Jump to content

4. Бялото Братство и България


Recommended Posts

4. Бялото Братство и България

"И пишеше на земята". 19 беседа държана от Учителя на 22 февр. 1925 г. [неделя], гр. София. Русе, 1925, с. 9-12

Правдата е качество на Духа . Правдата е нещо вътрешно. Тя е един вътрешен процес в човека. Да бъдеш справедлив, значи да знаеш, как да постъпиш при всяка твоя мисъл, при всяко твое чувство и при всяко твое действие. Да бъдеш справедлив, значи да знаеш как да постъпиш като мислещо същество, като разумен културен човек. Ами че ти един ден ще дойдеш в съприкосновение с други културни същества. Няма да бъдеш както сега.

Някои казват, че Бялото Братство е в България . Голяма чест е направило то на България, ако мислите, че то е тук. Всемирното Бяло Братство не може да избере един такъв малък народ за свое седалище . То не е избрало нито Англия, нито Франция, нито Германия, нито Русия, другаде си има свое седалище. Единственото нещо , което сега съществува в света , то е Всемирното Бяло Братство.

Всички други хора: писатели, свещеници, проповедници, философи, всички те са служители на Бялото Братство. И културата , правдивостта в света се подтикват все от тяхната мощна сила, от техния мощен дух . Когато Христос дойде на земята, тия велики Бели Братя изпратиха от небето един полк ангели, служители техни, да пеят. След тях дойдоха тия трима мъдреци, адепти от изток, да се поклонят на Христа. И те бяха техни служители. И някои казват: Бялото Братство в България не вирее. Българите трябва да знаят , че свободата им е дадена от Бялото Братство . И ако съгрешат , Белите Братя ще се разправят с тях . Няма народ, с който те да не могат да се разправят. Нека запомнят това нещо всички! Това трябва да се отпечати в умовете ви. Бялото Братство не е нещо видимо , то не е секта , не е църква , то е нещо живо , извън тези покварени условия , в които живеят хората. Тъй, както живеят хората сега, това, което имаме , това не е братство.

В една от миналите си беседи аз определих: брат е онзи, който от излизането си от Бога да връщането си при Бога, през всичките съществувания ти е бил брат. Брат ти е този, който през всичките условия на живота си е бил готов да се жертвува за тебе. Брат е този, който те е обичал, както себе си. И всичко това го прави не по насилие, но с великото съзнание на онзи Божествен Дух, който живее в душата му. И ако всинца имате такъв идеал, вие само тогава ще бъдете ученици и служители на това велико Всемирно Братство.

Сега, някои казват: Ние можем да ви изпъдим от България! Ако е въпрос за изпъждане, питам: кого ще изпъдите? Тази земя не е българска, тя е на Господа. Земята на англичаните не е английска, тя е на Господа; под наем, под аренда е дадена тя.

* Забележка на съставителя: Олтарът е при изворите на Маричините езера.

И тъй, навел се е сега Христос и пише на земята. Пише Той за всички, пише за тия престъпления, които сега се вършат в света, пише Той по какъв начин може да се оправи човечеството. И всички вие искате да знаете, по какъв начин може да се оправи човечеството.

Само по един начин може. Всички тия братя, които работят, те са от седем йерархии, от седем категории. Едни от тях принадлежат на Любовта, наричат се „Братя на Любовта". Други от тях принадлежат на Мъдростта, наричат се „Братя на Мъдростта". Те поддържат науката и изкуството, носят знание на човечеството. Трети от тях се наричат „Братя на Истината". Те внасят свобода в човешките умове и сърца, внасят свобода в техните мисли и чувства. Те внасят онази свобода, която прави човешкия дух, човешката душа, човешкия ум и човешкото сърце напълно свободни - свободни в пълната смисъл на думата. Други се наричат „Братя на Справедливостта", които носят Правда на човечеството и които се разправят с онези невидими блага, от които съвременните хора имат нужда. Други братя се наричат „Братя на Добродетелта". Други се наричат „Братя на Красотата". И най-после идват последните, които се казват Иеховисти.

Това не са същинските имена на тия Братя. Аз не мога да ги произнеса, защото те са свещени. Всички тия Братя не са така обикновени, не мислете. Всеки един от тях може да дигне земята на ръката си и да я хвърли в пространството като една топка . Такова знание имат те! Те могат да дигнат земята с ръката си, защото зад тях седи нещо още по-мощно , на което те са служители . И когато някои мислят, че могат да се разправят с тия Братя, това показва, че те не разбират онзи дълбок смисъл, който се съдържа в понятие „Бял Брат". Когато един от тези Братя се явил на Мойсей в огнения пламък, казал му: „Изуй обущата си, защото мястото, на което седиш, е свято."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...