Jump to content

2. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА


Recommended Posts

2. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА

Няма да се спираме на символизма на планетите в индивидуалната астрология, но трябва да подчертаем, че значението на планетите в живота на различните народи е същото като значението им за отделните индивиди; тук обаче то действа в по-обширни области.

Народите са, в известен смисъл, алхимичните лаборатории, в които се извършват трансформациите, необходими за усъвършенстването на душите.

Тези народи, които са носители на кармичните връзки, съществуващи между отделните индивиди, представляват биологичните органи на човечеството. Те култивират биопсихичните енергии, необходими за живота на голямата социална индивидуалност, каквато представлява човешкият свят.

Според причинните закони, за да може душите да се развиват хармонично, при въплътяването им те биват разпределяни в различни народи, откъдето черпят елементите, необходими за обогатяването на вътрешния им живот.

В настоящата глава ще представим на читателя специалните значения на планетите. Това характеризиране ще ни помогне да разберем как тези значения си взаимодействат със знаците на Зодиака.

Слънцето

В астросоциологията, за един народ Слънцето символизира върховната власт, независимо от формата й, която зависи от степента на еволюция на народа, от кармата, която душите трябва да изкупят.

Под влиянието на Слънцето се намират правителствата и властта. Слънцето е главният източник на жизнените енергии, необходими за еволюцията на народа.

Под влиянието на Слънцето се намират средите на елита е областта на науките, на изкуствата или на обществения живот.

В семейния живот Слънцето символизира бащата.

В астросоциологическата метеорология то представлява хубавото време.

В същото време, то е важен фактор за живота. Слънцето е един от най-важните фактори в една небесна карта. То показва трайни успехи и благосъстояние за определени народи.

Неговите творчески жизнени сили се проявяват чрез златото. То е символ на мъжкия принцип.

Луната

Луната е символ на народа, на майката в семейството, на тълпите и на социалните маси. Тя влияе върху водите, езерата, ражданията, жените и обществените среди.

От Луната зависи реномето, което народът си спечелва сред другите народи от международната общност чрез своята артистична и културна дейност. Луната управлява също и късите пътувания.

Тя има голямо значение в метеорологията.

Тя управлява промените във времето чрез своите аспекти, новолунията и пълнолунията.

Луната показва наличието на пари в живота на индивидите, съставящи народа, както и в държавните банки.

Меркурий

Меркурий символизира интелектуалния живот, академиите, университетите, училищата, управителните съвети, търговията и финансовите сектори. Той влияе върху пазарите, средствата за транспорт, пощите, телеграфите, борсите, изложбите в икономическата и в културната области. Тази планета играе ролята на първи секретар, най-вече в буржоазните страни.

Меркурий символизира елемента живак: има неговата гъвкавост и я проявява в сделките, в публичните дискусии, при сключването на икономически договори и по време на конференции и преговори.

Венера

Венера е планетата на младостта, на красотата, на артистичния свят, на лукса, на модата, на нравите, на мира, на бракосъчетанията, на народните страсти, на светския и развлекателния живот, на ражданията и на суетата.

В политическия живот Венера е символът на демагогията.

В метеорологията тя дава условията за влажното и топло време.

Марс

Марс символизира войната, военната йерархия, полицията, въоръжаването, конфликтите от всякакъв вид и, в общи линии, силата и върховната изпълнителна власт на държавата.

Той управлява хирургията и силата на младостта.

Марс влияе върху мускулите в човешкото тяло.

Той управлява също и тежката промишленост, желязото и огъня.

Под неговото влияние са спортовете, произшествията, пожарите, социалните и революционните движения.

Той е рицарят на честта на страната и защитникът на справедливостта.

Юпитер

Юпитер символизира религията, религиозните церемонии, религиозната и светската йерархия, законите и тяхното прилагане, най-вече в страните с капиталистическа система.

Той управлява едрата търговия, големите финансови сделки, икономическия просперитет, успехите на великите учени.

Той символизира висшата администрация, чиято изпълнителна власт е под влиянието на Марс.

Под влиянието на Юпитер са също и съдебната власт, дипломацията, банките, големите борсови сделки, благотворителните дружества, филантропските институции.

Когато е в добра позиция, Юпитер създава условията за хубавото време.

Той е символът на изобилието и на благосъстоянието. В античността Юпитер и Венера са били разглеждани като големите благодетели на народите и като източници на благосъстояние.

Металът на Юпитер е калаят.

Сатурн

Сатурн е символът на кармата. В античността са го наричали „най-голямото зло”, докато Марс е бил наричан „малкото зло”.

Под влиянието на Сатурн се намира смъртността в страната. Той символизира старостта, класата на земеделците, мините и кариерите.

Сатурн ръководи политиката. Той е главният представител на опозицията и на консерватизма. Всички институции на работническата класа са под неговото влияние.

Той ръководи и икономиите в националното стопанство.

В метеорологията той дава сушата и понижава температурите.

Психичните му предразположения са тежки и сиви, също като свойствата на неговия метал - оловото.

Сатурн вдъхва предпазливостта на народните маси, както и търпението, упоритостта и постоянството.

Уран

Уран управлява висшата мисъл, модерните науки, окултните науки и сделките, осъществявани в сътрудничество. Той действа по неочакван и драстичен начин.

Под негово влияние се поставят откритията, нововъведенията във всички области на живота, гражданските сдружения, профсъюзите, големите кооперативни съюзи и въздушният транспорт, както и електричеството, различните природни и химически газове, ядрените опити.

Всички социални утопии са под влиянието на Уран, анархизмът и нихилизмът - също.

Стр. 22/943

Уран има два полюса на действие: от една страна той символизира класата на капиталистите, която постига целите си с всички възможни средства. Това е една космополитична класа. От друга страна Уран влияе върху диктатурите и олигархиите.

В метеорологията, Уран предизвиква бурите, земетресенията, студа, гръмотевиците, градушката, накратко - резките промени във времето.

Нептун

Нептун символизира най-възвишената религиозност, псцхометрията и тайните науки. От друга страна, той символизира социализма във всичките му форми.

Нептун управлява моретата, корабоплаването и компаниите за морски и речен транспорт.

Той създава условия за хаос, за сензации, за усложнения в обществения живот, за дезорганизация. Под негово влияние са заговорите, шпионството, проституцията. Когато се използва по положителен начин, енергията на Нептун създава гениите, а използвана по отрицателен начин, тя предизвиква духовно падение и безотговорност.

Нептун влияе върху производството на всички синтетични вещества и на наркотиците: опиум, никотин и т. н. Под негово влияние са също и болниците и религиозните благотворителни дружества.

В метеорологията, Нептун носи студено, мъгливо и влажно време.

Плутон

Плутон действа по динамичен и новаторски начин. Той държи юздите на властта и запазва равновесието между доброто и злото, студа и горещината, раждането и смъртта, както и между всички алхимични процеси на трансформацията.

Той управлява минералните извори, вулканичните и сеизмичните изригвания, геоложките и археологическите проучвания и различните операции с радий.

Плутон е носител на върховната справедливост, но в отрицателния си полюс създава условия за политически заговори, за финансови измами и за фанатични религиозни течения.

В метеорологията, той предизвиква циклоните, ниските температури и големите горещини.

В нашето неспокойно време, Плутон има първостепенна роля в международната политика и във вътрешната политика на държавите.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...