Jump to content

Превръщането на енергиите като метод за работа


Recommended Posts

725 Превръщането на енергиите като метод за работа.

Щом се увеличи умствената дейност на човека, намалява се дейността на физическото тяло. Тази е причината, задето много хора днес са много нервни. Колкото по-голяма е дейността на ума, толкова по-слаб е човек физически. За да не се изтощи нервната система, част от умствените сили трябва да се прелеят в сърцето. Ако се увеличи дейността на сърцето, организмът надебелява. Силите на организма са резултат от сумата на силите на ума и на сърцето. Ако тялото се усили чрезмерно за сметка на ума и на сърцето, непременно трябва да стане раздвижване на силите – от тялото към ума и от ума към сърцето. Човек трябва да бъде в постоянно движение, т. е. триъгълник в движение. От движението на триъгълника се образува квадратът – действието на физическите сили. От триъгълника и квадрата се образува петоъгълникът – поляризиране на духовните и физическите сили на човека.

Като ученици вие трябва да дадете правилна насока на енергиите си, да не се подпушвате. Всяко подпушване води към страдания, които отклоняват човека от правия път. Затова именно старите философи са казвали, че преди всичко човек трябва да работи съзнателно, да познае себе си. Да познае човек себе си, това значи да познае скритите сили на своя организъм, да научи законите, на които те се подчиняват. Докато не познае себе си, човек не може да се справи с окръжаващата среда.

Една от причините за болестите се дължи на натрупване в някои места на известна енергия повече, отколкото трябва. За пример главоболието се дължи на излишък от нервна енергия в главата, стомашното разстройство се дължи на излишък на енергия в някои места на стомаха. За да се освободи от излишните енергии в известни места в организма си, човек трябва да знае причината за тяхното натрупване. Щом намери причината, лесно може да се освободи. Причината може да е в неправилното съчетание на мислите. Тогава изправете отношението между мислите и болката ще изчезне. Изобщо най-малката дисхармония между мислите, чувствата и постъпките на човека води към заболяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...