Jump to content

БЛАГОДАРНОСТТА - ЗА ВСИЧКО ДА БЛАГОДАРИМ


Recommended Posts

ЗА ВСИЧКО ДА БЛАГОДАРИМ

Аз не говоря за механическа благодарност. Правете всички съзнателно, а не механично. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - изд. 1949 г. София - 268)

Животът, който имате сега, използвайте го. Стремете се да бъдете благодарни на онова, което имате. Всеки един момент вашата благодарност трябва да се мени. С всяка най-малка придобивка, като придобиете нещо, колкото и да е микроскопическо, да влезе една благодарност. За малкото трябва да благодарите ... Това е закон за растенето на човека. (СКРЪБ И РАДОСТ изд. 1999 г. София - 156)

Радвайте се на живота и благодарете, че живеете. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - 371)

Който е благодарен за трудния и мъчен път в живота, той има условия да се повдигне. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 489)

Всеки човек трябва да благодари за въздуха, за светлината, за водата, за хляба, за здравето, за това, че има подслон, за всичко да благодари. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - том 1 - 65)

Първото нещо, което трябва да се развие у вас, то е благодарността за всичко, което имате. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том – 337)

Всеки момент да благодарим за всичко, което ни се дава. Че страдаш, благодари, че се радваш, пак благодари. Че си беден или богат, благодари. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - изд. 1949 г. София - 268)

Човек има всичко наготово, нищо не му остава, освен да приеме с радост и благодарност това, което му е дадено. (ЦЕННАТА ДУМА - 352)

Бъдете доволни от всичко, което ви е дадено. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 337)

Ако яде и благодари за това, което му е дадено, човек се благославя. Ако се лакоми да придобива повече, отколкото му е дадено, той е на крив път. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 317)

Че как да не благодари за всичко, което е дадено на човека? При това, той всеки ден намисля разни работи, разни идеи. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. – „ЖАНУА – 98” - 1999 г. София - 488)

Да си доволен, то значи, ако днес си печелил три лева, радвай се за това и благодари на Бога; утре, като станеш, ако спечелиш пак три или четири-пет лева, пак благодари на Бога ... Един грош спечелиш благодари, десет гроша спечелиш, пак благодари на Бога. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 224)

Задачата на човека е да бъде доволен от това, което му се дава. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 184)

Ние трябва да дойдем до положението да благодарим за най-малкото, което ни се дава. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 143)

Няма да казвате, че някой ви е дал само една череша, но ще благодарете и за нея. Само една ябълка да имате, благодарете и за нея. Ако не благодарите за малкото, и то ще ви се отнеме. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 208)

Един човек ми даде нещо, погледна го и казвам: Това има човекът, това ми дава. Ако ми даде една ябълка, погледна я, благодаря и за нея. Една круша ми даде, пак благодаря ... Малкото изворче може да ми даде повече нещо от голямата река. Тя минава, шуми, нищо не дава. Мухата е малка, но понякога и тя върши работа ... Като се изпотиш, тя кацва на лицето ти, изяжда всички микроби, които се намират в потта. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 306)

Ако приемате и не благодарите и ако давате и не благодарите, вие няма да се ползвате от благата на живота. (СВЕТОТО МЯСТО - 49)

Ще благодариш и когато приемащ и когато даваш. (НОВОТО НАЧАЛО - 283)

За всичко трябва да благодарим! (НОВОТО НАЧАЛО - 274)

Ти, който се ползваш от благото на ближния си, благодари за полученото и не изисквай повече, отколкото ти е дадено. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 30)

Ако някой ви направи добро, благодарете. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 198)

Ако благодариш за малкото добро, ще дойде голямото добро; ако благодариш за голямото добро, ще дойде още по-голямо. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 210)

Ако те сполети малко зло, благодари. После ще те сполети още по-малко зло. Ако не благодариш за малкото зло, ще дойде голямото зло. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 210)

Без благодарност не можеш да намериш пътя на Любовта. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 207)

Като получа една баница, аз я разглеждам, от какво е направена. Тя е направена от брашно. Веднага се свързвам, който е сял и жънал житото. Благославям труда на този човек и си отминавам. Намеря овцата, от млякото, на която е направено сиренето - и на нея благодаря. Намеря кравата, която дала млякото си за масло - благославям и нея. Най-после благославям и онзи, който направил баницата. Ето защо, когато ми дават баница, казвам: Благодаря за желанието ви да ми донесете баница, но много работа ми създавате. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 237)

Ако някой има нива или лозе, не му завиждай, а благодари за това, че си има всичко. Виждаш, някой язди кон; не казвай: „Ех, да е на мене този кон!” Благодари, че си има кон, той е достоен за него. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - 332)

Когато господарят се научи да благодари на слугата си за работата, която е свършил, той може да се нарече Син Божи. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - 165)

Обрал те някой, благодари, че те обрал; казал някой лоши думи за тебе - благодари; заболял си нещо - благодари ... Че времето е дъждовно или ветровито - благодари. За всичко благодари: и за малкото, и за голямото благо. Някой те нарекъл животно - пак благодари. (ОПОРНИ ТОЧКИ В ЖИВОТА -201)

„Лошо е времето, не е още за ставане.” Не, благодарете за времето каквото и да е то, и кажете: „Хубаво е времето. Ще стана да се порадвам на деня, да благодаря за благата, които той крие в себе си.” Благодарете на вятъра, защото той проветрява мислите и чувствата ви; благодарете на облаците, защото те носят влага, чрез която се освежават цветята, дърветата и плодовете. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 462)

Някой път си радостен, но изведнъж състоянието ти се изменя, казваш: „Нещастен съм в живота.” Това не е твоя мисъл, посетил те е някакъв дявол; не възставай против него, но кажи: Благодаря ти, Господи, че ми изпрати тоя брат да се разговарям с него.” (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 16)

Че страдаш, благодари; че се радваш, пак благодари. И когато получаваш нещо и когато даваш, пак благодари. (ПЕТИМАТА БРАТЯ·- 268)

Радвайте се и благодарете за всичко, което Любовта носи. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - 294)

Благодари, че си болен и пак се лекувай. Като падне човек, да благодари. И като стане, да благодари. При най-големите страдания да кажеш: „За добро е.” (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 66)

И като ви обидят, и като ви похвалят, еднакво благодарете. Не е въпрос да благодарите механически, но съзнателно, като превръщате горчивината в сладчина. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 207)

Природата държи точна сметка, кой колко светлина е приел, и накрая на годината представя разписка за плащане. Няма благо в света, което човек получава даром. Когато бирникът на Природата дойде при вас с разписка да платите за благата, от които сте се ползвали, вие трябва да благодарите, да кажете, как сте използвали това благо и да му дадете един от изработените плодове. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 204)

Искрената благодарност и признателност на човека към Природата и към Бога е плащане на получените блага. Който не благодари, който не е доволен, той плаща глоби. - Какво представят глобите? - Страдания. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 204)

Благодарността носи безсмъртието, неблагодарността - смъртта. Не се изисква много от човека да бъде безсмъртен. Щом е всякога доволен и благодарен, той е придобил вече безсмъртието. (ОПОРНИ ТОЧКИ В ЖИВОТА - 200)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...