Jump to content

Три състояния в човека


Recommended Posts

449 Три състояния в човека.

Индусите, както и Окултната наука въобще различават три състояния, през които човек минава в пътя на своето развитие. Тези състояния индусите наричат Сатва, Раджас и Тамас.

Думата “сатва” означава състояние, което ние можем да преведем с израза Любов към Истината. Когато човек се намира под влияние на това състояние, той е тих и спокоен, в него отсъства всяка користолюбива мисъл и желание. В съзнанието му има Светлина и разширение. Това състояние е присъщо на високо напреднали в духовно отношение хора. Такива са били светиите, но не всички от тях. Много светии се намират във второто състояние.

Хората от второто състояние – Раджас – са волеви, деятелни във всяко отношение. Те са добри хора, правят добрини, но ако не се обърне внимание на техните добри страни и не им се отдаде заслуженото, не им се отблагодари, те се озлобяват. За всяко добро те искат да им се запише името някъде. Това показва, че някъде в съзнанието им има тъмнина.

Хората от състоянието Сатва употребяват сладки храни. Хората от състоянието Раджас употребяват повече солени, кисели, лютиви храни. Повечето от тях са месоядни. Хората от състоянието Тамас са хора лакоми – ядат каквото им попадне. Те не обичат нито да работят, нито да мислят, нито да учат. Мързелът им е присъщ. Те са подобни на кучетата, на котките.

Ако не сте яли три дена и някой ви даде изкалян хляб, как трябва да постъпите? Ако се откажете да ядете хляба, вие сте от състоянието Сатва. Ако го изчистите и тогава го ядете, вие сте от състоянието Раджас. Ако го ядете изкалян, както ви го дадат, вие сте от състоянието Тамас. Чистотата трябва да проникне цялото съзнание на човека. Тя е мярка за степента на неговото развитие.

Всеки човек, който иска да живее духовен живот, трябва да знае, че духовният живот е свързан с абсолютна Чистота и хармония. За да не нарушавате своята вътрешна хармония при всеки случай, вие трябва да знаете в кое от трите състояния се намирате – Сатва, Раджас или Тамас – и веднага да можете да се справите с материята и съществата около вас.

Сега, при пробуждане на съзнанието много от вас се индивидуализирате. Пазете се от това състояние. Всички вие сте в състояние Раджас, а в състоянието Сатва няма нито един от вас.

Като ученици вие трябва да работите умерено, да не прахосвате своята енергия. Пред ученика стоят три рода сили, с които той трябва да работи: Божествени сили, които изискват съзерцание; духовни сили, които изискват активност – работа на неговите чувства; физически сили – слизане на работа в материята, в материалния свят, за което се изисква будност на съзнанието. Работата във физическия свят е свързана с изцапване. Дойдете ли до това положение, обърнете се към другите два вида енергии и постоянно правете съединения – синтези.

Тези три вида сили обуславят трите състояния – Сатва, Раджас и Тамас. Ще се учите да различавате тези три състояния в себе си. Когато имате разширение на съзнанието си, вие сте под влияние на състоянието Сатва. Когато искате да си откъснете някой плод направо от дървото, вие сте под влиянието на силите Раджас, когато действате по права линия. Когато сте индиферентни, вие сте готови да ядете каквато ви попадне храна, не правите избор; тогава вие сте под влияние на силите Тамас. Такива деца ядат гнили плодове, пръст и прочее. При тези сили човек често изпада в атавизъм. Например някой човек е спретнат, чист, но после го виждате отпуснат, небрежен, нечист, иска да умре; той е попаднал под влияние на силите Тамас и трябва да намери метод да се освободи от това влияние. Той мисли, че като умре, ще се освободи, но той се лъже. Той трябва да намери метод да се освободи от това състояние.

Така че вие трябва да изучавате и да различавате тези три състояния в себе си. Състоянието Сатва означава пълно безкористие и Истина; състоянието Раджас се отличава с голяма деятелност, с голяма активност; състоянието Тамас се отличава с голяма индифенерентност, която граничи с леност. Когато се намира в това състояние, човек изпада в пълно безразличие, за него нещата се обезсмислят. Какво ще яде, как ще се облича, какви мисли ще го вълнуват, това не го интересува. Храната му може да бъде прясна или развалена, дрехите му могат да бъдат скъсани, стари, мислите и чувствата му могат да бъдат от низък характер. Ако в него не е останала никаква свещена идея, и духовното не го интересува.

Сега като знаете отличителните черти на тези състояния, всеки можете да определите в кое от тях се намирате. Разумната Природа използва тези сили, тези състояния, обаче човек още не може да ги използва. Например наблюдавате човек, който се намира в състояние Сатва, т. е. във възвишено състояние, говори все за велики работи, за братство и равенство, за любов между хората и вижте как постъпва, когато се срещне със своя длъжник, на когото е дал десет хиляди лева на заем. В първо време той започва да го морализира, да го увещава да му върне парите, но като види, че длъжникът му не мисли за плащане, тогава той изпада във второто състояние – Раджас, става активен и по адрес на своя длъжник нахвърля безброй думи – че е нечестен човек, нехранимайко и т. н. По този начин той изгубва равновесието си, а с него заедно изгубва и състоянието Сатва.

Трите състояния в човека съответстват на три различни възрасти у него. Докато е млад, човек се намира в състоянието Сатва, в Божествено състояние, той е готов на всякакви жертви. Когато стане тридесет годишен, от тази възраст нататък той става крайно активен и е готов срещу всички спънки и препятствия да излезе с нож, да воюва да се бори с тях. Когато остарее, човек се оттегля вече на почивка, т. е. минава в Тамас, в състояние на постоянно недоволство. Със своето крайно недоволство той става посмешище на всички. За да не изпадне в това състояние, човек трябва да работи върху себе си. Докато е в широкия свят, човек трябва да мине през трите състояния, да придобие опитности, знания. Тогава ще разбере, че докато минава кални, мочурливи полета, трябва да бъде облечен в стари дрехи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...