Jump to content

РАБОТЛИВ ЧОВЕК


Recommended Posts

РАБОТЛИВ ЧОВЕК

Работата повдига човека, а не го унижава. Не работата, а роптанието унижава човека. Колкото по-съзнателно работи човек, толкова по-лесно урежда работите си. (КРАДЕЦЬТ И ПАСТИРЪТ - 158).

Едновременно във всички хора трябва да има желание за работа! (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 120).

И на 120 години да е човек, пак трябва да има желание за работа и учение.

Знаете ли, че човек остарява от леност, а се подмладява от работа? Като не работиш имаш едно вътрешно безпокойство. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 28).

Човек, който не се срамува от работа, е на прав път.

Какво трябва да правим? - Да станете грозни. - Какво означава това? - Да отидете на работа. В дадения случай грозотата разрешава важния въпрос в живота - въпросът за хляба... Иде от вън одърпан, прашен, грозен на вид, ходил някъде на работа, но той носи Пълна торба на гърба си... Този грозен човек разрешава всички противоречия, от които се ражда свободата... Значи, красивият трябва да работи, да стане грозен, ако иска торбата му винаги да е Пълна. И грозният трябва да работи, ако иска торбата му да не се изпразва. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 119).

Когато човек работи на физическия свят, той погрозня. Изобщо физическата работа не дава спокойствие на човека. Напротив, тя му създава известно безпокойство. Питам: какво придобива онази шивачка, която цял ден шие, изкарва с иглата си бод след бод и се разправя с разни хора? Или, какво придобива онзи писар, който по няколко години наред пише по осем часа на ден? Какво ще придобие онзи хлебар, който меси хляба с ръцете си или с някаква парна машина? (ЗАКОН НА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 120).

За предпочитане е да имате черно и огрубяло лице, За не дава спокойствие на ръцете ви да имат пришки, да сте свършили някаква работа, отколкото да запазите на лицето и на ръцете си, и да не сте свършили никаква работа. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 120).

Природата наказва всеки, който не иска да работи. По какъв начин? - Като атрофира постепенно организма и го довежда до положение на паразит. (ДОБРИ НАВИЦИ - 24).

Когато слизат от невидимия свят възвишените същества носят Божествените блага на хората, на всички живи същества, за да работят с тях. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 114).

Всеки учен, които работи на Земята, непрекъснато се коригира, защото едновременно с него работи и друг учен от небето. Тъй, щото, с всеки математик от Земята работи и друг от духовния свят. А с този който работи на Земята, едновременно работи и още един пак на Земята. Значи, всеки въпрос се решава едновременно от трима души: единият работи с рационалните числа, другият - с ирационалните, а третият поправя погрешките на първия и на втория. (НИ МЬЖ, НИ ЖЕНА - 13).

Духът на човека представя кормилото на неговата ма шина. Щом сте влезли в тази машина ще държите кормилото й здраво, ще пазите равновесие, за да свършите започнатата работа. От умението на човека да държи кормилото в равновесие зависи управлението на неговата машина и правилното решаване на задачите. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 229).

Външната страна на мъдрия човек е работата. Само мъдрият човек работи. Ако е художник взима четката - ако е поет, взима перото - пише В каквото и да е направление, той е деятелен - работи. Трудът не е качество на мъдрите хора, - а на обикновените. Само мъдрият човек работи и на лицето му се изразява удоволствие... - Какво трябва да направя, за да стана мъдър? - Няма да се трудиш, а ще работиш. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС – ІII г. - 6 беседа - 91).

Кой Живее в рая? - Работният, трудещият се, способният човек. - Кой живее в ада? - Мързеливият. Ако мързеливият започне да работи, той Влиза в рая; ако работният престане да работи, той слиза в ада. Работният всякога се радва, а мързеливият страда и скърби. Следователно, когато се радва, човек работи; когато скърби, той е станал мързелив. (ЖИВА РЕЧ - 119).

Адът е място за усилена работа. Там не се позволява никакво излежаване, никакъв мързел. И в рая се работи, но с приятност и разположение. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 8).

Навсякъде са нужни хора с инициатива, да са готови за работа. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 170).

Ако му кажеш Колко го обичащ той ще уповава на теб и няма да работи. (ДРЕХА НА ЖИВОТА - 37).

Някой се заеме с много работи, но като не може сам да ги свърши, прибягва до помощта на външни хора. Този човек лази. Който не търси чужда помощ той хвърчи, защото уповава на Бога, и като хвърчи, той намира нужните сокове навсякъде. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 117).

Светът се нуждае от истински работници, които да работят безкористно и с любов. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 231).

Как трябва да се работи? - С пари или без пари? - Ние не проповядваме работа без пари - за всичко ще плащаш. Ако те обича някой, ще платиш за любовта му, ако ти предава някакво изкуство, пак ще платиш. Ще платиш със звонковите монети на Любовта, на Мъдростта и на Истината.

Истински работник е този, който, Освен, че оре и копае, работи и за цялото човечество. (ПРАВЕДНИЯТ - 105).

Когато някой от вас започне една работа, съдействайте му материално и морално. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 239).

Какво трябва да прави човек, за да придобие приятели? - Той трябва да плаща. Плащането седи в работата. Като работи, човек плаща. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 200).

Работата хвали човека, а не това, какво той мисли за себе си. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 228).

Човек трябва да прави всичко с любов и с разположение. Ако мисли, работи, яд е и учи всичко трябва да му е приятно. (БОЖЕСТВЕНИ ЧОВЕШКИ - 311).

Приложете волята си и неуморно работете. Божествената нива е голяма, има работа за всички... Който не е работил, няма никакъв дял от Божествената нива. Той не може да се ползва от благата на Царството Божие. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 120).

Доволният и работлив човек сам по себе си се излъсква и започва да свети. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 77).

Който е работил съзнателно върху себе си, в бъдеще ще го изпратят на Земята с ми сия, да спасява човечеството. (ПРОСВЕТЕНО СЬЗНАНИЕ - 25).

ЗАДАЧА. В продължение на една седмица ще направите следния опит: Всеки ще работи сам да изкара прехраната си. Ще си представите, че сте изпаднали в чужд град, между непознати хора без пет пари в джоба си и трябва да работите, за да не гладувате. В това време ще уповавате само на Бога и на себе си. Ще приложите вярата си и ще тръгнете да търсите работа. Ако сте чиновник, каквато заплата ви се пада за една седмица, ще я раздадете на бедни, а вие ще останете без пари. В къщи, между домашните си ще минете за чужденец, няма да се ползвате от това, което другите ядат. Вие имате право да ядете само от това, което спечелите през деня, но без да постите. Ще работите по два-три часа на ден, вън от задължителната ви работа, като чиновник или учител, но ще изкарвате прехраната. Ще отидете при някой свои приятел или познат и ще го - помолите да ви даде работа, да му услужите: или вода да донесете или дърва да нацепите, или градината да полеете. Ако сте домакиня, ще кажете на приятелката си, че сте решили днес да я отмените в домашната работа: ще оперете дрехите, ще наготвите и т. н. За извършената работа ще получите поне един обяд. Може да отиде при непознати, чужди хора там да поработите няколко часа. (ТРИТЕ ЖИВОТА – 240).

У американците има една добра черта - там всички студенти сами се поддържат. Бедните студенти прислужват на своите богати другари по време на обяд, а после те се нахранват. След това измиват паниците (съдовете) и си отиват. Като се срещнат бедните и богатите студенти вън, те се разговарят заедно, разхождат се, равни са помежду си, няма никаква разлика между тях... Бедните студенти работят и други работи - изобщо, те изкарват прехраната си с труд. Те считат за унижение да ги храни някой, без да са работили. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС – IV г. -22 беседа - 99).

Да изкарваш прехраната си с труд, това е благородно. Трудът заяква, усилва човешкия организъм. (ДОБРИ НАВИЦИ - 24).

Природата възнаграждава всеки, който се труди и работи. (ДОБРИ НАВИЦИ - 25).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...