posts

232 Значението и ролята на човешката мисъл.

Работата на човека е да мисли. Той е мислещо същество. Като съзнае, че е изпратен да мисли, човек изпитва голяма радост. Той започва да решава задачите и мъчнотиите си чрез своята мисъл. Като мисли, човек дохожда до заключение, че причините за мъчнотиите и страданията му се крият в него, а не извън него.

Да ядеш, да мислиш и да правиш добро, това подразбира постигане на твоето спасение. Като ученици трябва да се стремите идеите ви да бъдат разбрани. Мисълта сама по себе си има цена, а не формата, в която се излива. Цената на златото е в неговото съдържание, а не във формата му. Същото се отнася и до Божествените идеи. Каква е формата на Божествената идея не е важно, важно е съдържанието й. За вас е важно да познаете Бога, а чрез каква форма ще се прояви Той не е важно. Ако Го любите, ще го познаете и в добродетелния човек, и в разбойника.

За да разрешава мъчнотиите си правилно, преди всичко човек трябва да мисли. А това значи да е определил отношенията си към себе си, към ближните си и към Бога. Ако двама души мислят по известен въпрос, те могат да се разберат помежду си. Ако не мислят върху този въпрос или ако не са способни да мислят въобще, те не могат да се разберат. Дето мисълта присъства, там всички въпроси се разрешават. Без мисълта, която Бог е вложил в човека, нищо не става. Засега мисълта е най-силният елемент, с който трябва да работите. Мисълта е оставена за човека – с нея да работи, а сърцето е за Бога. Затова е казано в Писанието: “Сине мой, дай Ми сърцето си”. Бог иска от човека онова, което му е причинило най-големи страдания, мъчнотии и нещастия. Бог иска сърцето на човека, за да го преработи, да го превърне от каменно в плътско, да не му причинява големи страдания. Път за човека остава умът. Христос казва на учениците си: “Търсете ме в Галилея – мястото на разумността”. Как може да отиде човек в Галилея? – Чрез ума си, т. е. чрез своята мисъл. Да работи човек с мисълта си, това не е някакво угощение, но една от най-красивите работи, която Бог му е възложил. Чрез мисълта си човек ще разбере главата, дробовете и стомаха си. Ако не може да ги разбере, не може да се ползва от тях. Не може ли да ги използва, не може да бъде щастлив. За да бъде щастлив, човек трябва да има вътрешно разбиране на Живота, както и на законите, които го управляват. Затова трябва да мисли. Като мисли, човек ще разбере Божията Любов, която ще приложи чрез сърцето си. Познайте Любовта чрез ума си, приложете я чрез сърцето си, за да бъдете доволни и щастливи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...