Jump to content

4. ХРИСТОС И МОЙСЕЙ - СЛУЖИТЕЛИ БОЖИЙ


Recommended Posts

4. ХРИСТОС И МОЙСЕЙ - СЛУЖИТЕЛИ БОЖИЙ

Законът на Мойсей управлява многообразието на формите на живота на земята .

Законът на Христос е за това да приведе в единство животът на тези форми

"ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ". Беседа от Учителя ,държана на 4 май 1919 г.,София - В: Солта . Беседи държани от Дънов . 2. изд. София , Гужгулов и Котев . 1920. с. 65-6 6 (Сила и живот , Сер. Ill)

„Всички грехове си имат своята материална подкладка. Като изгладим всички лоши форми и грехът ще изчезне. Следователно, лошите форми създават злото, затова се препоръчва на хората да си създават красиви форми.

Съберат се двама учени и предлагат разни теории за слънцето, какво е неговото състояние и т.н. Други учени започват да спорят, кое мнение е по-верно и се разделят, като последователи на единия или другия. Днес всички учени спорят върху това, кой от авторитетите на науката има повече последователи. Двама свещеници се свадят, кой от тях да има повече последователи енорияши и т.н.

Христос и Мойсей не се съгласяват, не се споразумяват в света. Христос и Мохамед нямат съгласие помежду си на земята.В света няма такъв Мойсей, няма такъв Мохамед, няма такъв Христос. Онзи Христос, Мойсей или Мохамед, които са причина за деление на хората, не са служители Божии.

Когато човек е изпратен да донесе някоя велика божествена идея, той няма право да поробва хората и да търси своето благо. И Христос казва: „Аз, духът, нося тази светлина на тия хора, които вярват, т.е., които имат чистотата."

Сега, за пример, вие вярвате ли в това, което аз ви казвам? - Ще кажете, че не сте го още проверили. Ами в Христа вярвате ли? - Вече 2000 години как хората проверяват Христа. Колкото вярвате в мене, толкова вярвате и в Христа. Евреите вярват ли в Мойсея? Аз досега не съм срещал в света човек, който вярва напълно в своя учител. Тези хора, които казват, че вярват в Христа или в кого и да е другиго, не говорят самата истина. Да вярвам в Христа, не значи да се изправя в църквата и да стоя благоговейно, но да бъда в такова разположение, в такова състояние, каквото е имал Христос в душата си. Не ви говоря за религията, сити сме вече на религии . Ние трябва да живеем в Божествената любов , в Божествената обич, в Божествения дух. Сегашните религии нека останат за буржоата, за хората на миналото, а божественият живот е потребен за хората на бъдещето. Някои мислят, че ние искаме да турим хората в ново заблуждение. Далеч е от мене такава мисъл.

В мене има Любов , която е движение отгоре надолу, разбирам какво е обич , т.е. движение на човешката душа отдолу нагоре , разбирам какво е Божествения дух ,т.е. сила, която държи всичко в хармония .

Докато вие имате сегашните религиозни схващания, никога не ще може да се споразумеем с вас. Може ли да кажете, като Христа: „Аз дойдох виделина на света?" Може ли да бъдете виделина на себе си и на своите близки? Това се изисква от всички ви, защото всички можете да станете в този смисъл спасители на света. Докато очакваме спасението на света от един човек, той никога няма да се изправи и уреди, а трябва всички да се загрижим за неговото изправяне и уреждане, а това ще постигнем, като поддържаме божествения ред на нещата и се стремим да не го нарушаваме.

Когато някой ме пита, дали вярвам в Христа, аз намирам, че това е най-баналния въпрос, защото това е равносилно, да ме пита някой дали вярвам в светлината, в любовта.Аз ходя в светлината, каква нужда има да вярвам в нея? Аз всеки ден приказвам с Бога, как да не вярвам в Него? Щом ми задават такива въпроси, то значи, че искат да ме снемат от положението ми, да ме направят един демон, антихрист, буржоа.

Аз не искам да бъда нито буржоа, нито пролетарий, тъй както сега разбират хората.

Аз не ви говоря за историческия Христос, но за Този живият Христос, който е у вас и между вас. Избийте тоя клин от ума си, да мислите, че Христос е вън от вас. Този Христос е Духът и когато Го разберете, ще Го видите във всеки човек. Докато търсите Христа само в един човек, никога няма да Го намерите."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...