Jump to content

1. Новата култура и българите


Recommended Posts

1. Новата култура и българите

"Козмичната обич". Беседа държана от Учителя на 24 авг. 1919 г., гр. Търново по случай срещата на учениците от Бялото Братство. - В: Дънов, П. Козмичната обич. София,1947, с. 103-105, 108.

Културата се обуславя от козмичната обич, която ни се изпраща отгоре. Не мислете, че Слънцето и

другите планети не взимат участие в нашия живот. Слънцето най-много се интересува за нас и всяка година изпраща милиарди кредит на България. Ако отидете на Слънцето, ще видите, че тамошните жители имат много милиарди енергия за културата на България, за обич, за религиозни вярвания и за повдигане в пътя на истината. А сега, насочим телескопа и казваме: Слънцето е огън. Аз оспорвам това, защото огънят е слаба енергия. На Слънцето има енергия, но не е огън. То е нещо по-силно, което няма думи да се изрази. Слънцето не е горящо тяло , а тяло на грамадна енергия . Няма да се спирам на вътрешната страна на тази енергия, да обяснявам как се е развила тя и т.н. Па и дали ще повярвате, ако ви кажа нещо за Слънцето, което е на такова голямо разстояние от нас? Вие не вярвате в мене, доколко съм искрен. Питате се дали нямам задни цели, а ще повярвате за Слънцето! Че Слънцето е добре разположено към нас, това се вижда от енергията, която изпраща на земята, от добрините, които повседневно ни приготвя, защото без тази енергия животът е немислим.Слънчевата енергия е жива , съзнателна . Ако започнем да мислим така за нея, ние ще можем да всмукнем в себе си тази енергия, и тя ще произведе в нас един съзнателен и правилен процес на растене.

И тъй, козмичната обич казва: Работи за своето сърце и всаждай в него добри желания, защото всяко добро желание дава хубав плод. Всаждай в ума си добри мисли, защото всяка добра мисъл е едно плодно дърво. Всаждай добри действия със своята воля, защото всяко добро действие е плодно дърво.

Козмичната обич казва още: Не се съмнявай в себе си, защото всяко съмнение е проказа.

Козмичната обич довършва: Бъди смел и решителен в живота и в борбите, които ти се явяват и не считай борбата като нещастие, а като процес на труд, да разбереш вътрешния смисъл на живота, да намериш ония закони, по които тялото е съградено, законите, на които се подчиняват стомахът, дробовете, мозъкът и т.н., за да може да ги организираш правилно.

За да се прояви обичта в нас, трябва да имаме подходящи за това условия. Тези условия ние ги имаме в живота, те ни са дадени. Ако не ги използуваме, ние не ще можем да се избавим от лоши последици. Страданията показват, че ние сме изгубили енергията на своя живот. Ще страдаме дотогава, докогато се възстанови изгубеното равновесие.

Бих желал всички да ви поздравя с тази нова култура като нейни членове, да и служите с радост - да бъдете носители и работници на козмичната обич. Само така един народ ще може добре да завърши своята мисия; само така България ще може да се повдигне като народ и държава . Бъдете уверени, че ако възприемете козмичната обич, всичко ще се разреши във ваша полза. С България няма да стане нищо лошо, промените ще станат без катастрофи и катаклизми. Новото ще дойде, ще има преливане на енергия от нечистото гърне в друго чисто и ние като хора на новата култура, ще заживеем без омраза, без злоба. Обичта и любовта нека бъдат двете пътеводни звезди, които да направляват нашия живот на земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...