Jump to content

Самообладанието на ученика


Recommended Posts

472 Самообладанието на ученика.

Като ученици вие трябва да развивате самообладанието. Когато работите върху самообладанието, добре е понякога да ви изненада някой, да видите как ще се справите. Представете си, че вие се разговаряте с някой ваш приятел и в това време дойде някой зад гърба ви и ви удари с една тенекия. Понеже вие не сте очаквали тази тенекия, веднага трепвате. Ето защо, когато говори човек, трябва да вземе под внимание всичко, което може да му се случи. Когато говори човек, някога така се увлича, че като му се случи нещо, което не е очаквал, цялата нервна система му се разтърсва, цял се разтреперва от страх. Човек трябва така да се владее, че да не трепва, при всички изненади той трябва да е тих и спокоен. В това отношение англичаните правят големи усилия. Някои от тях отиват в Индия и се излагат на места, където има много зверове, като се стараят чрез концентрация да останат неповредени. Наистина, когато умът на човека е силно концентриран, никакъв звяр не може да го нападне. Зверовете минават и заминават покрай него без да го докоснат. Голямо самообладание и концентрация се иска за това. Докато умът на човека е концентриран, докато никакво съмнение не е влязло в него, и най-опасните зверове ще минат край него без да го засегнат. Влезе ли най-малкото съмнение в ума му, той е изложен на голяма опасност.

Самообладанието е качество на Духа. Придобие ли самообладание, човек е придобил много нещо. За да дойде до самообладанието, човек ще мине през много кризи и несполуки. В Природата съществува следният закон: когато човек прекара няколко големи кризи в живота си, най-после той придобива голяма Светлина, чрез която издържа на големите изпитания и мъчнотии. Който не се е калил, той не може да издържи на големите изпитания и мъчнотии и става тяхна жертва. Самообладанието е потребно за ученика. То се придобива чрез работа, чрез усилие. Днес страданията на хората идват точно навреме и на място. Чрез тях те придобиват самообладание. В бъдеще, когато страданията няма да представят метод за развиване на човека, човек ще дава милиони, за да се удостои с едно страдание. Тогава всяко страдание ще бъде благо за човека. Когато разумно понася страданията и изпитанията си, човек се повдига в съзнанието си. Той знае вече колко е силен и какво може да направи.

Представете си, че едного от вас поставят на изпит, за да видят има ли самообладание. В момента, когато той се разговаря с приятеля си, покрай него минат десет души и всеки от тях ще забие иглата си в ръката му. Първият ще я забие един милиметър, вторият – два, а десетият – десет милиметра. Ако той продължава разговора си тихо и спокойно, без никакво трепване и промяна на лицето, това показва, че има само-обладание. Човек трябва да се упражнява и така да кали волята си, така да засили организма си, че каквото и да му дойде, да не чувства никаква болка. Той трябва да развие такова самообладание, което да преодолява всички болки. Като ученици препоръчвам ви да работите за придобиване на самообладание. Чрез самообладанието човек асимилира излишната енергия на своя организъм по вътрешен път и я впряга на работа. Неврастеникът обаче не може да асимилира тази излишна енергия в себе си, вследствие на което тя се разпръсва и изтича навън.

Та за вас е важно да работите за развиване на самообладание. Всички трябва да имате такова самообладание, че и с тъпан да бият на ушите ви, да не се стряскате. Който има самообладание, той не се страхува от нищо. Мнозина се страхуват от пчела. Този, който е придобил самообладание, пчели не го жилят. Те жилят онези, които нямат самообладание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...