Jump to content

4. Божественият Дух и Новата епоха


Recommended Posts

4. Божественият Дух и Новата епоха

"Дерзайте, аз съм!". 15 беседа от Учителя, държана на 13 май 1923 г., София. - В: Дънов, П. Петимата братя. София, 1949, с. 49-50

Знаеш ли какво значи да ти проговори Духът? Когато великият Божи Дух проговори на човека , в неговия ум се явява светлина , а в сърцето - широта и той обиква всички хора, всички цветя, дървета, листа, клони, мушици. За него всичко е красиво. Когато в човека заговорят духовете, той става ексцентричен и разсеян.

Божественият Дух гледа еднакво на всички . Тогава човек разбира другояче живота: не вижда погрешките на хората, защото знае, че те могат да се изправят в един момент. Когато великият художник почне да рисува своята картина, хубавото, красивото могат ли по магически начин да изпъкнат навън? - Не, първият ден той само нахвърля боите с четката си. И да не харесат картината му, той само се усмихва. Вторият ден гледаш картината, пак същото положение. Той ще ти каже: Не бързай да се произнасяш; щом свърша картината, тогава ще си кажеш думата. И вие се произнасяте бърже за живота, обаче той не е завършен още. Милиони години са нужни , за да се завърши сегашният живот , да му се даде израз . След това може да се говори за вечния живот , физическият живот е отчасти завършен, но сега настава нова епоха, нови условия, при които животът ще се развива правилно.

Всички противоречия и страдания са материали за бъдещия живот. Какво ще кажат канарите, когато вие, с вашите експлозиви ги разрушавате? Но вие ще им кажете, че ги използвате за градивен материал. Какво ще кажат дърветата в горите, като ги сечете всеки ден? Вие употребявате и тях като градивен материал. Като използвате труда на животните, те ще кажат: Какво искат тия хора от нас? Ще им кажете, че и те трябва да вземат участие във вашата култура Както ви е използвате низшите същества , така и вас използват висшите същества . Те ви впрягат на работа , а вие мислите , че сте свободни . Аз виждам какви тежки хомоти носите. Че си професор, съдия, учител - всички сте впрегнати на работа. Кажете ми: Кой от вас е свободен? Какво става с човека, като остарее? - Краката и ръцете му почват да треперят. Това не е ли впрягане, не е ли ограничение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...