Jump to content

Recommended Posts

1916 година

Пророците са ходили в гората, за да си разтоварят там товара, там да търсят успокоение.

* * *

Всички нервни болести могат да се лекуват с музика. Лекарствата притьпяват само нервната система, но не лекуват.

* * *

Всички добри желания се садят сутрин, вечер нищо не се сади, но вечер семенцата растат.

* * *

Който греши, остарява, който върши добро, той се подмладява.

* * *

Човек се нуждае от здрава, доброкачествена храна, която съдържа всички съществени елементи, а не да се храни със сладкиши, пасти, бонбони. Естествената храна дава необходимите условия за развитие на ума, сърцето, душата и духа. Елементите, които човек употребява, са едни и същи, но методите за тяхното възприемане са различни. Всяка храна е полезна за човека, стига да знае как да я приеме. Не ви казвам каква храна да ядете и каква да не ядете, но ви съветвам да ядете с любов и разположение. Важното е да употребявате храна, която дава сила. Съществената храна дава сила и бодрост.

* * *

Трябва ли трескавият да мисли, че като няма апетит, това е естествено състояние? Преди заболяването е ял с апетит. Между сегашното състояние на нервната система и по-раншното има разлика, но това състояние е временно. Треската се лекува с една билка, наречена Христовото око. Лекува се също, като си казваш: „Ти си здрав, можеш да мислиш, да чувстваш и да действаш".

1916-1919 година

От книгите: Да възлюбиш Господа.

Втора серия. Трета серия.

Дали може. Великите условия

Онзи, който люби Бога, се отличава с голяма съсредоточеност, с дълбок вътрешен мир. Привидно той се отдалечава от хората, минава за ексцентричен, но всъщност не е така. Любовта към Бога е венозното течение, при което нечистата кръв отива в сърцето и дробовете да се пречисти, да стане артериална. Венозното и артериалното течение на кръвта съществуват не само в тялото, но и в чувствата, и в мислите на човека. Омразата и завистта са венозната кръв, любовта и радостта са артериалната кръв; светлите и чисти мисли са артериалната кръв, а тъмните и нечисти -венозната. Когато люби Бога, човек превръща течението на отрицателните сили в себе си в положителни, а нечистата кръв в чиста. Като възлюбиш Бога, ти влизаш в Неговите дробове, в Неговото сърце да се пречистиш. Така пречистен излизаш навън да разнесеш кръвта по най-отдалечените клетки на тялото - своите ближни, да ги нахраниш. Като се умориш, ще почувстваш нужда отново да се върнеш към онзи център на живота, който пречиства и внася енергия, обновява.

* * *

Болният да се обърне към Бога: „Господи, на Тебе се уповавам, на Тебе възлагам товара си". Колкото е по-голяма вярата, толкова по-скоро идва помощта. Бог лекува и вътрешните, и външните рани, и слепотата, и глухотата на хората.

* * *

Лошите мисли и желания са нечистотии, които внасят поквара в човешкия живот и разрушават характера. Така човек става страхлив, започва да се бои от всичко.

* * *

Ако имаш любов, целуни болния да оздравее, няма защо да целуваш здравите. Целуни болните, слабите, недъгавите.

* * *

Козето мляко е по-безопасно за децата и по-здравословно. Сърдечноболните и белодробно болните да пият козе мляко.

* * *

Човек има физическо тяло, тяло на желанията и умствено тяло. Ако искаш да станеш ангел, трябва да се откажеш от тялото на желанията.

Лявата страна на човека е женска, а дясната - мъжка. Лявата страна е по-нежна. Светлината, която излиза от дясното око, е по-груба, отколкото тази, която излиза от лявото. Долната устна е женска, а горната - мъжка. Дългият нос е мъжки, късият - женски. Ако има нещо грубо в женската или мъжката половина на човешкото тяло, то е резултат на миналите култури.

* * *

Един ден ще знаете как да станете млад или стар, мъж или жена, ще преобразявате природата си както искате.

* * *

Ако си неразположен и гневен, не посещавай приятеля си. Посещавай приятеля си, когато Бог е в тебе.

* * *

На всяка гола глава могат да изникнат косми. Окапване-то на косите говори, че човек поумнява, отива към пролетта на живота. Като окапят старите листа, напролет нови ще израснат.

* * *

Не носете и не купувайте дрехи от битпазар. Не носете дрехи от болни или от умрели хора.

Енергията съществува преди и след смъртта на съществата. Да се говори за живот след смъртта, това значи да се говори за продължаване на Божията дейност като вечна и непреривна.

* * *

Свещеното Писание не е живо слово, но съдържанието му внася в човека жизнена енергия. Превърни тази енергия в живот и болният ще се излекува. Постави ръката си върху главата на болния с любов и разположение и той ще се подобри. Твоята любов и добро желание към болния ще се превърне в мощна жизнена сила.

* * *

Чувствителният човек усеща лошите мисли и чувства в един дом или на някой човек и се пази.

* * *

Когато лукът се реже на ситно и пържи, губи своята магнетическа сила. Ако сварите лука, без да го режете, той не люти и е по-полезен. Най-добре е да се яде суров или печен.

Изложете гърба си на слънцето, за да се ползвате от неговите лъчи. Велика идея е вложена в него и може да вземаш от него колкото искаш.

* * *

Чудни са някои лекари, които гипсират счупена кост. Ако се окаже, че счупеният крак не е добре наместен, отново го чупят и гипсират. Хубаво е добре и внимателно да се намести костта, да се превърже с лека превръзка, да не се

движи кракът, а природата да си довърши работата както трябва.

* * *

Лекарите сега доказват научно, че месната храна е по-добра от растителната. Поставете двама здрави юначаги на опит - единият да се храни с месо, а другият - със зеленчуци и плодове, и вижте какъв ще бъде резултатът.

* * *

Кога човек става нервен? Когато носи голям товар, по-голям, отколкото са възможностите му. Той носи товар, защото иска да стане величие, божество, да му се кланят всички.

* * *

Всяка храна, която внася нечистотии в сърцето, в ума, в тялото нищо не допринася за развитието на човека. Стомахът е по-умен от някои видни учени. Материята, от която е направен мозъкът, е най-организирана, най-одухотворена, най-чиста. Когато човек заболее от сериозна, тежка болест, той губи от своето тегло голяма част, само мозъкът нищо не губи, защото материята е най-устойчива. Стомахът, сърцето, дробовете също са много добре организирани, но за в бъдеще ще им предстои още работа.

* * *

Когато пръстите на ръцете и краката страдат, целият организъм страда. Здравите клетки започват да изпращат храна и енергия към болните и така ги подкрепят. Клетките са малки душички, които след време ще се развият и ще станат индивидуални души, разумни като нас.

Ние сме роби на нашия вътрешен страх и трябва да се освободим от него.

* * *

Великата, духовна, топла вълна, която идва сега в света, руши ледовете и ги превръща във вода. След хиляда години не само хората ще се изменят, но и вълците ще престанат да ядат овце. Те ще се отвращават от месото и ще употребяват растителна храна.

* * *

Според мене житното зърно е дошло на земята преди 250 милиона години. Преди толкова години житното зърно е било внесено в умствения свят. То е расло първо в човешкия ум, постепенно е слизало от умствения свят, докато е дошло на земята. А ние днес не знаем истинската му стойност. Само след големи изпитания човекът ще разбере стиха от Евангелието, където Христос казва: „Аз съм живият хляб, слязъл от небето. Който ме яде, той има живот в себе си".

* * *

Българинът страда от преяждане. Ако яде по-малко, всичко ще се оправи. Двадесет хапки са достатъчни

* * *

Едно време сърцето и умът са били на едно място, заедно.

Сърцето е било на лявата страна, умът - на дясната, днес те са разделени. В новата епоха ще стане точно обратното

- сърцето ще бъде надясно, а умът - наляво. Христос ще тури в рая само праведните, на които сърцето е в средата.

Хората сами са наместили сърцето наляво, то се дължи на слизането на човека на земята. Понеже земята го е привлякла към себе си, заедно с това и сърцето е мръднало наляво. Когато човек започва да се качва нагоре, привличането надясно ще бъде още по-голямо, то ще надвие на привличането наляво и сърцето ще остане в средата. Сърцето в средата, а умът ви в душата. Не говоря за сърцето, което бие в гърдите, но за онова сърце, с което служите на Бога - то е в средата на вашата душа.

* * *

Както ароматът на цветята оказва слабо влияние или силно върху нас, така и нашите мисли и чувства оказват по-силно или по-слабо въздействие върху нашата душа. Правени са опити с различните цветове на цветята и са дошли до заключение, че те оказват различно въздействие върху растенето на човека.

* * *

Ако искате да усилите вярата си, трябва да използвате ясносините лъчи на светлината. Светлосините лъчи са в състояние да усилят вярата и да премахнат меланхолията в човека. Когато не мислите право, наблюдавайте изгряването на слънцето и залязването му, да възприемете жълтите лъчи.

* * *

Ако искате да подобрите кръвообращението си - яжте череши.

* * *

Карма съществува там, където е станало отклоняване от правия път на живота, на развитието.

В природата съществува закон, който има предвид правата на всички живи същества. Според този закон ти нямаш право да задържаш в себе си повече енергия от тази, която можеш да асимилираш. Задържиш ли повече, отколкото трябва, излишната енергия произвежда известно напрежение върху твоя организъм. Пуснете няколко капки вода да текат непрекъснато в продължение на 20 години върху един камък и ще видите какво ще направи тя.

* * *

Днес кармата се проявява чрез болести, страдания, нещастия. Болестите са признак на назряла карма. Много от нервните заболявания се дължат на покварената човешка мисъл и на покварената кръв. Покварата се дължи на кармичния закон, който действа неумолимо в света. Човек сам си е създал своята карма.

* * *

Който яде месо, ще се натъкне на такива страдания, които и през ум не са му минавали. Какво чувство изпитвате към приятелите си, които постоянно ви казват обидни думи? От ден на ден вие ставате по-хладен, по-чужд към тях, докато най-после се разделите. Каква пакост са ви направили те? Заклали са нещо у вас.

* * *

Кръвта и сърцето са тясно свързани. Когато човек обработва своите чувства и желания само в кръвта си, без участието на сърцето, те дават обратни резултати. Човек отслабва, става анемичен. Лекарят казва, че червените кръвни

телца са намалели, затова и сърцето отслабва. Аз допълвам: червената светлина не прониква в сърцето на този човек, той няма възможност да обработи и да използва вибрациите на тази червена светлина.

Помрачаването на ума понякога се дължи на възбуждането, което става в задната част на главата. Там се явява особено раздвижване на мозъка, което е резултат на една груба земна топлина. Свърже ли се човек с тази груба топлина, непременно ще заболее.- Мислите на този човек не са свързани, обърква явленията. Увеличили са се вибрациите, нисшите на неговото сърце.

* * *

По-хубава музика от храненето няма. Храната укротява всички живи същества. Сгответе едно хубаво ядене и го предложете на гладни хора, да видите как ще им се отрази.

* * *

Когато светлината и топлината се увеличават, онези организми, които не са добре организирани и развити, които имат в себе си много нечистотии и утайки, започват да боледуват. Такива нечистотии се отделят от земята във вид на изпарения и тровят кръвта.

* * *

Когато слънцето огрява черната, нечиста земя, тя постепенно се преработва и от нея излизат плодове със сладки, вкусни сокове.

* * *

Хората днес постоянно изпитват глад и жажда, защото те събират материал за съграждане на своето бъдещо тяло, което ще е безсмъртно. От грубата материя може да се извадят фини елементи за съграждане на светли мисли и благородни чувства.

* * *

Целта на Христовото учение е да придобием безсмъртие. Всеки човек, който вярва в Бога както трябва, може да бъде безсмъртен.

* * *

Голямото брожение в света се дължи на Христовия Дух, Който работи в дълбините на цялото човечество. Всичко нечисто, което се крие в земята, се изхвърля навън като цирей. Човечеството ще мине през такова изпитание, през такова изпотяване, каквото не може да предположи. Ще се изпоти, ще се преоблече и ще се освежи. Всички лъжливи учения, в които тънат човешките души, ще излязат от вътрешността към периферията във вид на пот и ще ги облекчат.

Материята на ума е по-деликатна, с по-високи трептения от тази на сърцето.

* * *

Ако шестото чувство у вас е развито, вие ще виждате нещата и на големи разстояния, както и зад непрозрачни прегради. Както с помощта на радиото чувате какво се говори от Америка например, така с помощта на шестото чувство ще виждате какво става в даден момент там.

* * *

Аз не препоръчвам лекарствата, които обелват кожата (мазането с газ).

Както преяждането разстройва стомаха, така лошите и нечисти мисли и чувства разстройват сърцето. Не допускайте нито да влизат, нито да излизат от вас отрицателни мисли и чувства. Никога никого не одумвайте. Някой ял развалена храна и тръгне от къща на къща да разправя каква била храната, докато най-после я повърне и се освободи. Ако не разправя за себе си, ще разправя за своите близки, че яли лоша храна. Не говорете нито • за себе си, нито за своите ближни лоши неща. Устата е създадена да приема чиста храна, а не да изхвърля нечиста навън. Две врати, има - от едната се приема храна, от другата се изхвърля. Този закон е общ и за физическата, и за духовната храна. От устата трябва да излиза най-хубавото. Не си служете с отрицателни и горчиви думи.

* * *

Човек е свързан с разумния свят, със същества от висока култура - светии, ангели, архангели, херувими, серафими и други, които държат сметка за всяка негова постъпка, дума, мисъл, чувство. Един ден той ще отговаря за всичко. Дохожда на земята човек, храни се, облича се, учи, изразходва грамадно количество енергия - светлина и топлина, различни елементи - кислород, водород, азот, фосфор, желязо, сребро, злато и т.н., всичко това струва милиарди. А колко енергия са изразходвали разумните същества, като са работили и работят върху човека, не знаем. Направете сметка колко струва човек, живял на земята сто години, за да разберете има ли право да злоупотребява с онова, което

му е дадено. Който злоупотребява с онова, което му е дадено, се лишава от благоприятните условия на живота - да се ражда и преражда.

* * *

Един ден и животните ще се изменят и повдигнат. Има хора, които по съзнание не стоят по-горе, по-високо от животните. Има животни, които по съзнание са като хората.

* * *

Достатъчно е да се помолим на Бога искрено за оздравяването на някой болен, за да чуе молитвата и да ни отговори.

* * *

Казвате, че някой полудял. Не е полудял, но трън е влязъл в ума или в сърцето му. Приближете се към него, турете ръката си на главата му и бързо изтеглете този трън навън.

* * *

Ще дойде ден, когато съзнанието на хората ще се пробуди и те ще влезнат от един живот в друг, и ще разберат, че няма смърт, че животът е вечен и непреривен.

* * *

Ако сте неразположени, вижте коя от трите заповеди сте нарушили: не убивай, не кради или не лъжесвидетелствай.

* * *

Някой се страхува от духовете, но те не са страшни, между тях има с висока култура и интелигентност. Една от причините за смъртта на хората се дължи на факта, че духовете ги привличат, те отиват при тях да изучават културата им. Къде е духовният свят? Да се задава такъв въпрос това е все

едно някое малко животно да пита къде живее човек. Където е животното, там е и човекът, но понеже разбиранията му са ограничени, по съзнание то се намира далеч от хората.

* * *

Днес хората се нуждаят от различни вещи - кухни, храни, осветление, отопление. В бъдеще, когато те ще придобият права, положителна мисъл, няма да се нуждаят от тези неща. Чрез мисълта си сами ще си създадат светлина, а чрез чувствата си - топлина;’ще имат собствена електрическа енергия, няма да очакват общината да им я достави. С мисълта си човек ще се движи от едно място на друго, няма да се нуждае от превозни средства.

Когато стомахът страда, и главата страда и обратно. Стомахът не бива да се претоварва, той има и друго предназначение, не само да приема храната и да я обработва.

* * *

Преди всичко човек трябва да се домогне до живия хляб, който се крие в Словото Божие. Щом намери този хляб, той ще разреши въпроса и за хляба от камъни. Словото Божие е висша духовна материя, от която могат да се извадят екстракти за поддържане на човешкия живот.

* * *

Синаповото семе има свойството да изтегля простудата от гърлото.

* * *

В стомаха има около десет милиона клетки работници, които цял ден работят за вас, затова не ги претоварвайте с много и неподходяща работа.

При лекуването вярата и волята трябва да вземат активно участие.

* * *

Болестите са необходими за сегашния човек - те изгарят физическата и духовната нечистота в човека. Лошите мисли и чувства покваря ват живота, както ръждата разяжда желязото.

* * *

Достатъчно е един магнетизатор да прекара ръката си по лявата част на тялото ви, за да смени състоянието ви в добро. Ако прекара ръката си по дясната ви страна, доброто състояние ще се смени с лошо.

* * *

Само разумният и просветен човек може да си служи с хипноза, защото знае силата на думите и кога да си послужи с тях, и тогава, каквото иска например майката от детето си, ще стане, синът ще стане такъв, какъвто го е пожелала.

* * *

Който престъпва Божията воля, се лишава от Неговото благословение. Както човек изхвърля нечистите вещества от организма си чрез изпотяване, така Бог ще изхвърли от своя организъм всички хора и народи на съвременната култура, които не изпълняват неговата воля, за да се регулира животът. Когато прекъсне връзката си с Бога, човек губи умствените и нравствените си сили и започва бързо да остарява.

Човек в гроба запазва съзнанието си, докато се освободи от тялото, но минава през ред мъчнотии, защото е свързан с хиляди здрави нишки - не е лесно да се освободи от тях. Тежко е положението на душата и духа, докато се освободят от връзките на тялото.

* * *

Болен си. Обърни се към Бога: „Господи, помогни ми в този час да се освободя от болестта си, за да Ти служа с радост, искам да посветя живота си в служене на любовта, в изпълнение на Твоята воля".

* * *

Нервните болести най-често се дължат на порочния живот на хората. Неврастеникът е изложен на голямо изтичане на нервна енергия от него, поради което обеднява откъм сили, изтощава се.

* * *

Ако човек не яде, това не показва, че е болен. Има хора, които издържат на глад, на мъчнотии, на изкушения и са поздрави от онези, които се хранят и избягват мъчнотиите.

* * *

Всички заразни болести се дължат на нечистотата. Както съществуват микроби във физическия свят, така съществуват микроби и в духовния, и в умствения свят; те са причина за големи сърдечни и умствени катастрофи. Микробите са живи същества и те искат да живеят.

* * *

Чистотата е естествено, праволинейно състояние на ма-

терията. За да премине от един свят в друг, енергията на чистотата трябва да се трансформира, а за това се изискват духовни методи и закони. Който знае тези методи, може да си служи с тях, той се ползва от енергиите на чистотата. За да се ползваме от енергиите на светлината и топлината на слънчевите лъчи, те минават през няколкократно пречупване и тогава чак ние ги възприемаме. Колкото по-чиста е средата, през която те минават, толкова по-правилно се пречупват и толкова по-добре се отразяват върху човека. Външно атмосферата изглежда чиста, но разгледана с увеличително стъкло в нея виждаме милиарди микроби, прашинки, нечистотии, които трябва да се премахнат чрез дъжд, чрез електричество, за да може човек да се ползва от благотворното влияние на слънчевите лъчи. Порочният живот произвежда особени нечистотии, които отиват в атмосферата, и с това препятстват на онзи живот, изразен в мисли и чувства, който слиза отгоре. Тези нечистотии произвеждат и различни физически и психически болести. Лошите мисли и чувства, които народите или обществата, или човеците си отправят един друг, са причина за сериозни и тежки физически, умствени и психически заболявания.

* * *

Щом се повдига умствено и духовно, човек става поздрав. За физическата нечистота той не е толкова отговорен, колкото и да са чисти, не може да бъде абсолютно чист. Например, като се храни, една част от храната се асимилира от организма и се превръща в хранителни сокове и кръв, а друга част не се асимилира и се изхвърля навън във вид на нечиста материя. Както песъчливите пластове служат за пречистване на мътната вода, също така през различните органи и системи човек се пречиства и освобождава от непотребните вещества, обаче за психическото пречистване служат семействата, обществата, народите - те са условията, огънят, който чисти, или слънчевите лъчи, които също чистят. Под огън разбирам страданията.

* * *

Хигиената изисква абсолютна чистота на ума, сърцето и душата. Сега хората се къпят по няколко пъти в месеца или седмицата, или по-често всички се грижат за физическата чистота, но колцина мислят за духовна баня? Дори не подозират, че има такива бани.

* * *

Не бива да се минава рязко от студени към топли бани или обратно - от топли към студени.

* * *

Като яде съзнателно, с приятност и разположение, човек е здрав, а ако изгуби смисъла на живота си, нека малко да погладува. Като не яде няколко дни, състоянието ще се подобри. Така постъпва и природата, тя праща на човека различни болести, чрез които организмът му се пречиства и обновява.

* * *

Ако искате да знаете какво представлява любовта, изговаряйте тази дума по няколко пъти на ден в определено време в продължение на един месец, да видите какви сили се крият в нея и как действа тя.

Хората са недоволни от живота си, когато липсва влага в организма.

* * *

Влагата подразбира любов към хората. Това не значи да образувате мочурища около себе си; определено е колко влага трябва да има в даден организъм. Щом мине мярката, водата се застоява на едно място и образува блата и мочурища.

* * *

Крив човек е онзи, който съзнателно се отдалечава от Бога. Майката само може да оправи кривите мъже и жени, и то не след като роди детето, нито когато е бременна, а най-малко сто години, преди да стане майка.

* * *

Ако умът, сърцето и волята са изопачени, природата е турила знак на специфични места на носа, на устата и на брадата, и това нещо цялото небе вижда и ви познава. То знае какви мисли и чувства ви вълнуват. Главата е книга, на която е написан целият живот на човека.

* * *

Който желае да се свърже с природата, нека всяка сутрин, особено през април и май, да става сутрин много рано и да излиза на разходка, преди да е изгряло слънцето. Така ще се ползвате от целебността на ранните слънчеви лъчи. Ставайте сутрин преди зори да приемате благословението на зазоряването и на изгрева на слънцето и след това започнете работата си.

Щом се разстрои стомахът на човека, и отношенията му с хората се развалят. Ако давате подходяща храна на тялото си, ще имате здраве, бодрост, веселие. Храната трябва да е разнообразна, но да не се смесват млечни храни с плодови или зеленчукови. Каквото и да е, смесването е вредно.

* * *

Защо хората са слепи, хроми, глухи, сакати? Защо са болни?

Защото са минали през някаква философия, която ги е осакатила. Те трябва да потърсят Божията Истина, която носи живот. Сутрин рано, като излизате, потърсете Господа в чуруликането на птиците, в клокоченето на изворите и потоците, в полъхването на вятъра. Каквото и да е времето

- излизайте, не се излежавайте. В четири часа да сте вън от леглото. Лягайте рано и ставайте рано.

* * *

Ципата, която обвива ядката на орех, съдържа йод; яжте орехи и не се страхувайте.

* * *

Физическото тяло е обвивка, посредник, през който минават соковете отвън навътре, т.е. от външния физически свят към вътрешния духовен. Докато човек не организира добре своето физическо тяло, с всички негови удове и системи, те не могат правилно да възприемат соковете и енергиите, които идват от възвишения свят и да се ползват от тях. Докато не се оформи и организира външната обвивка, чрез която може да приеме енергиите на външния свят, човек не може

да се занимава с втората, по-твърдата обвивка - костите. Първата обвивка са мускулите, а втората - костите. Първата обвивка подразбира науката за живота, а втората - науката за познаване на доброто и злото. Като придобие това знание, човек дохожда до третата обвивка, до ципицата, която обвива всичко. Главата също е съставена от кожа, кости, мускули и ако се повреди ципицата на мозъка, казваме, че човек се е разстроил. Не е ли здрав физически и психически, в един момент човек може така да се разстрои, че да се умопомрачи, да получи удар в главата или сърцето и да умре. За нищо и за никакво човек се разстройва.

* * *

Едно от свойствата на материята е, че тя минава от едно състояние в друго, като се променят вибрациите й, а именно повишаването и понижаването им.

* * *

Като се пречиства материята, вибрациите й се повишават, щом изгуби чистотата си, вибрациите й се понижават. Пречистването на човека става главно чрез сърцето, т.е. астралното тяло, което идва след физическото. Като умре, човек отива в другия свят с астралното си тяло, както орехът се посажда в земята с коравата си обвивка, а не със зелената.

* * *

Някой казва, че не преяжда, че яде съвсем малко, пък иска да обича всички хора и те да го обичат - това не е ли преяждане?

Можеш ли да дадеш на всички хора това, което те искат?

* * *

Човек трябва да събира божествена енергия в себе си, да обогати своето сърце, че да може в трудни моменти да прояви своите чувства, да поддържа своя и на своите ближни живот.

* * *

Къща, в която хората са живели тридесет години в несъгласие, в спорове и недоразумения, болести, трябва да се изгори.

* * *

Искате ли да бъдете красиви, обичани, приложете истината в живота си. Истината е алхимическият, философският камък, който превръща неблагородните неща в благородни.

* * *

Вземат ли страстите надмощие, паметта отслабва.

* * *

Каквито мисли имате, с такива същества се свързвате.

* * *

Щом очите стават малки, деградира умът, вашият свят става по-тесен, знанието се стеснява и ограничава.

* * *

Боли ли ви гърбът, изложете го на слънце.

* * *

Да паднеш - това значи изгубване равновесието на душата. Умът, ако е бодър и свеж, сигурно няма да се под-хлъзвате и падате.

* * *

Устата не е канал за помия, през нея трябва да излизат

най-възвишени и чисти думи.

Всяка мисъл произвежда физиологическо действие върху вас - или ще се запечете, или ще се разстроите. Червата и стомахът трябва да бъдат свободни.

* * *

Ако не поправите сега мисълта си, тя ще остане такава и за хиляди години напред ще ви спъва.

* * *

Имате ревматизъм, който не може да лекувате с лекарства. Направете опит със силата на волята да го местите от едно място постепенно напред или встрани, но гледайте чрез мисълта си да го изгоните, да го изнесете навън и му кажете: „Ти си влязъл у мене, когато очите ми са били затворени, но сега, моля те, да си излезеш". Всяка болест може чрез порите да излезе навън.

* * *

На земята солта е един необходим елемент за здравословното състояние на човешкото тяло. Когато организмът изгуби солта си, изгубва своята основа, а вследствие на това се явяват ред болести. Казвам за неврастеника, че той си е изгубил солта, в него енергията безразборно изтича, нервите, артериите са пропукани, от които пукнатини изтича нервната енергия. Неврастеникът е слаб, защото е изгубил божествената сол, която е основна сила за крепене на живота на земята. Причината за изгубването на тази сол са необузданите човешки чувства и страсти. След всяка страст от какъвто и да е характер човек се чувства слаб, отпаднал. Всички вие сте изпитали това. Страстите не са потребни за хора, които имат сол. Всяка мисъл, всяко желание, което не служи за съграждане на човешката душа, което руши, то не е необходимо, то е обезсоляване. Човек, който има сол в себе си, изпитва нещо приятно под лъжичката си, винаги е нежен, разположен, внимателен.

* * *

Не препоръчвам гладуването, неестествения пост. Под пост разбирам всеки да яде толкова, колкото е необходимо за обновление на тялото. Всеки ден да употребява хляб, вода, въздух за съграждане на тялото. Някои мислят, че като не ядат, ще станат по-добри. Не, ако не ядете, по-лоши ще станете. Ако срещнете някой човек гладен и отчаян, не го съветвайте това-онова, но го заведете вкъщи, нахранете го с каквото имате, поразговорете се, предразположете го да си оправи малко настроението.

* * *

Хората сега ядат много, за да придобият сол. Когато придобият достатъчно сол, няма да ядат така много. Солта е един елемент на равновесие и повдигане. Този елемент индусите наричат прана, т.е. сила, която носи живот. Праната се намира във въздуха, водата, храната - оттам се извлича.

* * *

Преди да започнете да ядете, първото условие е да изхвърлите от себе си всяко недоволство. 1/1 малко хляб да имате само, ще го обикнете, за да може тази енергия, която се съдържа в него, да проникне във вашия организъм, след което вие ще почувствате една приятност. А сега какво става? Жената готвила четири-пет часа, какво ли не е

турила в яденето за вкус, идва мъжът начумерен, недоволен, жената и тя намръщена, все са нещо недоволни, ядат и нищо не усвояват от тази сол. В четвърт килограм хляб има достатъчно сол, за да се живее. После на вас не коремът е празен, а умът и сърцето са празни. Правил съм различни опити с храната. Ял съм по една-две ябълки с малко хляб и съм бил сит и щастлив. Не е в многото, а в малкото, прието с любов и благодарност. В живия магнетизъм има една сила, според която всички частици, които имат еднакви вибрации с централния магнетизъм, се привличат. Ако сте доволни от храната, която ядете, ще можете да съберете отвън толкова елементи, колкото са необходими, за да ви задоволят.

* * *

Водата ще я пиете затоплена или гореща, на глътки, по един литър на ден не е много; ще дишате дълбоко през носа. Като се научите да ядете, пиете, дишате както трябва, другото само по себе си ще дойде.

* * *

Вторият елемент - виделината, за което все още се спори откъде идва, от слънцето или е нещо друго. Виделината е вътрешен процес. Тя е, която създава човешката мисъл, тя е проводник в духовния свят и съществува във вид на етер, тя е обвивка на човешкия дух и ум и без виделината никой не може да мисли и чувства. Виделината прояснява. Ако вие нямате виделина, не може да учите, да възпитавате, да пишете, не може да проявите любовта и истината. Солта е законът на равновесието, а виделината въздига и възраства нещата, всичко в нея се развива правилно.

Човешкият организъм е така нагоден, че не търпи нищо излишно. От химията е известно, че всеки елемент се съединява с друг в точно определени теглови отношения, или всеки елемент се съединява с друг с точно определено число атоми и то толкова, колкото са необходими, за да образуват едно здраво, постоянно съединение. Така и човешките мисли се съединяват по същия начин, закон на виделината. Тази виделина в духовния свят има свои краски - те могат да бъдат пасивни и активни. Пасивна е краската, която е отражение, а активна е тази, която идва направо от самия източник. Всяка мисъл, която във вашия ум произвежда раздвояване, не е божествена, тя е само отражение на виделината.

* * *

Един сангвиник не може да се лекува по същия начин, както може да се лекува един холерик, защото организмите им са различни, имат различни елементи, които реагират по различни начини. Според мен всички болести, които сега съществуват, се дължат на дисхармонията, която се явява в божествената виделина. За да се разбере тази виделина, трябва да имате духовно зрение, а дали го имате, се познава по известни белези в очите, около зеницата, известни петна, които показват до каква степен е развито това чувство у тях.

* * *

Това, което разрушава съвременните хора, е: гордостта, гневът, сладострастието, леността, скъперничеството, завистта, лакомството.

На онези, които са изгубили смисъла на живота си, препоръчвам всяка сутрин да излизат преди изгрев-слънце, да го гледат как изгрява в продължение на един месец. Също да гледат как никнат цветята, как цъфтят.

* * *

Когато виделината проникне във вашата душа, лицето ще стане красиво, изразът светъл и благороден, ще излъчвате приятност, мекота, няма да миришете и няма да става нужда да се пръскате с есенции, за да убивате естествената си миризма, защото тогава ще ухаете.

* * *

Гордостта, алчността, егоизмът, гневът, сладострастието са спънки за виделината.

* * *

Първият принцип - Любовта, е създал космоса, материалния свят, всички видими светове, с нашите тела и сили, които са необходими за съграждането им.

* * *

Когато омразата, злото вземат надмощие в човешкото сърце, човек става сух, корав, втвърдява се. Сърцето, мускулите, ръцете, краката, артериите закоравяват. Тогава лекарите казват, че човек боледува от атеросклероза. Но Бог, като види, че злото е обсебило човека, му изпраща любов, за да го смекчи малко, за да организира тялото.

* * *

След време сърцето трябва да се премести в средата

между двата дроба и тогава вече можем да говорим за любовта и мъдростта.

* * *

Когато вашите косми станат остри, когато кожата почне да задебелява и да става суха, тогава злото взема надмощие.

* * *

Често очите се развалят от храната, която се употребява. Ако тя е нездравословна, покварява кръвта, а от това, от покварена кръв, се повреждат очите. Ако човек спазваше божествените закони, щеше да има чиста кръв.

* * *

Човек сам по себе си е един божествен лъч. Той е изтъкан от светлина.

* * *

Защо умират хората? От малко ум, от малко храна, от премного храна, от малко въздух, от малко божествен живот.

* * *

Както въздухът влиза в белите дробове и окислява кръвта и я пречиства, по същия закон в мозъка влизат мисли, които пречистват човешките желания, т.е. кръвта.

* * *

За в бъдеще храната ще се приема от цялото тяло, от порите, от всяка клетка, без да се дъвче.

* * *

Не мислите, че сърцето е само един орган, който изпълнява определена своя функция. Сърцето е общество от най-разумни клетки, които извършват най-възвишената работа, те извършват и работата на душата.

„Извади първо гредата от своето око и тогава ще видиш чисто и ще извадиш сламчицата от братовото око". Греда в окото си има този човек, на когото окото е съсредоточено във физическия свят, потънал съвършено в материята. Гредата - това е закон на противоречия и отрицания, придобита от алчен и користолюбив живот. На такива хора, с греда в окото, не може да се разчита. Окото на такива хора е уморено и все надолу гледа - гредата е тежка. Когато гредата е във вашето око, вие всякога ще сте неразположени. Ние сме нещастни поради тази греда, която пречи на светлината да влиза и оживотворява материята на нашето тяло.

* * *

Съвременната култура трябва да се освободи от употребата на каменни въглища. В бъдеще трябва да се намерят учени хора, за да впрегнат слънчевата енергия за отопление и осветление, от слънцето да се взема гориво.

* * *

Греда в твоето око е ревността, подозрението, завистта, омразата, злото, алчността. Гредата трябва да се махне.

* * *

Болестите са велико благословение за човека при сегашните условия на развитие.

* * *

Истинско знание има само този, който може да хване смъртта и я обуздае.

* * *

Дойде някаква болест, я разстройство някакво на мозъка,

я на стомаха. Тази болест сега се явява, но причината й е от преди 100, 200, 1000 години, пък и повече, но лекарите не знаят това, не знаят причината за тази анархия и затова не могат и да лекуват.

* * *

Пролетта за здравите хора е приятна, за болните обаче е чистене. Нашето тяло е свързано с всички сили, които действат в природата и цялата Вселена.

* * *

Материята е отражение на Духа.

* * *

Българите са черният дроб на Вселената и частиците на черния дроб, както и всички същества, еволюират и постоянно се изменят. Така и българите след време ще минат в друга форма на развитие. Тогава ще търсите българина по-горе в организма и в общия космичен организъм.

* * *

Всеки човек, който не изпълнява волята Божия, остарява.

* * *

В земята е влязъл един нов елемент, който ще оправи света - той е чистият въздух. Болният на високо и на чист въздух ще оздравее.

* * *

Стомахът е емблема на физическия свят, дробовете са емблема на духовния свят и мозъкът - на умствения свят. Ако не сте свързани със силите на тези три свята, вашата гьрбица не може да се изправи. Едно направление към божествен живот ще изправи всички недъзи.

Бог е направил така, че човек да се храни с плодове, а той се храни с месо. Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали обоняние непокварено, вие бихте бягали далеч един от друг - такава смрад се носи от тези, които ядат месо. Плодната храна, както и месната, съдържа в себе си различни елементи, поради което предизвиква две различни състояния, а оттам и различни резултати.

* * *

Нашето бъдеще ще се определи от нашите мисли, а не от онова, което представляваме външно.

* * *

Лекарите препоръчват на болния силна храна. Аз препоръчвам на болния няколко дни глад, а след това най-проста чорбица от сливи, от спанак или от картофче, само водица по-скоро, а като се позасили, ще вземе мъничко хлебец и една ябълка, добре да я сдъвче, за да поеме всичките й сокове, и чак след това ще пристъпи към обикновена храна.

* * *

Страшният поглед говори за неустроен вътрешен свят. Погледът трябва да е мек, очите отворени и ясни, в почиващо състояние, не сведени надолу.

* * *

Някой път усещате едно стягане в гърдите или в стомаха, или другаде, и се безпокоите. Тези стягания невинаги са нещо опасно, а става смяна на енергиите. Има две противоположни течения на енергии, които произвеждат два различни резултата. Едната енергия стеснява формите, а другата ги разширява. Вашият мозък заема мястото на слънцето, стомахът заема мястото на земята, а дробовете са съединителната нишка между земята и слънцето. През дробовете минават двете течения: артериално и венозно. 1/1 в природата има венозно течение, което отива нагоре, и артериално, което слиза надолу; венозното има направление към мозъка, т.е. към слънцето. Предварително венозната кръв трябва да мине през сърцето и дробовете, да се пречисти и тогава да отиде нагоре, както е у вас, така е и в природата. Кръвта трябва да се озонира и да се поповдигнат вибрациите й. Всички нечистотии, които се намират във венозната кръв, трябва да се премахнат и така да се повдигнат вибрациите в света. Имате ли стягане в главата - това значи да препратите нечистата ви кръв да се пречисти. Боли ли ви стомах - същото ще се направи.

* * *

Няма безсловесни същества, но всяко едно говори по различен начин.

* * *

Сутрин на зазоряване, при изгрев-слънце и после докъм 10 часа слънчевата енергия е най-полезна. На обяд точно е най-силна, тогава ще искате благословение, а след обяд вече тази светлина е вредна, а два часа преди да залезе слънцето вие трябва да сте си вече у дома.

Заболи ви глава, идете при някоя бедна жена да й помогнете нещо, впрегнете се на някаква работа.

Ако някое остаряло дете се постави на диска на смъртта със сто хиляди волта електричество да мине през него, тогава ще се обнови, ще дойде на земята пак с нова енергия и ново име. Този закон на прераждането се нарича и закон за сменяне на енергиите.

* * *

Всяка дисхармония на мисли и желания е положителна енергия, която трябва да се обърне на отрицателна, защото в природата само отрицателните енергии творят. Ако вие сте ясновидец, ще видите при електричеството, че светлината се явява само на отрицателния полюс. Когато кажат за някой човек, че е привлекателен, то значи, че той има отрицателна енергия в себе си - това е магнетизмът.

* * *

Ние можем да живеем само с хляб, житени зрънца и всякакви плодове.

* * *

Подозрението и предубеждението са причина за някои заболявания.

* * *

Когато си нещо неразположен, вдигни ръцете си нагоре, после ги свали надолу. Помоли се на Господа да те научи да управляваш добре стомаха и главата си.

* * *

Лошите мисли много зле се отразяват на целия организъм.

* * *

Ако видите, че носът на някой човек е къс и широк, това

показва, че енергиите в неговия организъм са в напрегнато състояние и от най-малкото побутване ще предизвика експлозия, скандал. Ако брадата е дълга и широка, енергията на този човек не само е възбудена, но и много активна. Където мине този човек, носи разрушение.

* * *

Човек не е направен от един вид материя, нито от един вид атоми и йони, но във всичките има градации. Такива състояния на атомите във физическото поле засега има 49.

Ако мъжът има излишна енергия, нека да я пласира в друга жена, но разумно; ако пък жената има излишна енергия, нека да я пласира в друг мъж, но разумно и достойно. Необходимо е обмяна да става. Българите знаят този начин на обмяна на енергии и затова правят сборове, събират се около десетина села на сбор и там хората се кръстосват, споделят, изразходват своите енергии и така се лекуват. След това всеки си отива вкъщи доволен.

* * *

Старите хора знаят много хубави начини за лекуване, пък и в храненето са имали правила, които са много ценни. Например първата вода на боба, когато варят боб, я хвърлят, готвят го с втората вода, защото първата не е здравословна. Старите обичаи са почивали на много важни психологически закони.

* * *

Родителите трябва да знаят каква храна да дават на децата си в понеделник, във вторник, сряда и т.н., защото храната е, която създава хората. И най-некултурният човек, ако го храним с хубава, прясна храна и главно плодове, животът му ще се измени.

* * *

Природата е създала всевъзможни храни и всеки трябва да се храни със специална за своя организъм храна, но храна, която да даде най-добри резултати. Чрезмерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалии в природата. С избиването на животните и птиците се спира тяхната еволюция и силите, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани, а с това се образува едно хаотично състояние, което пък е причина за редица заболявания при човека. След безразборното изтичане на тяхната кръв от изпаренията й се образуват разни серуми и култури за вредоносните бацили, от които дохождат всичките злини в органическия свят. За да се тури равновесие в природата, тя трябваше да отдели сто милиона килограма кръв, за да се балансира тази на животните - и войните го правят това.

* * *

Ако биете или нагрубявате баща си, проверете след това дали ще имате такова разположение на духа, каквото сте имали по-рано. Някой поет или писател, ако бие жена си, едва ли после ще може да напише нещо хубаво.

* * *

Усетите ли някакво стягане в главата си, това показва, че сте в дисхармония с мислите на обкръжаващите. Когато сте в стаята си и сте неразположени, излезте навън, променете мястото си.

Скучно ли ви е някъде, излезте, поразходете се.

* * *

Добър човек е този, който, като ме срещне, е в състояние да измени моето неразположение на духа в хубаво настроение.

* * *

По ухото може да се познае колко години ще живеете, от какви болести ще страдате и от какво ще умрете. По нокътя също всичко се познава. Ако някой е нисък, а вратът му е къс и дебел, скоро ще плати на попа. Ако някой е висок 175 см, а вратът му е 34 см, ще страда белодробно. Мома с тънък врат не бива да се жени. За в бъдеще ще трябва да се създадат училища, в които да се изучават очите, ушите, горната и долната част на главата, предната и задната част, челото, носовете, брадите, дробовете, стомаха, какви са тъканите, каква е нервната система. Като се знае всичко това, ще може да избираме какви хора да ни шият дрехи, какви да ни готвят, с кого да се свързваме. Има хора, на които енергиите са много тягостни, при тях се чувствате като без сили, такива хора не бива да ви шият или правят услуги. Този, който ще ви гради къща, трябва да е здрав, весел, разположен. Свързвайте се с хора, които ви обичат, от тях купувайте, те да ви правят обуща, те да ви готвят. Никога не поставяйте сух и нервен човек да ви готви. Сухите хора са киселини, а пълните - основи.

* * *

Отношението между астралното, менталното и физическото тяло трябва да е хармонично или мозъкът (ментално-то), дробовете (астралното) и стомахът (физическото) да са в правилно съотношение.

* * *

Мъже и жени, които ще се женят, не трябва да имат еднакъв темперамент. Пръстите и носовете им да са различни.

* * *

Ако устните ти са бледи, моли се да зачервенеят, дишай дълбоко, подсили храната си и движенията си. Ако носът ти е сплеснат, дишай дълбоко, ако очите ти са мъжделиви, моли се да се прояснят. Ако усещаш сърцебиене, това показва, че в чувствата ти има някакво раздвояване, сложи повече любов в сърцето си, обикни, зарадвай се.

* * *

Ограничението на чувствата предизвиква промяна в мозъка, мозъкът в кръвообращението, кръвообращението в стомаха и т.н. Сърцебиенето е резултат на борба между две чувства. Премахнете борбата и сърцебиенето ще изчезне. Премахнете противодействието на мисли и чувства и вие ще бъдете здрави.

* * *

Не бива да се изразходва безразборно енергията, а да се пласира точно на мястото й. Изтича ли напразно, получава се малокръвие.

* * *

Сърцето трябва да бъде спокойно, малко вълнения на повърхността може да има, но в основата, в дълбочината си да е спокойно.

Ако умът и сърцето ви подсказват, че трябва да постите, постете ден, два, три, десет. Тогава ще разберете много неща. В известни моменти на живота човек трябва да пости, да усили волята си, да се съедини с Божията воля, да се освободи от наболели неща и прочее.

* * *

Интелигентността, разумността, способностите, с които човек се проявява на физическия свят, се намират на челото, но чрез тях се проявяват три свята: физически, духовен и божествен.

* * *

Човек не е създаден сляп, но впоследствие е станал такъв. Много са причините за неговата слепота: или поради непорядъчния живот, който са живели неговите родители, деди, прадеди, или самият той. От лошия и изопачен живот нервите губят своята пластичност, кръвообращението не става правилно и върху зрителния нерв се наслагват утайки, които пречат за правилното пречупване на слънчевите лъчи в окото. При физическата слепота се образуват утайки в зрителния нерв, при умствената слепота се образуват утайки в мозъка и пречат на правилното възприемане на мисълта. Когато мисълта не е ясна, човек усеща известно стягане в главата. Слепият човек трябва да пречисти из основи своя организъм и своята мисъл, да не остават никакви утайки по нервите му.

* * *

Като се занимава човек с умствена дейност постоянно, клетките на мозъка се развиват. Всяка вечер преди лягане и

всяка сутрин при ставане кажете си: „Аз искам да стана умен". Тази мисъл отива към мозъка и започва да храни клетките.

* * *

Ако кожата на ръката ви се олющи, оставете я да засъхне, да хване коричка. Природата сама лекува.

* * *

Когато клетките на организма - нервни, мускулни, артериални и прочее, запазват своя първичен размер и точно изпълняват службата си, човек е здрав. Щом нарушат размера си и престанат да изпълняват определената им служба, човек заболява. Болният не мисли и не чувства добре.

Една от големите причини за заболяванията е нечистият въздух, нечистата вода и лошата храна.

* * *

Чрез храната човек възпитава волята си, чрез водата - сърцето, а чрез въздуха - ума. Чрез храната усилва волята, чрез чистата вода усилва сърцето, а чрез чистия въздух - ума.

* * *

Колкото и да се осигурява човек, в края на краищата ще останат само сухи кости от него. Като казва, че не само с хляб може да се живее, но и с всяко Слово Божие, Христос има предвид последствията от двата вида храна. Той знае, че който се храни със Словото Божие, вечно живее. Сегашните хора търсят само физическия хляб, за него се бият и наскърбя ват, а не знаят, че не само с хляб може да се живее. Който се храни със Словото Божие, може да превърне камъка в хляб. Правете опити да видите силата на Словото. В четвърт хляб има толкова енергия, колкото и в

седем хляба, от човека зависи как ще използва енергията.

* * *

Който се храни със Словото Божие, има живот в себе си, изпитва вътрешен мир, подем на силите си и енергия.

* * *

Какво количество топлина и светлина ще приеме човек, това зависи от неговия мозък. Ако в главата му бръмчат само отрицателни мисли, вместо да всмуква водните капки, става отблъскване; такъв човек е лишен от светлина в мозъка, лъчите на Духа не проникват в него.

* * *

Хората не признават Бога, не се молят и като заболеят, веднага търсят лекар. Не е лошо търсенето на външна помощ, но потьрсете я, след като сте опитали други пътища. Като заболеете, обърнете се към Бога, после към своята душа и най-после към лекаря. Вие вървите по обратен път, затова не успявате.

* * *

След като сте боледували, изкъпете се и се облечете с нови дрехи, старите ги изгорете, защото са наслоени с болезнени състояния.

* * *

Въздействайте на отрицателните мисли и чувства с положителни. Ако ви посети болест, мислете за здравето. Поговорете си малко с нея и я отпратете да си върви.

* * *

Ако между мъжа и жената в един дом няма любов и съгласие, децата им често боледуват.

Лошите отношения на хората към животните са причина за много болести, затова бъдете внимателни към тях.

* * *

Кръвотечението е болест на сърцето. От която част на тялото тече кръв, там е създадена дисхармонията.

Сгърбването е болест на ума - там има дисхармония в мислите.

* * *

Болестите и техните причинители - микробите, се явяват при изопачен и неестествен живот. Лошият живот създава добри условия за развиване на болестите.

* * *

Някои нервни заболявания се дължат на големи безпокойства и тревоги.

* * *

Едновременно с изтичането на кръвта изтича и магнетичната сила, която внася жизнени енергии в организма. Всяка дисхармония в желанията произвежда кръвотечение.

* * *

„Ако само се допра до дрехата на Христос, ще оздравея". Някои мислят, че това е суеверие. Болният вярва, че лекарят ще го излекува, а в същото време около него умират десетки хора, все от лекари лекувани. Не всички лекари могат да лекуват. Изцеждат или правят операция на един цирей, той се появи на друго място. Това е, защото те не знаят причината за явяването на цирея. Първо трябва да се лекува причината.

Опитният лекар може да лекува, преди да е заболял човек, защото вижда отдалеч и издълбоко какво предстои да мине един човек.

Вярата като разумен принцип всякога може да си послужи с онези елементи в себе си, чрез които да се противопостави на всички болести и по-специално на нервните. Достатъчно е чрез вярата човек да отстрани от ума си онези мисли, които го безпокоят, за да успокои нервната система.

* * *

Както нечистата храна се отразява вредно върху организма, така и обезпокоителните мисли се отразяват зле върху ума, обаче известна храна може да е вредна за едни същества, а за други да бъде полезна.

* * *

Правете опити върху себе си и върху близките си сами да се лекувате.

* * *

Ако сте трескави, вие вземате хинин, а с това само пресичате болестта, не я лекувате. Вместо хинин, пийте три чаши гореща вода, без да се храните, и треската ще мине. По същия начин може да лекувате и хремата.

* * *

Мойсей препоръчвал на свещениците да се обличат с ленени дрехи, когато служат, за да отправят по-високи вибрации към Бога.

* * *

Всички помощни средства за лекуване са скрити в чове-

ка, той е изпълнен със запасни сили и енергии, които чакат момента на своето проявяване. В един атом се крие такова количество енергия, с която може да се вдигне земята във въздуха, но за да се прояви това, е нужно знание.

* * *

Добре е хлябът да се разчупва с два пръста, с палеца и показалеца - умът и волята да вземат участие. Ако приемете хляба с любов и благодарност, не само кръвотечението ще престане, но ще станете неуязвими към всички болести. Ако болният съзнава, че Бог се грижи за него, положението му ще се подобри.

* * *

Ако кръвта не се движи по тялото, никакъв живот не може да имаме. Водата, която тече по повърхността на земята и във вътрешността й, това е нейната, на земята кръв.

* * *

Болестите са необходими за вашето пречистване - физическо и духовно.

* * *

Докосвайте се до цветята, до дърветата, до плодовете. Отглеждайте си цветя, плодни дървета, ползвайте се от силата, която се крие в тях. Събувайте се лятно време да ходите боси поне по един-два часа по тревата, по камъните.

* * *

Никъде в божествената книга не е писано да се храним с кокошки, с агнета, с прасета, а е писано да се храним с всички плодове, освен от плодовете на забраненото дърво.

Здравето и силата не зависят от пищната храна. Чистият и естествен живот освобождава човека от излишъците, а с това и от много мъчнотии. Няма смисъл да ставате вегетарианци, а да мислите за месото и да се измъчвате.

* * *

Явят ли се в чувствата противоречия, човек заболява от туберкулоза. Когато омразата, отчаянието, безверието, подозрението вземат връх в човека, той заболява от охтика; дробовете се свиват, отвън попадат микроби, усеща се едно общо неразположение.

* * *

Долната част на крака е противоположна на горната част на главата, затова тя представлява лицето на тази част. Между тези части има известно съотношение. Ето защо, ако някой страда от подагра в краката, това показва, че в горната част на главата има нещо дисхармонично и обратно, ако има болка в горната част на главата, значи в долната част на краката има някаква аномалия.

* * *

Кръвта е носителка на живот и трябва да е чиста, за да има живот.

* * *

Ако искате яденето ви да стане вкусно, може първо да опечете лука и после да го варите, но в никакъв случай да не се пържи. Лукът е лековит, когато се яде суров, варен или печен, но не и пържен.

Възпалението на сляпото черво се дължи на гастрономство не само в яденето, а в най-широк смисъл.

Добре правят майките, че целуват ръчичките и страничките на децата си, но като ги целуват, трябва да отправят към тях най-добри мисли и пожелания.

* * *

Бялата коса означава знание и голям товар. Хора с черни коси са енергични и когато обичат, и когато мразят са резки.

* * *

Ядене, приготвено без масло, е леко и по-добро за стомаха. Турите ли масло, чер пипер, червен пипер - стомахът лесно се разстройва. Простата и естествена храна е добрият живот.

* * *

Ако не се гневите, ще знаете, че Бог е с вас. Ако не боледувате - също. Ще се излекувате, когато очистите тялото си от нечистата кръв, ума си от нечисти мисли и сърцето си от нечисти желания.

* * *

Какво добро могат да ви донесат саламите, пастърмата, кълцаното месо? Новото учение не позволява да се ядат никакви салами.

* * *

Болестите не са нищо друго освен полици, които се изплащат за неизплатен дълг към деца, родители, близки.

Чрез мозъка, дробовете, сърцето, стомаха човек се свързва с ангелите, херувимите, серафимите. Ако например белите дробове не са в ред, свържете се с херувимите, като дишате, мислете за тези духове и за тяхната мъдрост. Чрез сърцето

си човек е свързан с друга йерархия - престоли. Биенето на сърцето показва, че сте свързани с престолите. Чрез стомаха човек е свързан със съществата на благородството, ето защо човек, като се нахрани, става по-разположен. Чрез черния дроб човек е свързан с властите или божествените сили. Има ли дисхармония в чувствата, пожълтяване на лицето и очите, има дисхармония между властите (друга йерархия) и човека. Жълтеницата се лекува чрез възстановяване на хармонията между тях. Чрез жлъчката човек е свързан със съществата на доброто. Изгубването на доброто и пукването на жлъчката са синоними. За да се намали жлъчността, трябва да се увеличи добротата. Чрез далака човек е свързан с друга йерархия -началства или божествена правда. Увеличаването и разстройството на далака показва, че правдата е нарушена. Бъбреците са свързани с архангелите - същества на божията слава, те ръководят народите. Който не слави Господа и не се въодушевява от природата, от великото в природата, не може да е във връзка с архангелите и бъбреците се разстройват.

* * *

Причините за болестите се крият в астралния свят и се изявяват на физическия. Който иска да се лекува, трябва да потърси причините за болестта си в астралния свят и като я открие, да почне да я лекува.

* * *

За испанската болест препоръчвам да се пие гореща вода, да се ядат топли варени картофи, най-много по три-четири, те намаляват температурата, действат благоприятно върху мозъка, съдържат мозъчен екстракт.

Противоречията, недоразуменията, неразбирането, гневът, омразата, лъжата, ревност отнемат соковете на живота.

* * *

Както една обидна дума може да разруши и отрови човека, така и страхът на животните, когато ги колите и убивате, може да ви отрови.

* * *

Ако искате стомахът ви да бъде в изправност, употребявайте само по едно ядене на ден и никога не преяждайте, като за предпочитане е да се храните с вегетарианска храна, главно плодове.

* * *

Физическото тяло се състои от три обвивки: етерна, която излиза вън от физическото тяло на 1-2 см, през нея минават електричеството и магнетизмът. Както обличаме тялото си с дебели или тънки дрехи, за да го предпазим от студ или горещина, така и етерната обвивка е здравна дреха на физическото тяло, която го предпазва от външни влияния. Етерната обвивка с свързана с астралната, която управлява страстите, тя предпазва човека от гняв и отмъщение. Астралната обвивка е свързана с астралния свят - подсъзнателен, свързан с широкия божествен свят, откъдето черпи материали за съграждане на вътрешния или душевен живот на човека. Човек трябва да има къща не само за гости от физическия свят, но се нуждае и от къща за приемане на Господа. Къщата трябва да бъде красива, здрава, хигиенична. За съграждане на физическата къща е нужен план, на

същото основание план е нужен и за съграждане на духовната къща. Комисия от разумния свят определя кога да се събори старата къща от основи или частично, за да се съгради нова.

* * *

Здравето на човека произтича от волята му, щастието -от неговия ум, а блаженството - от душата.

* * *

Венерическите болести, живеница, скрофули са болести на сърцето. Както в бактериологичните институти култивират различни бацили,така и в природата има скрити сили, опасни за човека. Със своето изопачено сърце човек се домогва до тези сили, влага ги в сърцето си и заразява не само своята кръв, но и кръвта на ред поколения след себе си. Страдате ли от някаква опасна болест, не казвайте, че ви е сполетяло нещастие, но кажете: „Благодаря Ти, Господи, че си решил да ме очистиш". От божествено гледище микробите, бацилите са метли, с които разумните същества чистят нечистотиите по къщите и дворовете на хората.

* * *

За предпочитане е човек да бъде буден, да не се поддава на микробите, тогава те ще изядат само непотребното в организма, след което той ще парализира действието им със своята мисъл и воля. Има нещо по-опасно от микробите - това е омразата.

* * *

Отивайте при вашите приятели само когато сте разположени, при болните - също.

Божиите служители да са облечени в бели, чисти дрехи от естествена материя, светли дрехи.

* * *

Който има тънко обоняние, по миризмата на хората може да познае кой човек е добър и кой лош.

* * *

Здравата, чистата и красива къща е акумулатор на божествена енергия. Ако почвата, от която е съградена, е чернозем, тя представлява добри условия за развиване на попадналите в нея семена - лесно поглъща божествената топлина и светлина.

* * *

Чрез хремата и треската човек се чисти от утайки и наслоявания.

* * *

Животинското естество у човека не може да се възпита, нито може да се облагороди. Колкото и да се възпитава, в края на краищата ще прояви естеството си.

* * *

Ако си гневен или мразиш някого, изложи гърба си на слънце, отправи погледа си към земята и тя ще отнеме отровата, която се е вмъкнала в кръвта ти. Слънцето и земята са незаменими лекари.

* * *

Една от причините за болестите е отслабването на жизнената енергия в човека, при което тя се превръща в потенциална, а лекуването на болния има предвид превръщането на потенциалната енергия в кинетическа. Понякога българите лекуват трескавия, като го заливат внезапно със студена вода - по този начин произвеждат силна реакция в организма, и ако пасивната енергия се превърне в активна, болният оздравява.

* * *

Веднъж облякъл се в плът, човек не може да се отрече от нея. Той може да й стане господар и да не задоволява всичките й желания, но няма право да я унищожава. Плътта е форма, в която са поставени душата и духът да изучават живота. Корените на живота са в плътта, а клоните - нагоре към слънцето. Затова духът и плътта се движат в две противоположни посоки и се противят един на друг. Благодарение на противодействието един на друг, между плътта и духа се ражда животът. Така именно плътта и духът извършват велика работа. Следователно, за да има равновесие в човешкия живот, плътта трябва да върви надолу, а духът - нагоре. Мнозина искат да унищожат плътта, да се отрекат от нея. Това е невъзможно. Докато е на земята, човек се нуждае от плът. Той не е нито ангел, нито светия, не разполага с техните знания, затова не може да живее без плът. Слизат ли съществата на земята, обличат се в плът. Всички животни, всички хора са облечени във форми, които отговарят на тяхното развитие. В този смисъл всяка форма изпълнява известна служба. И най-малкото същество, което изпълнява службата си както трябва, отива нагоре, към клоните. И обратно, ако някой не изпълнява волята Божия, той е в положение на корени, които се забиват дълбоко в земята. Следователно не е важно каква служба изпълнява човек, а как я изпълнява.

* * *

Когато дъщерята заболее, майката трябва да се бори със смъртта като тигрица, за да я спаси. Иначе и майката, и дъщерята спират своето развитие. Има случаи, когато смъртта на децата носи известно благословение за родителите, но това вече не е смърт, а преселване. Страшна е смъртта, когато идва преждевременно и лишава човека от възможността да реализира своите идеали. Как може човек да се спаси от смъртта? Като живее в пълна хармония с Бота.

* * *

Сипвайте на всекиго ядене в отделна чиния. Наблюдавайте човека как се храни, за да познаете характера му и отношенията с близките му.

* * *

В инстинкта на животните се крие божественият дух, който ги ръководи. Прелетните птици никога не се лъжат -те знаят точно времето за отлитане в топлите страни и за връщане отново тук. Човек много умува, но много неща не знае.

* * *

Когато човек изгуби връзката си с божественото, придобива тъмночервен цвят на лицето си, става недоволен, мрачен, груб. Обърнете се към Бога с молитва, за да възстановите вътрешния си мир, да придобиете загубеното. Отнасяйте се добре с близките си, за да се радвате на здраве и вътрешен мир.

Хора, които отричат участието на божествените принципи в живота или на разумната природа, са бездетни.

* * *

Омразата е проказа за човешкото сърце.

* * *

Ако слънцето отнеме любовта си от хората само за момент, те ще почувстват студа и безлюбието и веднага ще разберат откъде идват животът, развитието, културата.

* * *

Любовта се проявява и в най-малките частици като енергия, като импулс. Учените наричат тази енергия (любовта) притегляне, сродство. Както и да я наричат, тя е една и съща любов на частите и любов на цялото. Няма атом, йон, молекула, които да не съдържат енергията на любовта. Малък е атомът, но крие в себе си цялата Вселена в миниатюр. Който познава свойствата на атома, той познава цялата Вселена. Затова се казва в духовната математика, че частта е равна на цялото. Това е законът на еволюцията, според който малкото се стреми към голямото. Обаче според божествения закон голямото се стреми към малкото. Значи два закона действат в природата: закон на разширение и закон на смаляване. При смаляване човешката душа прониква в дълбоките тайни на природата. Смалява се смиреният и кроткият.

* * *

Да говориш с езика на светлината, това значи да превръщаш нисшата енергия във висша и да я препращаш направо в мозъка като динамическа, творческа сила. Колкото повече светлина прониква в човешкия мозък, толкова по-чист и светъл е животът му, толкова по-чисти и възвишени са неговите дела. Езикът на светлината има отношение към артериалната кръв, която се разнася по цялото тяло и го храни. Любовта към Бога има отношение към венозната кръв, а любовта към ближния - към артериалната кръв. Следователно, ако се отегчиш от живота и кръвта ти стане нечиста, потърси ближния си. Щом го възлюбиш, ти се разширяваш и кръвта ти се пречиства. Вярвай в ближния си както в себе си.

* * *

Ако искате да излекувате раната на ръката си, очистете я, превържете я, но не я чоплете. Колкото повече я бутате и чоплите, толкова по-бавно ще оздравее. Не се бъркайте в божествените работи. Както в организма се крият всички условия за лекуване, така в божествения план са предвидени всички условия за изправяне на човечеството.

* * *

Любовта подмладява, освежава и дава сила на човека да понася всичко по-леко.

* * *

Забелязано е, че когато любовта между двама души е активна, и двамата стават положителни и се отблъскват. Ако са мъж и жена, те остават бездетни - това е закон на физическия свят. Когато мъжът и жената станат отрицателни, раждат им се деца, но не могат да живеят дълго. В любовта между двама души единият трябва да бъде положителен, а другият - отрицателен, единият да създава, другият да гради. Ако и двамата създават, не могат да раждат.

* * *

Като работи върху себе си, човек може да възпита своите слабости и страсти и да се облагороди. Мъчно се възпитава и облагородява животното в човека. Затова се иска съзнание и искреност в работата. Животните представляват стадий на развитие, през който човек е минал и още минава.

* * * *

В бъдеще учените ще разполагат с лаборатории, в които само по попа на човека ще определят добър ли е или е лош той. Те ще правят такива анализи, каквито сегашните учени не подозират.

* * *

Хора, на които мислите и желанията са възвишени, лъчът, който излиза от очите им, е над плоскостта и във възходяща посока. В лошите хора този лъч е под плоскостта и в низходяща посока, към земята. Гледайте този лъч и не се заблуждавайте от убежденията на човека. Каквито и да са убежденията му, щом лъчът на окото му е над плоскостта, той е добър; ако лъчът е надолу и под плоскостта, той е лош и не може да се разчита на него.

* * *

Срещате ли хора с извадени очи и отрязани ръце, избягвайте ги и на тях не може да се разчита. Стойте далеч от човек, на когото дясното око е извадено и дясната ръка отрязана. В бъдещата култура ще влязат хора само със здрави тела, със здрави очи, ръце, крака.

Солта играе важна роля на земята. Даже и светлината не може да се прояви без сол. Учениците на Христа бяха среда, чрез която той се прояви. Земята и небето, съединени в едно, дават условие на духа да се прояви. Там, дето е Духът, т.е. солта, там има съзвучие.

* * *

Който е недоволен от любовта, той е попаднал на магнетичната, неустойчива и преходна любов. Тя е резултат на възбуждане на малкия мозък, затова хората се влюбват, привличат се и като се отделят един от друг, се разлюбват. Привличането е резултат на магнетизма, то не е любов. Магнетичната любов - хващане на ръцете, целуване, е начало на любовта, условие за проява на киселините и основите. Тази е причината, дето влюбените са нервни, неспокойни, нетърпеливи. Неустойчивите човешки чувства са причина младите да мислят за самоубийства.

* * *

Всяка клетка има стомах, черва, както и цялото живо същество. Щом е така, тя отделя нечистотии. Понеже човек се храни с растения и животни, той възприема и нечистотиите на самите клетки. Мислите, чувствата и постъпките на хората също биват чисти и нечисти. Човек може да се освободи от нечистотиите на физическия и духовния свят, като се преобрази, да стане кротък и смирен.

* * *

Кроткият и смиреният не ферментира, не роптае, не се гневи.

Бременната жена трябва да носи детето си с кротост и смирение, за да предаде тези качества на него.

Дето и да го носите - на врата, на гърба, в утробата си, в ума си, в сърцето си, носете го с радост, кротост и смирение.

* * *

Кротостта и смирението подготвят човека за съзнателното му влизане в астралния свят Те успокояват душата, която укрепва тялото и го прави здраво и бодро. Без кротост и смирение никаква идея не може да се приложи, а лекуването е невъзможно.

* * *

Астралният свят е на желанията, умственият - на мисълта, а причинният - на закона за причини и последствия. Ако сравнявате материята на трите свята - физически, астрален, умствен, ще видите, че материята на физическия свят е най-гьста, на астралния - по-разредена, а на умствения -най-рядка. От човека зависи да измени свойствата на физическата материя, т.е. да я направи по-пъргава, по-еластична, по-рядка.

* * *

Черният цвят означава почивка, отсъствие на живот.

* * *

Кротостта повдига вибрациите на човека.

* * *

При физическото растене частите на тялото трябва да се развиват съразмерно, тогава организмът е здрав, силен и

красив. Във физическо отношение духът се проявява в сила, а мъдростта - в пластичност, яки кости и здрави мускули. Ако костите не са яки и лесно се трошат, а мускулите не са здрави, човек не е дошъл още до мъдростта, за която Христос говори.

* * *

Физическото тяло е тясно свързано с духовното, затова трябва да се пази връзката между тях, да не се разваля. Колкото по-тясна е връзката помежду им, толкова по-здрав е човек физически и духовно.

* * *

Духовните блага не се изменят и са истинското богатство за човека. Физическите блага предизвикват втръсване, както и физическите отношения между хората.

* * *

Ние трябва да живеем чисто и свято, за да образуваме около себе си такава аура, която да ни предпазва от всички напасти и злини. Затова е присъствал Исус на сватбата на учениците си, да ги предпазва.

* * *

Когато имате едно добро разположение, постарайте се да съхраните енергията му в себе си. Важно е да съумеете да правите това.

* * *

Всяка вечер, като си лягате, ще употребите 10-20 минути, за да си дадете отчет за постъпките през целия ден. Това ще извършите безпристрастно. Ще видите кое е лошо, за да го избегнете на другия ден. На другия ден ще се помолите: „Помогни ми, Господи, да избегна лошите постъпки и да изпълня добрите, които съм пропуснал предния ден".

* * *

Който мисли, че много знае, скоро остарява. За да не остарява, нека мисли, че има още много да учи.

* * *

Има три неща, които спъват човека: плътта, светът и дяволът.

* * *

Христовото учение носи лек за всички недъзи.

* * *

Лягайте си рано, с птичките.

* * *

Когато някой от вас се разболее тежко, ще се съберете до 12 души най-много в неговия дом и ще се помолите за неговото оздравяване. Може да кажете така: „Господи, ние сме решили да работим тъй, както ти искаш, затова сме се събрали да ни научиш как да живеем и да ти служим".

* * *

Когато заболеят известни клетки, всички клетки, останали здрави наоколо, съчувстват и бързат по някакъв начин да премахнат злото. Клетките, образуващи мускулите, са заети с поддържане стойката на тялото и свързването на отделните части. Клетките на стомаха са заети със смилането на храната и т.н. Кръвта е общият капитал, съдържа всички хранителни елементи, необходими за поддържане на живота на това многолюдно общество - човешкия организъм, в който всичко е разпределено с математическа точност. Щом се изгуби нещо от това вътрешно равновесие, настава обща криза. Онези клетки, които престават да извършват своята длъжност, стават вредни и заради общото добро трябва да се изхвърлят навън.

* * *

Ако някой е неразположен духом, да се припече на слънце. Ако е изгубил своята енергия, ако е разочарован, ако умът му не работи, да се понагрее малко на слънце, но вън на открито.

* * *

Ако знаете как да пиете врялата вода, тя ще внесе у вас такива елементи, че 90% от съвременните кризи, които разяждат обществото, ще изчезнат.

* * *

Болестите ще съществуват, докато оставяме тези микроби да живеят и внасят излишъците си в нас.

* * *

Ако живеете в изба, дето не прониква слънце, ще има условия за ревматизъм, охтика, ипохондрия. Излезте на слънце. Благоприятните условия са над повърхността на земята. Чрезмерните желания създават влага, която е опасна за здравето.

* * *

Многото мислене и грижи произвеждат сухота, която също е опасна. Всички крайности имат лош резултат за живота.

* * *

Аз наричам светлината артериална кръв, а топлината - венозна, затова обичта, като мине през сърцето, поема и изхвърля всички нечистотии. Затова казваме, че обичта лекува.

* * *

Някой полудял, друг се обезсърчил - защо? Защото са изгубили космичната любов, а когато дойде тази любов у нас, всички ще бъдем силни и ще можем да се справяме лесно с всички нещастия.

* * *

Ако сте нервни днес, то се дължи на голямото количество въглена киселина във въздуха, която вдишвате и издишвате, и която почти отравя организма. Ако у вас беше развито психометрично чувство и погледнете един голям град, вие бихте се отвратили от атмосферата на този град и не бихте желали повече да живеете в тази смрад.

* * *

Има ли изкривяване на палеца, има и деформиране на организма. Новият живот ще се изрази в нови форми. В новия живот неврастения няма да има, хора с болни стомаси няма да има. Глухота, слепота, счупени ръце и крака няма да има, недъзи няма да има, а ще бъде живот на пълна хармония.

* * *

Ако попадне желязно парче в организма ви, излагайте мястото, където се е загнездило парчето, на слънце няколко месеца и то ще излезе.

* * *

Няма нищо скрито-покрито в света. Всяка болест ще се прояви по какъвто и да е начин. Болестите са израз на нещо нередно, неправилно, което съществува вътре у вас.

Вместо да вземате рициново масло, може в продължение на половин час да се изпият 5-6 чаши гореща вода.

* * *

Природата си има свой език, свои закони и си туря своя отпечатък, където мине. Я вижте онези хора с длъгнести лица, очи черни, живи, не са ли активни? В тях черният дроб е развит като динамическа сила. А онези пък с вал-честите лица имат добре развит стомах, те обичат да си похапват, много-много с философии не се занимават.

* * *

Пулсът на сърцето това е тактът на любовта. Мразиш ли някого, получаваш сърцебиене.

* * *

Биенето на сърцето има косвено влияние върху дишането, а дишането има косвена връзка с кръвообращението и пречистването на кръвта. Всички болести се дължат на неправилното разбиране на любовта, на неправилното дишане и окисляване в организма.

* * *

Ако вашата мисъл е правилна и силна, и ако имате рана на ръката си, само да се съсредоточите върху нея, тя в десет минути ще се затвори и оздравее.

* * *

Туберкулозата се ражда от страх, от омраза, от накърнени чувства, от обезнадеждаване, от неправилно дишане.

* * *

Когато обмяната на енергията става правилно, човек живее дълго.

Имате, да кажем, ревматизъм. Не бързайте да викате лекар, проверете дали можете чрез мисълта си да пренесете болестта по към края на някои от удовете и да я изхвърлите навън. Ако действате чрез вярата си, ще премествате токовете на вашето електричество и магнетизъм от едно място на друго в организма си и ревматизмът ще мине. Ревматизмът това са натрупани мрачни мисли, затлъстяването - също.

* * *

Черните очи, черните коси показват, че тези хора са още в сянка, светлината не е проникнала у тях още; у тях има много складирана енергия.

* * *

Който иска да има здраво тяло, здрав мозък, да бъде красив, непременно трябва да има надежда. Надеждата оформява тялото. Има ли надежда, има и здрав стомах, здрави гърди.

* * *

Болестите са живи същества, които търсят място за живеене.

* * *

„Хляб наш насъщни, дай ни го нам днес" - не се казва чай, кафе, пасти, а само хляб.

* * *

Малкото се благославя, малко ще ядете. Пресищането е грях.

Човек, който има надежда, ходи всякога спретнат, чист, хубаво облечен. Очите са отворени, радостни, весели.

* * *

Ако днес хората се нервни, сприхави, това е, защото всеки си има трън в плътта, който не му дава спокойствие. Извадете тръна и ще настане мир.

* * *

Когато не мисли, човек боледува.

* * *

Гневът, грубостта, нахалството, докачливостта са болести.

* * *

Косата представлява енергия, която чака бъдещо развитие. Онези, които имат по-гъста и по-черна коса, имат повече енергия.

* * *

Любовта е носителка на топлина и на живот; изчезне ли топлината, и животът изчезва - очите потъмняват.

* * *

Най-голямото зло на днешния век е алчността.

* * *

Нямате право да кършите клончетата на дърветата, особено когато те цъфтят и връзват.

* * *

Неразположени сте духом, излезте в близката гора, обърнете се на изток, подпрете се на някой стогодишен дъб или някое друго яко, дебело дърво - бряст, бор и т.н., като турите дясната си ръка на гърдите, а лявата отзад на гърба,

главата да не е подпряна, съсредоточете се няколко минути, поискайте здраве, сили и мощ и ще почувствате скоро, че сте придобили настроение и сили.

* * *

Ето още един прост метод за неразположените духом: лятно време, когато житото зрее, обиколете няколко пъти нивата или нивите на някое село; поискайте разрешение от стопанина да минете й през житото. Такива разходки обновяват.

* * *

Когато излизате на разходка, избирайте за пиене води, които имат южно изложение - те са здравословни, пълни с енергии. Никога не пийте вода, изложена на север, защото енергията й не е добра.

* * *

Дрехите, които носим, оказват голямо влияние върху нас. Белите и светли дрехи са за предпочитане.

* * *

Тези хора, на които главата отзад е изпъкнала много, имат в излишък енергия, която стига до грубост, и затова трябва да дружат с хора, на които това място зад ушите е сплеснато - тогава ще става правилна обмяна.

* * *

Ако имате екзема, ако ви падат косите, ако имате ревматизъм в ставите или подутини в корема, направете си стъклена тераса, хвърлете дрехите си, легнете с главата на север, а краката на юг, изложете гърдите на слънце, като пазите главата си от слънцето. Постойте така половин час, после половин час на гръб, после на дясната страна, после на лявата, докато се изпотите хубаво. Такива 30-40 бани са достатъчни, за да мине всичко. Сутрин от 7 до 10 часа най-много ще се излагате на слънце. Мозъкът е като батерия и щом тази батерия започне да възприема, щом пълненето й със слънчева енергия става правилно, тя после я изпраща към всичките удове на тялото и тази енергия започва да лекува.

* * *

Слънчевият удар зависи от утайките вътре в мозъка; при слънчевия удар етерното тяло излиза навън, а физическото остава без съединение. Главата не трябва да се излага много на слънце, защото мозъкът ще привлече слънчевата енергия изведнъж и не ще успее да я изпрати по останалите части на тялото. Може главата да се покрива със зеленина, големи листа, растителни. Добре е слънчевите бани да се правят през април, май, юни, юли и август.

Някой от вас е болен и вие искате да го лекувате с мисъл. Ако човека, когото ще лекувате, не е свързан с причинния свят, не може да го лекувате по духовен път или начин.

* * *

Разположен ли сте, имате магнетизъм; нервни ли сте, сухи, гневливи, нямате магнетизъм. Лекар, ако разтрива болния крак някому, може да има резултат след една-две години. В причинния свят чрез вярата болният може да бъде излекуван моментално.

Лекарят е вътре в нас. Щом обичате човека, ще го лекувате.

Като обичате дърветата или нивите си, като не ги пре-торявате, ще имате плодородие. Потенциалната енергия, която е скрита в земята, те напълно я използват, а трябва постоянно да се събира тази енергия от слънцето, защото плодородието зависи именно от тази енергия. Някои дървета раждат през година, защото чакат да се набере тази енергия, която е била изчерпана. Ние можем също от тях да черпим енергия, като се^ подпираме на тях.

* * *

Лошите мисли и желания, лошите изпарения, които излизат от хората, отиват по дърветата и затова те боледуват. Нечистотиите от хората те поглъщат и се разболяват. Гъсениците не са паразити и те имат право да се ползват от растенията.

* * *

Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши да яде; ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки, ако му липсват благородни качества, хранете го с череши, които едновременно регулират червата. Като се хранят децата само с пресни плодове, друга храна не им трябва.

* * *

След седмата година може да давате на децата мляко от животни. Майчиното мляко е от голяма важност за детето, защото когато то се допира до гърдите на майката, върху него оказва влияние не само млякото, което то поглъща, но и магнетичната сила, която изтича ту от лявата, ту от дясната гръд на майката. Друга жена, ако го храни, не

ще произведе същия ефект. От майката излиза сила, която облагородява детето, при условие че майката като кърми е в най-хубаво разположение. Когато жената е бременна, трябва да бъде заобиколена с най-хубави предмети, картини, да е обкръжена с любов и внимание, да бъде весела и разположена.

* * *

Дайте път на злото да си върви. Не заставайте на пътя му, оставете го свободно да си върви, не приказвайте с него.

* * *

Въшката, която е паразит и която вие сте създали, може да я убиете, да я натиснете с нокът, ако ви прави лошо. Всичките паразити са черупки. Мишките, зайците и всички гризачи спадат към паразитите. Не се създава карма, като ги убивате. Дървениците и въшките са създадени от колективния човек, може да ги убивате, но змията не бива да я убивате, щом не напада, пък и което и да е животно, щом не напада, не го убивайте.

* * *

Когато седите на камък, да не е повече от 1-2 часа. Хубави места за лекуване са гладките камъни, те магнетисват, а ръбестите камъни не задържат магнетичните сили. Особено лековити са камъните през септември. Много магнетични са също червените коне и е добре често да се обяздват.

* * *

При слънчевите бани най-важно е изпотяването. Ако сте на открито място, покрийте се с много тънка материя, бяла или светлозелена, и съсредоточете мисълта си върху това какво дава слънцето и вие колко може да го използвате.

* * *

Когато сте болни, потърпете малко, не викайте веднага лекарска помощ. С лекарствата, които той ще ви даде, вие само ще спрете болките, но болестта няма да е излекувана, защото тя има духовен, а не физически характер.

* * *

Болестта е разплащане. Ял си, пил си, безобразия си правил - ще плащаш.

* * *

Ако някой е обсебен от лоши духове, молитвата и обратни паси са спасението.

Дължината на поста ще определяте според разположението. Минат ли 24 часа, яде ли ви се, яжте. Не ви ли се яде, постете до 36 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...