Jump to content

УЧЕНИЧКА В ШКОЛАТА НА УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

УЧЕНИЧКА В ШКОЛАТА НА УЧИТЕЛЯ

Новата 1926 - 1927 учебна година започнахме с нови стремежи, нови импулси и нови задачи за решения. А на ученика се дават задачи! И по какво? Каквито той и не подозира. Но как ученикът ще учи? Как това велико учение ще стане плът и кръв? Как великият Учител ще предаде своето знание? Затова е казано: „Труден е пътят. Да, труден. Във всяко друго време. Но сега, когато Учителя е още тук? Когато ученикът решава своите задачи под непосредствения поглед и голямото съдействие на Великия?

Сей, велики Учителю, великото семе на Любовта!

Сей великото семе на Мъдростта, на Истината! И ти, ученико, учи великите уроци, предадени ти с толкова Любов, с такава велика Мъдрост и осветени с великата Истина на Бога! Учи, ученико, учи!

*

Започна новата учебна година за всички. Аз съм ученичка на Учителя. Аз съм същевременно и студентка. Колко бледа и безжизнена е мисълта на философите, които изучавам в университета, по отношение на мисълта на Учителя! Но трябва да се учи. Учителя казва: „Как ще разберете Божественото учение, като нямате за основа човешкото." Аз живея през тази година на ул. „20 април" № 20, в дома на брат Тулешков, там, в същата къща, живее и брат Борис Николов със своя по-малък брат Николай. Всички студенти. И всички са изправни във всичко. И в посещаването на лекциите на Учителя и в университета - във външни и вътрешни изпити.

Моята сестра Мара в тази година е учителка в с. Вакарел, махала Ездирастовци, а моят брат Петър-Асен - счетоводител в издателство „Хемус".

*

Все още има хубави цветя из поляната на Изгрева.

Снощи слушах лекцията на Учителя на ул. „Оборище", днес слушах лекция в университета и сега съм на Изгрев.

Гледам две хубави сини цветчета и се питам: какъв е смисълът на този кратък живот? Да се порадва на слънчевия лъч? Да зарадва човешкото сърце? И едното, и другото. И трето, - се обадиха сините цветчета - ние вършим и работа на този свят. Ние работим за великото Единство в природата - за Бога. Ние трансформираме енергиите на земята с помощта на слънчевите енергии и с това принасяме своя дар на Великия възход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...