Jump to content

Основният закон за ученика е концентрирането


Recommended Posts

416 Основният закон за ученика е концентрирането.

Сега вие присъствате в Школата, но въпрос е дали вашият ум присъства или не. Всеки ученик, който присъства в класа, но умът му е раздвоен, той е наполовина ученик. Човек има около четиридесет чувства и способности; с колко от тях присъства в класа? Ще спазвате следния закон: каквато и работа да започнете, в дадения момент умът ви трябва да присъства изцяло. Не казвам, че трябва да присъства във време и пространство, но само в момента. Само тъй ще добиете навик да се концентрирате. Съвременното обучение е метод за концентриране на човешката мисъл, за да израстат вашите способности. Да е съвършен човек, това значи да е научил закона да контролира ума си и своите способности. Туй е най-голямата придобивка от Ученето. То е същинското предназначение на Училището. Тъй е било в старо време в школите. Днес се дава само знание или по-право – подтик към Знание.

Та, първото важно нещо за вас е да се научите да се концентрирате. Вие трябва да знаете, че това, което учите в даден случай, където и да сте, е най-важно. Не казвам, че трябва да пренебрегвате другите неща, но за всеки даден случай ще бъдете заети само с една идея. После, човек не може да концентрира ума си дълго време върху едно и също нещо, защото тъй ще се хипнотизира. Но концентрираш ли в даден случай ума си в една посока, ти ще можеш да разрешиш задачата си по-лесно. Лесното и правилно разрешение на задачите зависи от концентрацията на ума. Ако можеш да концентрираш своята мисъл и чувство в една посока, ти ще разрешиш скоро своята задача. Ако не можеш да се концентрираш, в теб ще има борба, колебание и ще мине дълго време без да разрешиш нещо. Затова вие като ученици трябва да имате способността да се концентрирате. Ще започнете с малките неща, ще правите микроскопически опити. Има малки задачи за концентриране на ума. Те играят важна роля в живота на ученика. Ученикът без концентриране на ума не е ученик. Концентрирането е необходимо на всинца ви.

Чрез концентриране ще се стремите да се справяте, да отстранявате кармическите недъзи в себе си. Когато човек изправи всичките си недъзи, неговата воля ще укрепне. Затова именно му са дадени тези недъзи. Те са силови линии, дадени на човека за усилване на волята. Ученикът трябва да постави всичко в себе си в хармония. Та значи концентрацията на ума е потребна за всинца ви. Когато концентрирането е слабо, хората лесно заболяват, защото се плашат. Когато концентрирането на ума е силно, страхът е изключен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...