Jump to content

РАБОТА НАД СЕБЕ СИ


Recommended Posts

РАБОТА НАД СЕБЕ СИ

Човек е пратен на Земята да свърши три важни работи: една работа за Бога, една работа за себе си и една работа за ближния си. За тия три работи носи отговорност. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 27.02.1991 г.).

Каква е общата идея, за която трябва да работят всички хора? - Да създадат по-красиви и по-здрави тела от тия, които имат днес. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 267).

Съвременните мъже и жени трябва да си изработят отличен ум, отлично сърце и отлично тяло. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 268).

Човек трябва да работи съзнателно, да организира своя свят, да организира силите на Своето тяло. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 320).

Задачата на човека е да работи върху себе си, да се самовъзпитава. Както възпитава другите, така трябва и себе си да възпитава. (СВЕТОТО МЯСТО - 47).

Много има да работи човек върху себе си, докато се справи със старите си навици. Колкото работа да ви предстои, не се обезсърчавайте. Започнете още отсега. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре за вас. (СВЕТОТО МЯСТО - 45).

Чрез самовъзпитание човек може да измени стария живот, да влезе в областта на новия, дето нещата стават правилно. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 12).

Като ученици, вие трябва да правите упражнения, да прилагате правилата за хранене, за дишане, за пиене на вода, за спане. Като прилагате тия правила, вие съзнателно си въздействате и се самовъзпитавате. (СВЕТОТО МЯСТО - 45).

Който има знания, той работи, упражнява се, прилага и постепенно се усъвършенства. Не е лесно човек да се усъвършенства, но не е невъзможно. Чрез усилена и съзнателна работа върху себе си, той може да възпита своите слабости и да усили доброто, което е вложено в него. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 11).

Работата е един от важните методи при самовъзпитанието... Ако не работите доброволно, насила ще ви заставят, но ще имате други резултати. Истинската работа подразбира работа с любов и без насилие... Приложете любовта като метод за самовъзпитанието, за да развиете и най-малките дарби, вложени във вас. Любовта изключва всякакво обезсърчаване. Колкото и пъти да паднете, пак ще станете. Дали ще изгубите имането си или здравето си, пак ще го придобиете. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 14).

Като работите върху волята си, ще се справите първо с физическия човек, с тялото си; после - с чувствата си и на трето място - с мислите си. (ДВАТА ПЪТЯ - 40).

„Познай себе си!” Това значи: Познай доброто и злото в себе си. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 109).

Всеки човек трябва да работи върху себе си, да създаде образа на истинския човек. (ОПОРНИ ТОЧКИ НАЖИВОТА - 154).

Хората не работят върху себе си, но се занимават с погрешките си. Вместо да вървят напред, те сами се спъват. Благодарете на това, което е вложено във вас, и работете върху него. Вие пренебрегвате своите дарби и се занимавате с работи, които не ви ползват. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 74).

Всеки човек има какво да работи: да изглажда своя характер, да чисти лошото от своя ум, от своето сърце. Да изглаждаш известни свои недъзи, да придобиваш някои добри качества, това е работа! Ти искаш да станеш мъдър, смел, разсъдлив - това е благородна работа, ще работиш. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. - 6 беседа - 92).

Работете върху себе си. Един трябва да се справи със страха, друг - с тщеславието си, трети - с гордостта, с алчността, с гнева, със суетността и др. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 316).

Едно се иска от съвременния човек: съзнателна работа. По този начин той ще открие в себе си онези дарби, които Природата е вложила в него. Тази работа наричаме вътрешна, духовна. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 211).

От вас се иска работа, да развиете своите дарби. Това може да постигнете само когато сте в хармония с разумната Природа. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 219).

Работете съзнателно върху себе си, да развиете своите дарби и способности, да ги закрепостите. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 286).

Всеки трябва да работи, да се развива и усъвършенства. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - 22).

Да работи човек съзнателно върху себе си, това значи да се стреми към красивите неща. Красивото се крие в Божественото начало. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 103).

Мнозина не успяват, защото отлагат реализирането на Божествените мисли и чувства. Вие сте даровити хора, но отлагали сте, не сте работили за развитието на своите дарби. Какво сте направили за развитието на вашия ум, на вашето сърце и на вашата душа? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 195).

Всички трябва да работите над себе си. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - 177).

Каквото изкуство имате, трябва да го развиете, всичко да употребите за работа. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЬТВАНИЯ - 1922 г. - 79).

Великите и гениалните хора са станали такива, защото ден и нощ са работили върху своя ум и своето сърце, разработили са ги. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 287).

Ако някому не се иска да услужва, а иска другите да му услужват, тъкмо той трябва да работи, да слугува на другите, и да си каже: „Днес ще слугувам. Защо? Защото не ми се иска да работя.” (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ – 1922 г. - 230).

Знаете ли колко работа предстои на човека, докато облагороди езика си и подобри Състоянието на своето гърло? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 191).

На всички предстои едно от лесните неща - да работите за Любовта. Колко ви струва, като минавате край някого, да се усмихнете? Колко енергия ще изразходвате? Или, какво ви коства, като минете край приятеля си, да го поздравите и да му кажете една хубава дума? Не да се усмихваш принудено, но от сърце. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – ІІ том - 178).

Работете съзнателно върху себе си, да придобиете повече живот, повече светлина и повече любов. Живот, светлина и любов са целесъобразни неща, при които човек расте, цъфти и зрее. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 120).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...