Jump to content

27. Диньо Господинов


Recommended Posts

27. Диньо Господинов

В село Каменна река, Хасковско, живее един Диньо Господинов - Железарят. На 19-годишна възраст научава за Учителя и отива при него. Пита го кога да стане вегетарианец - преди казармата или след това. Учителят отговаря: „Веднага!" На Изгрева се абонира за всички издавани беседи и вестник „Братство" и сам се подвизава в затънтеното село. Отива войник и взима със себе си две торби храна, за да може да се справи с вегетарианството. Условията за хранене са много трудни. Старият набор се уволнява заедно с артелчика. За артелчик избират Диньо и той отлично изкарва военната служба. Това е една невидима помощ от Учителя за него и неговото послушание да стане веднага вегетарианец.

Веднъж при среща с Учителя Диньо го моли: „Учителю, моля ти се покажи ми някои от моите минали прераждания." Учителят му отговаря: „Много трудни прераждания имаш. Да не ти стане страшно и да се омъчниш?" Диньо настоява на своето желание и пред него се явява една картина, в която вижда, че е осъден на разчекване: връзват го между четири коня и го разпъват. При това видение той целият се разтърсва, изпотява се и казва на Учителя: „Учителю, благодаря ти, не искам да гледам повече от своите минали прераждания."

В същото село идва като учителка Наталия Чакова и заедно с Диньо и други братя образуват група, която редовно се събира и води интензивен братски живот 17 години. На събранията присъстват към 10 души. Наталия, която е учителка в селото, често ходи до Стара Загора и София през ваканциите. Като се връща, тя им разправя за братския живот в тези градове. Всички я обичат и почитат. В кръжока заедно с Диньо е и Иван - баща на Естирка. Наталия му казва, че едно от неговите деца ще влезе в Братството и ще приеме с любов новия живот. Впоследствие това се сбъдва и дъщеря му Естирка* влиза в Братството. Макар че той не може да се откаже от месото до края на живота си, Естирка става усърдна последователка на Учителя.

След напускането на селото от Наталия Чакова Диньо живее и се подвизава сам, като проповядва и раздава беседи на всички, които се интересуват. Заминава си на 84-годишна възраст през 1991 г.

От него много млади хора възприемат новото учение и се включват в новия живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...