Jump to content

НА ПОСТ ПРЕД ВРАТАТА НА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

НА ПОСТ ПРЕД ВРАТАТА НА ЛЮБОВТА

Учителю благи, колко е хубаво, че съм при теб! А само преди няколко години не беше така. Тогава, седнала в стаята си, аз долавях твоите сигнали, ставах и се затичвах към теб. Задъхана и плаха спирах пред твоята стая и се оглеждах. И недоумявах защо съм тук в този късен час.

Ти отваряше вратата и излизаше в двора, ръководен от мотиви, които аз не познавах. И така естествено ме заговаряше, че аз веднага се успокоявах и разбирах, че трябва да има човек в двора, когато ти си там. Когато се качваше отново горе, вдигаше ръка за поздрав и влизаше в стаята си. А аз оставах още в двора, докато всичко утихне, и бързо се прибирах.

Минаха години, докато разбера, че трябва винаги да съм при теб - пред вратата на твоята стая. Винаги - денем и нощем, ако мога. Трябваше да мине много време, докато разбера това.

*

В салона съм, но чувам стъпките ти и се питам какво ли прави Учителя горе?

Не съм допускала, че мога да бъда тъй наблизо -да бъда при теб и да служа. Да чувам всеки ден стъпките ти и да гадая с какво се занимаваш.

Понякога горе е много тихо и аз не гадая какво правиш. Но си казвам: „Учителя е зает." Сърцето ми се свива, когато някой посетител дойде точно в този момент. Той иска да се качи и да почука на вратата на Учителя, а аз му казвам: „Зает е! Ако може, почакайте!" Някой ще се вслуша в думите ми, а някой -не. - „Бързам", казва и хоп-троп нагоре по стълбата.

Дочувам отварянето на вратата и говор.

Учителю, ти винаги си добър и любящ баща, задоволяваш всеки човек в нужда или в беда и го изпращаш с любов.

Стъпките затихват, но аз съм все там, за да кажа на следващия посетител: „Учителя е зает!"

Понякога Учителя е при нас през целия ден - в двора или в градината. И ни говори, обяснява и дава все по-нови знания. А темите винаги са различни и поднесени по различен начин.

Учителя ни научи да посрещаме изгрева на Слънцето и да се радваме на първия му лъч. За себе си, за своя личен живот нищо не ни каза. Затова пък ни научи да посрещаме първия лъч на истинското слънце.

*

Учителя е в градината и говори с посетител. Ето посетителят му целува ръка и се сбогува. Друг се приближава - и с него разговаря. Идва трети, четвърти... и накрая - цяла група. А той е все така мил и любезен, готов да услужи.

*

Виждам го да слиза по стълбата. Долу го посреща един брат, смутен и стеснителен. Учителя го поканва в стаята. И когато човекът започне да говори, той го изслушва спокойно и внимателно. После ще се усмихне, ще каже нещо много важно. И посетителят ще почувства, че в него се влива една особена сила и стопля сърцето му. Тогава аз виждам, че от стаята излиза един преобразен човек, въодушевен като новоизлюпено птиче, с вече укрепнали крила. Учителя е взел неговата тегота, влял е в него радост, сила и живот.

Аз виждам всичко това, удивлявам се всеки ден и понякога се сещам за приказката „Сливи за смет". Той ни дава радост и красота срещу нашите грижи, противоречия и скърби.

*

Една вечер пред стълбата, която води към стаята на Учителя, един брат между другото запита:

- Какво значи името Теофана, Учителю?

Учителя се усмихна, задържа изпитателно погледа си върху мен, след което шеговито отговори:

- „Тео" значи Бог, а „фана" - хвана. Значи хванала Господа.

Името ми не е българско, макар че аз съм чиста българка. Нека ви кажа, как съм го получила.

Децата на моята прабаба умирали. От добри хора тя научила, че е добре да кръсти новороденото си дете с по-особено име, та хората да се чудят на името и да не гледат детето. Това дете бил моят дядо. По негово желание съм наследила името му - Теофана.

Връзката между моите родители - Тодорка и Сава - възникнала през една много далечна епоха, която човешката памет не познава. Настоящото й проявление е създало много благоприятни условия, за да наследя от моите родители сърце, което да служи като добър проводник на Божията Любов. Сестра ми Мара има специално отношение към мен - тя ме крепи в живота, докато моят брат Петър-Асен създава необходимите за мен добри условия.

На тях, на моите невидими ръководители и покровители, и най вече на Учителя благодаря за всичко, което направиха за мен. Бог да ги възнагради през вековете!

Най-хубавата музика, която е звучала под небето, имахме щастието да слушаме на „ Изгрева" в началото на двадесетия век. Вдъхновителят и диригентът на тази музика беше ти, Учителю. С Божията помощ ти създаде условията, необходими за изпълнението на един величествен концерт, в който години наред слушахме хармонията на небесните сфери.

Бъди благословен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...