Jump to content

Баланс за направеното през деня


Recommended Posts

406 Баланс за направеното през деня.

Приложете следното правило: щом направите една погрешка, изправете я веднага. Всяка вечер, като се върнете вкъщи, дайте си отчет как сте прекарали деня, какви погрешки сте направили и ги отбележете. Така ще намерите един начин за поправянето им.

Който иска да успява в Живота, непременно трябва да поправя своите погрешки. Това е цяла наука. Спрямо себе си вие сте много снизходителни и казвате: “Условията са такива” или “Само аз ли съм, който правя погрешки”. Оправдавате ли се по този начин, един ден вие ще се намерите в една задънена улица. Защото погрешки в Живота има, но трябва да се изправят. Ако някои ви каже, че можете да живеете без погрешки, той не ви говори истината. Погрешките ще дойдат въпреки всичките ви знания. И много да знаете, погрешките ви пак ще дойдат. Пък ако нямате свои погрешки, чужди погрешки ще ви турят и пак ще ги пренесете. Но спазвайте правилото, което ви казах: всяка вечер ще се отделяте като учител и ще се поставите като ученик пред този учител. Ще се изпитвате сам. Ще се раздвоите в себе си: на една страна учителя, а на другата – ученика и учителят ще изпитва ученика за неговите по-грешки. Ученикът ще почне да се оправдава, учителят обаче ще бъде напълно справедлив и ще пита: “Защо направи тази работа”. И ти като ученик трябва да си дадеш правилен, истински отчет, да намериш причината, подбужденията, поради които си направил тази погрешка. Щом се покажеш малко снизходителен към себе си, това е вече лицеприятие и ти си изгубил. Физическият човек е като дете. Всяка погрешка е един тежък товар и ако не я хвърлите от гърба си, ще потънете заедно с нея в дъното на реката на Живота. Закон е: ще бъдете много взискателни към своите погрешки. Защото ако не изправите погрешките си, след време те ще ви създадат такива страдания, каквито не сте сънували.

Значи всяка вечер ще си правите баланс на всичко, което сте прекарали през деня, и ще си поставите един идеал, който искате да постигнете. Човек трябва да работи над себе си, а не да бъде фаталист и да казва: “Каквото дойде”. Това не е разрешение на въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...