Jump to content

ХИГИЕНА - ШАПКИТЕ


Recommended Posts

ШАПКИТЕ

Гологлав ли трябва да ходи човек или да носи шапка на главата си? За предпочитане е да не носи шапка. Никой не се е родил с шапка. Да носи човек шапка, това е мода. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 13).

Едно време считаха за смахнат, за побъркан всеки, който ходеше без шапка. Обаче, днес повечето хора са гологлави и намират, че това е в реда на нещата. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 13).

Не носете шапка, през която не става проветряване на главата. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 208).

Лошо ли е човек да ходи гологлав? Не само че не е лошо, но даже е хигиенично. Мозъкът не търпи никакви тежести. Следователно, шапките, които носите, трябва да бъдат много леки, почти без тегло. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 13).

За ония от вас, на които косите са започнали да падат, които имат главоболие, хубаво е лятно време да ходят по 3 ÷ 4 часа на ден без шапки. Ходенето на Слънце без шапка действа лечебно на главата. Но лятно време, от 10 до 12 часа по обяд, по-хубаво е да има човек шапка на главата си, защото Слънчевите лъчи предизвикват голямо сътресение на мозъка. Но от 4 или 5 часа след обяд до вечерта хубаво е ходенето без шапка. Отлично е да ходи човек по 7 ÷ 8 часа на ден гологлав, но това трябва да става постепенно, и туй трябва да го правите с убеждение. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 249).

Купувате си шапка, ще гледате, по възможност, да е валчеста, да няма много гънки, да не много надиплена или начупена. Начупената шапка може да ви донесе много пакости. Когато човек си начупва шапката, начупва си и характера. (МОК - ІІІ г. - 9 лекция - 172).

Сега шапките накривяват едни на една страна, други на друга страна. То е вкус ... Когато българинът си накривява калпакът наляво, какво тълкование ще дадете? Сърцето е уредил, в чувствата е уреден ... Когато в умствено отношение си е наредил работите, накривява шапката надясно. Когато пък тика шапката си назад, той е отворен. Казва: „При мене няма скрито-покрито.” Когато българинът крие нещо, той си туря шапката чак до веждите. Работите му не са уредени ... Този човек, на когото е накривена шапката наляво, е изгубил равновесието на умствения свят, че сега се навежда да държи равновесие. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 22).

Жените носят накривени шапки. Ту на едната, ту на другата страна. Не е хубаво. Шапката трябва да бъде на правата страна, а не накривена. Да снемеш шапката си до веждите, не е хубаво. Шапката трябва да бъде до косите. Аз харесвам сега, че мъжете ходят без шапки. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 609).

Един ден видях една позната госпожа, добре облечена, с хубава рокля, но турила шапката си накриво, надясно. Казвам: „Ти приличаш на ония български момци, едновремешните, които като наредят работите си, накривят си шапката надясно ... Казах й: „Докато носиш шапката си накриво, ще бъдеш нещастна. Трябва да носиш шапката си направо, нито надясно, нито наляво”. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 486).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...