Jump to content

1. МОЙСЕЕВИЯТ ЗАКОН Е ПЪРВОТО ПОЛУКЪЛБО НА ЗЕМЯТА, А ХРИСТОВИЯТ ЗАКОН Е ВТОРОТО ПОЛУКЪЛБО


Recommended Posts

1. МОЙСЕЕВИЯТ ЗАКОН Е ПЪРВОТО ПОЛУКЪЛБО НА ЗЕМЯТА, А ХРИСТОВИЯТ ЗАКОН Е ВТОРОТО ПОЛУКЪЛБО

"Словесното мляко"Беседа на Учителя ,държана на 12 юли 1915 г., София . - В: Духът и плътта . Беседи [1914-191 7 г.]. Пловдив . 1933 . с . 4-5 . (Сила и живот , Сер. 2) .

„Как може да се живее в Стария Завет, а да се прилага Петровото учение? Приятели сте на Мойсея, а искате едновременно да бъдете приятели и на Христа. Който е приятел на Мойсея, не е такъв на Христа.

Мойсей казва: „Не пожелай", но по-нататък не казва какво трябва да се прави. Той казва на едно място: „Да възлюбиш Господа", ама как ще Го възлюбя, когато не съм Го видял ? На друго място казва: „Да обичаш своя народ", а за другите народи друго говори.

Говоря за Моисеевия закон в широк смисъл. Разбира се, когато Мойсей е полагал своя закон, условията са били други. Неговият закон е бил подготвяне на човечеството за Христовото учение. Моисеевият закон е първото полукълбо на земята, Христовото учение - другото; може да живеете в него, когато се осветлява от слънцето, но, когато то е извън слънчевите лъчи, не може да живеете. И в съвременния обществен живот нашите пожелания произлизат от приложението на този Моисеев закон. Хората искат да са богати, да са учени, но понеже, като възприемат този закон, нямат възможност всички да са богати и учени, ето стълкновението. На физическото поле няма условия, всички хора да бъдат богати и учени; но добри - всички могат да бъдат. Пожелайте добродетелта, която не принадлежи на физическия свят."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...